Als Richie Porte vorig jaar geen materiaalpech had aan het slot van de tweede etappe, dan had hij waarschijnlijk op een tweede plaats gestaan op het podium in Parijs. Maar ‘als’ telt nu eenmaal niet in de sport, zo ook niet voor de Austrliër. Toch lijkt Porte dit jaar de grote concurrent te gaan worden voor favoriet Chris Froome, vooral gezien zijn dominantie in de bergen dit seizoen.

Al vroeg dit jaar wist Porte zich te onderscheiden. In zijn thuisland wist hij voor het vierde jaar op rij de koninginnenrit van de Santos Tour Down Under op Willunga Hill te winnen. Op twee kilometer van de aankomst demarreerde de BMC-renner weg bij zijn concurrenten om vervolgens twintig seconden voor landgenoot Nathan Haas te winnen. Deze dominantie bergop toonde Porte ook in Parijs – Nice, waar hij de koninginnenrit richting de top van de Col de la Couillole won voor Alberto Contador. In de Ronde van Romandië was Porte opnieuw oppermachtig met een tweede plek in de laatste bergetappe en in de slottijdrit, wat hem de eindzege opleverde.

In het Critérium du Dauphiné liet de 32-jarige klimmer zien dat zijn vormpeil nog altijd hoog ligt. Na de indrukwekkende winst in de tijdrit moest hij zijn leidende positie verdedigen in de Alpen. Dit ging meer dan voortreffelijk tot aan de slotetappe. Al vroeg in deze korte bergrit zaten vrijwel alle kopmannen geïsoleerd na het aanvalswerk van Chris Froome. Hierna focuste Porte zich vooral op het achterwiel van zijn voormalige kopman, waarna de overige klassementsrenners van hen wegreden. Vlak voor de top van de voorlaatste beklimming had de Australiër geen antwoord op de demarrage van Froome, die vervolgens Kwiatkowski voor zich uit liet fietsen op het vlakke tussenstuk richting de slotklim naar het Plateau de Solaison. Porte moest dit klusje in zijn eentje klaren en deed dat bijzonder goed. Het verschil met Froome bleef stabiel en op de slotklim haalde de BMC-renner zijn concurrent zelfs in en werd zo zevende in de etappe. Dit bleek niet genoeg voor de eindzege, die naar de ontketende Jakob Fuglsang ging.

Het optreden van Porte in de slotetappe van de Dauphiné maakte veel indruk. Het was de bevestiging dat hij één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste uitdager van Froome is in de komende Ronde van Frankrijk. Na jaren als meesterknecht bij Sky te hebben gereden koos Porte in 2016 voor de overstap naar BMC, waar hij direct als kopman voor de Tour de France werd aangesteld. In die Tour van 2016 was Porte één van de betere bergop. Dit jaar doet hij daar wellicht nog een schepje bovenop en kan hij zomaar dé beste zijn bergop. Puur op klimvermogen heeft Porte dan ook veel meer indruk gemaakt dan concurrent Froome dit seizoen, al is het nog maar afwachten hoe de vorm van beide heren is tijdens de sleuteletappes in juli. Daarnaast wordt van Porte vaak ook gezegd dat hij altijd wel een mindere dag heeft in een grote ronde. Is dat dit jaar niet het geval, dan is Porte vast en zeker een favoriet voor de eindzege.