Met de witte trui met de grote rode bollen kent het bergklassement van de Ronde van Frankrijk een van de opvallendste truien in de wielrennerij. De winst in dit klassement gaat naar de renner die gedurende de Tour de France de meeste punten haalt op de top van de vele beklimmingen. Vorig jaar was dat Rafal Majka. Herhaalt de Pool zijn kunstje of staat er een andere renner met de bollen te zwaaien in Parijs?

Beeld: Wielervisie

Beeld: Wielervisie

(K = klimmen, H = heuvels, P = puncher)

Maar liefst 52 gecategoriseerde hellingen zijn er opgenomen in het parcours van de Ronde van Frankrijk dit jaar. Deze zijn, op basis van lengte en stijgingspercentage, verdeeld over vijf categorieën. Hierop zijn dan een verschillend aantal punten te verdienen. Een overzicht:

4e Categorie: 1 punt (en)

3e Categorie: 2, 1 punt(en)

2e Categorie: 5, 3, 2, 1 punt(en)

1e Categorie: 10, 8, 6, 4, 2, 1 punt(en)

Buitencategorie: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 punten

De aankomst op de Col d’Izoard in de achttiende etappe is hier een uitzondering op. Omdat dit de enige aankomst is op een col van de buitencategorie, zijn hier namelijk dubbele punten te verdienen.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

De grootste favoriet voor de bollentrui is Thibaut Pinot. Na zijn succesvolle Giro richt de Fransman zich op etappes in het hooggebergte tijdens de komende Tour de France. Daarmee is hij automatisch ook één van de favorieten voor het bergklassement. Daarvoor moet de Fransman van FDJ wel bij elke bergspurt attent zijn, al zal dat met zijn explosieve vermogen wel goed komen.

Afhankelijk van zijn vorm lijkt Esteban Chaves een van de grootste concurrenten worden in de strijd om dit klassement. De Colombiaan zou aanvankelijk starten met klassementsambities, maar laat deze wellicht varen aangezien hij terugkomt van een zware knieblessure. Mocht Chaves ten aanval trekken, dan is hij automatisch één van de grootste favorieten voor het bergklassement.

Tweevoudig winnaar Rafal Majka behoort door zijn recente Tourverleden ook tot de favorieten van dit klassement. De Pool gaf echter aan dit jaar voor het klassement te willen gaan in de Ronde van Frankrijk. Maar ook van daaruit is winst op in het bergklassement mogelijk. Dat bewezen Chris Froome en Nairo Quintana bijvoorbeeld in 2015 en 2013, door naast een goed klassement ook het bergklassement op hun naam te sprinten. Net als de twee topklimmers komen ook Richie Porte, Romain Bardet, Fabio Aru en Alberto Contador hiervoor in aanmerking.

Toch lijkt de kans groot dat de bergtrui wordt gewonnen door een aanvaller. Daarmee is Robert Gesink ook één van de kanshebbers. De Nederlander richt zich volledig op het winnen van etappes, maar kan, wanneer hij wil, ook mee strijden om de bolletjestrui. Datzelfde geldt voor aanvallende topklimmers als Warren Barguil, Pierre Rolland, Darwin Atapuma, Thomas Voeckler, Diego Ulissi en Nicolas Edet.

Een renner die ervaring heeft in het winnen van bergklassementen is Thomas De Gendt. De aanvallend ingestelde Belg deed dat namelijk al vaker in rondes van één week. In de bergetappes in grote rondes is hij veelvuldig te vinden in de kopgroep, wat hem direct de mogelijkheid bied om zich te focussen op het bergklassement.