‘Vlaanderens mooiste’, ‘de Hoogmis’ en ‘de Ronde’. Het zijn allen benamingen voor wat het hoogtepunt van het Vlaamse voorjaar is: de Ronde van Vlaanderen. Het Belgische monument staat zondag op het programma en kent haar 100e editie. Wie kunnen we vooraan verwachten in deze jubileumwedstrijd? Wordt het een strijd tussen de ervaring en de jeugd? Wie volgt Alexander Kristoff op als winnaar? Kortom: wie wint de 100e Ronde van Vlaanderen? Wielervisie blikt vooruit.

In deze voorbeschouwing:
– Het parcours
– Weersverwachting
– Uitzendingen
– Favorieten
– Afwezigen
– Beste renners in koers (Rennervisie)
– Voorspelling Wielervisie
– Favorieten volgens Wielervisie


Het parcours

De Ronde van Vlaanderen 2016 start op de Markt in Brugge. Na 255 kilometer fietsen bereiken de renners de finish in Oudenaarde. Daartussen liggen maar liefst 25 hindernissen op hen te wachten. Een mix van hellingen en kasseienstroken zal zorgen voor slijtage in het peloton. De Oude Kwaremont en de Paterberg vormen opnieuw de belangrijkste obstakels voor de renners. De Kwaremont wordt driemaal beklommen. Bij de laatste twee hiervan volgt de Paterberg vrijwel direct na deze kasseienheuvel. De laatste van de twee beklimmingen van ‘de Pater’ ligt op zo’n veertien kilometer van de aankomst. Lees hier Wielervisie’s uitgebreide vooruitblik op het parcours van ‘de Ronde’.

Bron: rondevanvlaanderen.be

Bron: rondevanvlaanderen.be


Weersverwachting

Het is inmiddels lente en dat zal ook te merken zijn tijdens de Ronde van Vlaanderen. Met een maximale temperatuur van negentien graden en droge omstandigheden krijgen zowel renners als toeschouwers prachtig weer voorgeschoteld.


Uitzendingen

Bij de Belgische zender Sporza wordt de Ronde van Vlaanderen volledig uitgezonden, beginnende vanaf half tien in de ochtend. De NOS begint vanaf 13:30 met livebeelden op de televisie. Ook Eurosport zendt ‘Vlaanderens moosite’ uit. De sportzender start om 14:00 met het tonen van beelden.


Favorieten

Etixx – Quick Step (Niki Terpstra en Zdenek Stybar)

Foto: Adam Bowie/Flickr

Foto: Adam Bowie/Flickr

De ploeg waar traditioneel het meest van wordt verwacht in het Vlaamse voorjaar is Etixx – Quick Step. Het leverde in het verleden al vele winnaars op van ‘de Ronde’. Daarvan fietst er één nog altijd in de ploeg van Patrick Lefevere: Tom Boonen. De drievoudig winnaar lijkt echter niet meer de grootste kanshebber op winst binnen de Vlaamse equipe. Dat zijn eerder Niki Terpstra en Zdenek Stybar. Terwijl de ploeg wereldwijd de ene na de andere zege boekt, weet het op de Vlaamse wegen nog niet te imponeren. In vrijwel elke semiklassieker in België mistte de blauwe equipe de slag en was achtervolgen het enige dat overbleef. Hierin toonde Terpstra zich tot dusver de sterkste van de ploeg. Zo haalde de Nederlandse kampioen eigenhandig Greg van Avermaet terug uit winnende positie in Dwars door Vlaanderen. Wil Etixx eindelijk zegevieren in de Ronde van Vlaanderen, dan zal het een andere koerstactiek moeten toeppassen. Naast de bovengenoemde heren beschikt de ploeg ook nog over de pure hardrijder Stijn Vandenbergh. 

Peter Sagan (Tinkoff)

Dé man van het Vlaamse voorjaar tot nu toe is Peter Sagan. De huidige wereldkampioen startte in vier Vlaamse koersen en zat in de Omloop het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent – Wevelgem mee in de beslissende vlucht, waar hij mede oprichter van was. In de Omloop werd hij eruit gesprint door Greg van Avermaet, wat hem ook gebeurde door Michal Kwiatkowski in de E3. In Gent – Wevelgem was het dan eindelijk raak voor Sagan, die daarmee zijn eerste zege in zijn regenboogtrui wist te behalen. Het enige nadeel van Sagan is dat hij bij Tinkoff weinig knechten tot zijn beschikking heeft die tot diep in de finale steun kunnen bieden. De belangrijkste pion in dienst van de Slowaak lijkt Oscar Gatto, die zelf al eens zegevierde in Dwars door Vlaanderen. 

