Met vijf overwinningen op rij is Peter Sagan ook dit jaar weer de topfavoriet voor de groene trui. Bij winst evenaart hij het record van zes van Erik Zabel. Wie worden de concurrenten van Sagan en hoe groot is hun kans? Wielervisie blikt vooruit.

Beeld: Wielervisie

Beeld: Wielervisie

Het puntenklassement wordt gewonnen door de renner die gedurende de Tour de France de meeste punten bijeen fietst. Deze worden behaald aan het eind van iedere etappe. Ook ligt er in elke etappe een tussensprint, waar ook weer punten zijn te verdienen. In vlakke etappes zijn weer meer punten te verdienen dan in bergetappes, wat in het voordeel van de sprinters spreekt. Hier een kort overzicht:

Vlakke etappe (9 stuks): 50 punten voor de winnaar, punten voor de top vijftien.

Heuvelrit (5 stuks): 30 punten voor de winnaar, punten voor de top vijftien.

Bergrit (5 stuks): 20 punten voor de winnaar, punten voor de top vijftien.

Tijdrit (2 stuks): 20 punten voor de winnaar, punten voor de top vijftien

Tussensprint (1 keer in elke rit): 20 punten voor de winnaar, punten voor de top vijftien.

Dat wereldkampioen Peter Sagan de huizenhoge favoriet voor deze puntentrui is mag geen verrassing heten. De Slowaakse alleskunner won de voorbije vijf edities van de Tour al de groene trui. Dat terwijl hij niet eens de snelste spurter is. Toch weet Sagan zich in massasprints telkens dusdanig goed te positioneren om in aanmerking te komen voor een dichte ereplaats. In de tussensprints bleek hij de voorbije Rondes van Frankrijk ook steevast de meest gretige renner. Bovendien kan Sagan zeer goed uit de voeten op heuvelachtig terrein. En vooral daar pakte hij de laatste jaren zijn winst.

Foto: Cor Vos/Team Sunweb

Foto: Cor Vos/Team Sunweb

De grootste concurrent voor Sagan lijkt Michael Matthews te gaan worden. De Australiër van Sunweb is net als Sagan zeker niet de snelste sprinter, maar kan daarentegen ook zeer goed een heuvel over. Zo werd Matthews dit jaar nog vijfde in Luik – Bastenaken – Luik. Qua snelheid komt Matthews dan toch ook nog iets te kort ten opzichte van de tweevoudig wereldkampioen, waardoor de Australiër alles uit zichzelf moet halen om Sagan te bedreigen.

Pure sprinters als André Greipel, Marcel Kittel en Mark Cavendish vervullen sowieso een belangrijke rol in het puntenklassement. Degene die van hen de meeste etappes wint speelt automatisch mee in de strijd om het groen. Het is echter maar de vraag of zij zich ook veelvuldig in de tussensprints zullen mengen. Wanneer een tussensprint na een pittige klim of heuvel ligt, zijn zij bij voorbaat kansloos en lopen zij dus veel punten mis tegenover de beter klimmende sprinters.

Een van de snelste sprinters van het moment is Arnaud Démare. De beste Franse sprinter van dit jaar kan bovendien zeer aardig een heuvel over. Zo won hij in 2016 nog Milaan – San Remo. Daarmee lijkt Démare een grotere kanshebber op het groen dan de drie bovengenoemde spurters. Bovendien zou Démare dit jaar zomaar eens een massasprint tegen de allerbeste kunnen winnen, gezien zijn vorm dit seizoen. Dat lijkt niet te gelden voor landgenoot Nacer Bouhanni. Op papier kan de geboren Algerijn misschien wel beter sprinten dan zijn landgenoot, maar dit seizoen heeft hij dat tot dusver nog niet kunnen tonen. De kans dat Bouhanni een rol speelt in de strijd om de groene trui lijkt dan ook zeer klein.

In de vlakke etappes kijkt heel Nederland uit naar de prestaties van Dylan Groenewegen. De jonge spurter van Team LottoNL – Jumbo lijkt dit jaar weer een stap vooruit te hebben gemaakt, waarmee een paar mooie ereplaatsen in vlakke etappes tot de mogelijkheden behoort. Dat lijkt echter niet genoeg voor het groen. Hetzelfde geldt voor de sprintende kasseienvreters John Degenkolb en Alexander Kristoff. Beide heren zijn dit jaar niet meer zo imponerend in de sprint en zullen het dus steevast af moeten leggen tegen de snellere mannen. Toch kunnen de Duitser en de Noor goed overleven op geaccidenteerd terrein, waardoor zij automatisch een kandidaat zijn voor het groen.

Dat laatste geldt ook voor Sonny Colbrelli. De Italiaanse driftkikker van Bahrain Merida stond jaren te boek als een heuvelsprinter, maar liet zich dit jaar in vlakke aankomsten ook een paar keer nadrukkelijk zien. Wanneer hij deze lijn doorzet, kan hij zomaar een geduchte concurrent van Sagan worden. Wie sowieso een concurrent van Sagan is, is natuurlijk Greg Van Avermaet. De twee komen elkaar per seizoen vaak tegen in een direct duel. Er kan ook zomaar een duel om het groen ontstaan tussen de twee. Van Avermaet zal in massasprints echter moeilijk punten kunnen verzamelen, maar als puncher en in de heuvelritten kan Van Avermaet flink huishouden.

Veel meer kanshebbers op het groen zijn er niet, al zal Edvald Boasson Hagen bij het eventuele wegvallen van ploeggenoot Cavendish natuurlijk wel een grote naam zijn die mee kan spelen in de groene strijd. Renners als Daniel McLay, Ben Swift en Oliver Naesen kunnen weliswaar met hun kwaliteiten ook een duit in het zakje doen, maar kans maken op eindwinst in dit klassement doen zij niet echt.