Zal Marcel Kittel opnieuw de allerbeste sprinter zijn, of wordt de Duitser van zijn apenrots gestoten? Zijn Groenewegen en Gaviria in staat om Kittel te kloppen? Of zijn er soms nog andere rappe mannen die hoge ogen gaan gooien? Wielervisie zet de belangrijkste sprinters op een rij.

In 2017 was Marcel Kittel de absolute sprinterskoning van de Tour de France. De Duitser won maar liefst vijf Touretappes. Slechts één massasprint waaraan hij meedeed won hij niet. De laatste keer dat de Duitser een etappe won was ook in de Ronde van Frankrijk. Sinds de elfde etappe van vorig jaar wist Kittel niet één keer te winnen.

Kittel was nog niet succesvol voor Katusha, foto: Francesco Bonasera

Kittel was nog niet succesvol voor Katusha, foto: Francesco Bonasera

In de afgelopen winter stapte Kittel over van Quick-Step naar Team Katusha. Met knechten als Tony Martin, Rick Zabel, Nils Politt en Marco Haller beschikt Kittel op papier over één van de beste sprinttreinen van het peloton. In de werkelijkheid gaat het er echter behoorlijk anders aan toe. De Duitse topsprinter zat dit seizoen constant verkeerd geplaatst en kon ook zelf geen potten doen breken. In het verleden is dit wel vaker gebeurd bij Kittel, die dan vervolgens toch weer meedogenloos toesloeg in de Tour de France. Toch lijkt dit jaar de grote kans voor renners als Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen om de troonopvolger te worden van Ktitel.

Groenewegen

Met zijn ritwinst op de Champs-Élysées vorig jaar werd Dylan Groenewegen bij het grote publiek bekend als topsprinter. Dat de Nederlander al over het nodige talent beschikte was al langer bekend, maar sinds zijn ritwinst in de Tour lijkt hij niet meer te stoppen. Dit jaar is de renner van Team LottoNL-Jumbo de meest succesvolle sprinter die deelneemt aan de Ronde van Frankrijk. Groenewegen won namelijk al negen keer dit jaar, terwijl Gaviria zeven keer won. Alleen Elia Viviani deed het met elf zeges beter, maar hij start niet in de Tour.

Ook bij de Nederlandse ploeg LottoNL – Jumbo vertrouwen ze in het succes van Groenewgen. De ploeg is opgedeeld in een viertal renners voor het klassement en een viertal renners voor de sprints. Groenewegen krijg namelijk steun van de ervaren Paul Martens en de sterke sprintaantrekkers Amund Grondahl Janssen en Timo Roosen.

Gaviria

Fernando Gaviria is de grootste reden voor het vertrek van Marcel Kittel bij Quick-Step. De Colombiaan geldt al jarenlang als het grote sprinttalent en leek de Duitser voorbij te streven in de hiërarchie bij de Belgische ploeg. Kittel koos eieren voor zijn geld, waardoor Gaviria nu de absolute sprintkopman is bij de ploeg.

In de Ronde van Italië van vorig jaar liet Gaviria met vier ritzeges al zien dat hij ook écht goed is. Dit jaar ging de Colombiaan vrolijk verder met winnen. In totaal won hij dit seizoen al zeven keer, waaronder drie etappes in de Ronde van Califonië. Gaviria heeft aangetoond tot de absolute wereldtop de behoren en gaat bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk direct voor één of meerdere etappezeges.

Greipel en Cavendish

Als er twee sprinters zijn die hun sporen al verdiend hebben in de Tour dan zijn dat natuurlijk André Greipel en Mark Cavendish. Gezien hun leeftijd en hun recente prestaties lijken de twee al ‘op retour’, maar toch zouden zij zomaar kunnen verrassen. Zo heeft Greipel dit jaar toch alweer zes zeges op zak, terwijl Mark Cavendish nog altijd aast op het etapperecord van Eddy Merckx. De Britse sprinter heeft al dertig ritzeges in de Ronde van Frankrijk behaald, terwijl ‘de kannibaal’ er vier meer op zijn naam heeft staan.

Démare won vorig jaar al één rit, foto: Andrew Sides

Démare won vorig jaar al één rit, foto: Andrew Sides

Franse sprinters

Ook in Frankrijk kan er reikhalzend uitgekeken worden naar de massasprints. Zo won Arnaud Démare vorig jaar één etappe in de sprint. De kopman van FDJ moet het echter meer van de lastigere sprints hebben, maar kan ook op vlakke aankomsten goed uit de voeten. In mindere mate wordt er in Frankrijk ook uitgekeken naar de prestaties van Christophe Laporte, de sprintkopman van Cofidis.

Overige sprinters

Naast de bovengenoemde sprinters zijn er nog een aantal rappe renners die winstkansen zien. Zo mogen we wereldkampioen Peter Sagan natuurlijk niet vergeten. De Slowaak moet het vooral van lastige aankomsten hebben, maar kan door zijn soepele manier van bewegen in het peloton zijn sprint meestal vanuit een goede positie beginnen. Het is dan ook daardoor dat Sagan regelmatig in de top drie eindigt in massasprints.

Naast Sagan zullen ook klassiekerrenners Alexander Kristoff en John Degenkolb hopen op een ritwinst. De Noor valt dit jaar echter behoorlijk tegen, terwijl de Duitser sinds zijn blessure in 2016 nooit meer terug op topniveau is gekomen. Wie wel op topniveau lijkt te zijn is de Italiaan Sonny Colbrelli, al lijkt hij het vooral van lastige aankomsten te moeten hebben.