Fabian Cancellara (Trek – Segafredo)

Foto: Antonio Cinotti/Flickr

Foto: Antonio Cinotti/Flickr

Voor de laatste keer start Fabian Cancellara in Vlaanderen. De Zwitser zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière en wil nog één keer uithalen in de koersen waar hij graag rijdt. Zo ook de Ronde van Vlaanderen dus, waar hij al driemaal wist te zegevieren. Dit seizoen lijkt hij met overwinningen in de Strade Bianche en de tijdrit in de Tirreno al zeer goed op dreef, wat hem tot één van de gevaarlijkste renners maakt voor ‘de Ronde’. Cancellara neemt zijn vertrouwde ervaren knechten Gregory Rast, Stijn Devolder en Yaroslav Popovych opnieuw mee naar Vlaanderen, maar het zijn de jonkies Jasper Stuyven en Edward Theuns die dit seizoen indruk maakte namens Trek – Segafredo. Stuyven won solo Kuurne – Brussel – Kuurne en Theuns stond al op het podium in Dwars door Vlaanderen. 

Lotto Soudal (Jugen Roelandts en Tiesj Benoot)

Na Etixx – Quick Step is Lotto Soudal de tweede Belgische World Tour-ploeg aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De rode equipe brengt een mix van ervaring en jeugd naar Brugge, waar vooral Jurgen Roelandts en Tiesj Benoot de speerpunten van de ploeg zijn. De 30-jarige Roelandts heeft al de nodige ervaring in ‘de Ronde’ en stond al eens op het podium, terwijl Benoot pas net komt kijken. Vorig jaar startte de 22-jarige Vlaming voor het eerst in ‘de Hoogmis van het Vlaamse wielerjaar’, waarna hij zeer indrukwekkend vijfde werd. Beide renners schuwen de aanval niet en houden van een harde en zware koers. Met onder meer André Greipel en Sean de Bie hebben zij binnen de ploeg dan ook renners die de koers zwaar kunnen maken. 

Alexander Kristoff (Team Katusha)

Foto: Brendan Ryan/Flickr

Foto: Brendan Ryan/Flickr

De man met rugnummer ‘1’ is Alexander Kristoff. De Noor won vorig jaar enigszins verrassend in Oudenaarde. Dat de Katusha-renner goed was in Vlaanderen was destijds al duidelijk, maar dat hij ook echt kon winnen hadden niet veel mensen verwacht. Het voorjaar van Kristoff viel vorig jaar ietwat tegen, totdat hij de Driedaagse de Panne op indrukwekkende wijze op zijn naam schreef. Die vorm trok hij door tot ‘de Ronde’ en de rest is geschiedenis. Het voorjaar van Kristoff lijkt dit jaar verdacht veel op dat van vorig jaar, al werd hij nu tweede in de Driedaagse en won hij er één etappe in plaats van drie. De absolute topvorm van vorig seizoen lijkt dus niet aanwezig in het bonkige lijf van de 28-jarige Noor. Toch blijft Kristoff een grote favoriet. Binnen Katusha rijdt ook nog ene Viacheslav Kuznetsov. De Rus verraste vriend en vijand door derde te worden in Gent – Wevelgem en lijkt dus een ideale vooruitgeschoven pion voor Kristoff te zijn in ‘de Ronde’. 

Sep Vanmarcke (Team LottoNL – Jumbo)

De absolute kopman van het Nederlandse Team LottoNL – Jumbo is natuurlijk Sep Vanmarcke. De Vlaming viel vorig jaar tegen in de Ronde van Vlaanderen en wijzigde daardoor zijn koersprogramma van dit seizoen. Zo sloeg de 27-jarige kasseienvreter dit jaar het Vlaams openingsweekend over en reed hij in de E3 Harelbeke pas zijn eerste koerskilometers in Vlaanderen. Het leverde hem een achtste plaats op, waarna hij zijn groeiende vorm bevestigde in Gent – Wevelgem door tweede te woorden. Door deze nieuwe seizoenindeling lijkt Vanmarcke meer dan ooit klaar voor de Ronde van Vlaanderen. Bij de enige Nederlandse World Tour-ploeg krijgt hij steun van onder meer Maarten Tjallingi, Tom van Asbroeck en Maarten Wynants.

