titel tourmagazine

Voorbeschouwingen, WK 2015

WK 2015: Het parcours van de wegwedstrijden (+ video)

Vanaf vandaag staan de wegwedstrijden op de wereldkampioenschappen 2016 op het programma. De vrouwen junioren en de mannen beloften trappen de reeks van vijf wedstrijden in de Amerikaanse stad Richmond af. Wielervisie nam een uitgebreide blik op het parcours in de hoofdstad van Virginia.  

De plaatselijke ronde in Richmond is 16,2 kilometer lang. De vrouwen junioren rijden vandaag als eerste de wegwedstrijd en trekken vijf maal over het parcours, wat een totaal van 81 kilometer maakt. De mannen beloften rijden elf rondjes met een totale afstand van 178,2 kilometer. Zowel de mannen junioren als de vrouwen elite voltooien met een afstand van 129,6 kilometer achtmaal het parcours. De mannen elite zullen op zondag het hoogtepunt van de wereldkampioenschappen vormen. Zij rijden het plaatselijke rondje maar liefst zestien keer om tot een kilometertotaal van 259,2 te komen.

Road Circuit

Monument Avenue

De renners zullen in westelijke richting starten om vervolgens dwars door het centrum van Richmond te fietsen. Hier zullen zij op de beklinkerde boulevard Monument Avenue terecht komen, wat benoemd is tot één van de mooiste wegen in de Verenigde Staten. Aan het eind van de Monument Avenue volgt een keerpunt bij het Jefferson Davis monument, ter ere aan de president van de Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de burgeroorlog, waarvan Richmond tussen 1861 en 1865 de hoofdstad was.

Vervolgens komen de renners langs de Virginia Commonwealth University, om koers te zetten richting het stadsdeel Shockoe Bottom. Daar aangekomen zit de helft van het rondje erop, maar moet het zwaartepunt nog komen. Via de St. James rivier rijdt het peloton oostwaarts om bij Rockett’s Landing een haarspeldbocht te maken in de richting van het zware gedeelte van het parcours. Direct na deze draai loopt de weg met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent omhoog op E-main Street, waarna de renners aankomen bij de eerste beklimming.

Libby Hill

De beklimming van de Libby Hill (bovenstaande foto) is de eerste in een serie van drie binnen vier kilometer. Deze weg ligt bezaaid met slecht gelegen kasseien. De slingerende beklimming duurt slechts 200 meter, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 procent. De top van Libby Hill ligt op 3,8 kilometer van de aankomst. Op de top komen de renners terecht in het Libby Hill Park en rijden zij dwars door de historische Church Hill buurt. Hier vandaan krijgen de renners een snelle afdaling te verwerken met drie scherpe bochten.

23rd Street

Aan het eind van de afdaling vanaf Libby Hill Park keren de renners in noordelijke richting op 23rd Street. Aan het eind van deze weg ligt een flinke kuitenbijter. De weg loopt er voor 100 meter rechttoe rechtaan omhoog over opnieuw kasseien, al lijken deze er beter bij te liggen dan op de voorganger van 23rd Street. Het gemiddeld stijgingspercentage van de 100-meter lange oplopende weg is elf procent met pieken tot maar liefst twintig procent. Op de top volgt een bocht naar links, waarna het nog slechts 2,4 kilometer is naar de finish.

Governor Street en finish

Via een afdaling naar opnieuw Shockoe Bottom draaien de renners naar rechts om de laatste beklimming van het parcours te betwisten: Governor Street. Deze oplopende weg in het centrum van Richmond kennen we uit de ploegentijdritten en de individuele tijdritten, waar Governor Street ook als slotstuk van het parcours diende. Dit lijkt de makkelijkste van de drie heuveltjes te zijn, gezien de brede en geasfalteerde weg die beduidend minder stijl is. Op de volgt er nog één laatste bocht naar links. Hierna loopt de 680 meter lange aankomst strook gevoelig vals plat omhoog richting de aankomststreep.

Laatste drie beklimmingen in beeld

De Amerikaanse fotojournalist Stuart Debruil heeft de drie heuveltjes van de wegwedstrijden op video vastgelegd. De inwoner van Richmond fietste de kuitenbijters op en maakte er een filmpje van.

Bekijk de beelden hier:

  1. You made certain fine points there. I did a search on the subject matter and found nearly all people will agree with your blog.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Website gemaakt door Leon Janssen