Waar Simon Yates met de Vuelta van 2018 al één grote ronde heeft gewonnen, staat de teller bij Adam Yates nog op nul. Toch is Adam de kopman in de Tour de France. Is hij daarmee ook beter dan zijn tweelingbroer, of toch niet? Wielervisie neemt de gebroeders onder de loep.

Adam en Simon lijken zowel qua uiterlijk als qua type renner nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De Engelse tweelingbroers behoren beide tot de wereldtop als het op klimmen aankomt. Daarnaast hebben ze een zeer explosieve punch in de benen, waarmee zij al menig overwinning hebben behaald.

Toen de gebroeders het profpeloton binnenkwamen bij Orica (tegenwoordig Mitchelton – Scott) leek Adam de betere klimmer en was Simon de betere puncher. Toch was Adam Yates de eerste van de twee die met de Classica San Sébastian een grote klassieker won. Jaar in jaar uit leken de twee elkaar steeds om en om voorbij te streven in hun ontwikkeling. Zelfs tot en met dit jaar.

Simon Yates beleefde in 2018 het beste seizoen uit zijn carrière. De Brit reed tot het laatste weekend van de Giro in het roze en won in het najaar de Ronde van Spanje. In het huidige seizoen ging hij tevergeefs op revanche in de Giro, waarin hij achtste werd. Het seizoen van Adam is daarentegen een stuk succesvoller. De klimmer won al drie mooie etappes, werd op één seconde van winnaar Roglic tweede in de Tirreno – Adriatico, werd tweede in de Ronde van Catalonië en eindigde als vijfde in de Ronde van het Baskenland. In de Dauphiné reed hij enkele dagen in het geel, waarna hij ziek moest afstappen in de slotrit.

Is Adam Yates een kanshebber voor de eindzege?

Mitchelton – Scott kiest er al jaren voor om de broers van elkaar te scheiden in de grote rondes. Hiermee probeert de Australische formatie haar kansen te spreiden. In de komende Tour de France is het dus de beurt aan de 26-jarige Adam Yates. De Brit lijkt qua klimvermogen voor niemand bang te hoeven worden. Met zijn explosieve eindschot moet hij in staat zijn om bonificatiesecondes te sprokkelen. Daarnaast hoeft de klimmer ook niet te vrezen in de ploegen- en individuele tijdrit. Evenals Simon Yates heeft broer Adam ook flinke progressie gemaakt op het tijdrijden.

Al met al lijkt er voor Adam veel mogelijk in de Ronde van Frankrijk. Wanneer de ranke klimmer heel blijft in de hectische openingsweek is het eindpodium een serieuze optie. Om ook kans te maken op de eindoverwinning moet er wel heel veel meezitten voor de Yates, maar dat hij gaat uitblinken lijkt een zekerheid.