Greg van Avermaet (BMC Racing Team)

Foto: cas_ks/Flickr

Foto: cas_ks/Flickr

De beste Vlaamse renner in de kasseienkoersen op papier is Greg van Avermaet. Dit jaar boekte de Vlaming zijn eerste zege in het Vlaamse voorjaar. Van Avermaet wist de Omloop het Nieuwsblad te winnen, nadat hij voor het eerst sinds jaren een andere koerstactiek toepaste. De BMC-kopman werd voorheen gekenmerkt door zijn onbevangen aanvallende stijl, waarmee hij menig koers kleurde, maar nooit won. Dit jaar hanteert hij een afwachtende stijl, waarmee hij zijn concurrenten al meerdere malen af troefde. Zo won hij dus de Omloop het Nieuwsblad van Peter Sagan, die hij vervolgens opnieuw aftroefde in de belangrijkste etappe van Tirreno – Adriatico. Of deze tactiek genoeg is om ook de Ronde van Vlaanderen naar zijn hand te zetten is nog maar de vraag. Aan steun van zijn ploeg zal het in ieder geval niet liggen, gezien de aanwezigheid van onder meer Daniel Oss en Marcus Burghardt.

 Team Sky (Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski)

Etappekoersen zijn het voornaamste doel bij het Britse Team Sky, maar ook in de klassiekers wil de ploeg scoren. De ploeg won met Ian Stannard al tweemaal de Omloop het Nieuwsblad en zegevierde met Geraint Thomas vorig jaar in E3 Harelbeke. Dit seizoen was de ploeg met nieuwkomer Michal Kwiatkowski succesvol in diezelfde E3 Harelbeke. Deze drie renners zijn de voornaamste kanshebbers namens de blauwzwarte ploeg, waar Thomas een opvallende aanwezige is. De Welshman richt zich dit seizoen volledig op de meerdaagse koersen en slaat de eendagskoersen dan ook over. Voor de Ronde van Vlaanderen maakt hij echter een uitzondering, maar of Thomas als knecht of als kopman van start gaat is nog maar de vraag. In ieder geval beschikt Team Sky over een topteam om de koers naar hun hand te zetten, want naast de drie bovengenoemde renners beschikt de ploeg ook nog eens over Luke Rowe, die tot nu toe een uitstekend voorjaar betwist.

Astana Pro Team (Lars Boom en Lieuwe Westra)

Foto: Rob Schleiffert/Flickr

Foto: Rob Schleiffert/Flickr

Na Niki Terpstra is Lars Boom verreweg de beste kasseienrenner namens Nederland. De 30-jarige renner wordt als kopman uitgespeeld bij Astana Pro Team, waar hij onder meer steun krijgt van de kersverse winnaar van de Driedaagse de Panne: Lieuwe Westra. Met daarbij ook nog eens Laurens de Vreese en Alexey Lutsenko heeft de Kazachse ploeg genoeg renners om de finale te kleuren.

IAM Cycling (Martin Elmiger en Dries Devenyns)

Bij het Zwitserse IAM Cycling is het vooral uitkijken naar Martin Elmiger, die vorig jaar imponeerde door een zeer goede Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix te rijden. De ervaren aanvaller is ook dit jaar weer van de partij en zal als ‘underdog’ de koers aanvatten. Binnen de ploeg rijdt ook Dries Devenyns, die een uitstekend voorjaar tot dusver achter de rug heeft.

Cannondale Pro Cycling (Sebastian Langeveld en Matti Breschel)

Een derde Nederlandse kanshebber voor winst in Oudenaarde is Sebastian Langeveld, die als één van de belangrijkste pionnen bij Cannondale van start gaat. De andere kopstukken van de Amerikaanse ploeg zijn Matti Breschel en Jack Bauer. Het zou ons overigens niet verbazen mocht de Nederlander Dylan van Baarle zich mengen in de vroege vlucht.

Overige kanshebbers

Foto: Julien Sabardu/Flickr

Foto: Julien Sabardu/Flickr

Naast alle bovengenoemde kanshebbers mogen een aantal renners zeer zeker niet vergeten worden. Neem bijvoorbeeld het duo Jens Keukeleire en Luke Durbridge bij Orica GreenEDGE. Beide heren hebben al enkele Vlaamse finales gereden dit jaar en lijken in goeden doen. Een renner die ook goed heeft gereden dit seizoen is Edvald Boasson Hagen. In het vroege voorjaar was hij als kopman van Dimension Data al meerdere malen succesvol, al wil het op de Vlaamse wegen nog niet lukken.

Ook de winnaar van Milaan – San Remo staat aan de start in Brugge. Arnaud Démare wordt als kopman aangeduid bij FDJ. De Fransman moet lang kunnen aanklampen en hoopt door zijn krachtige sprint een mooie ereplaats te bemachtigen. Een andere Fransman die wel eens van belang kan zijn is Sylvain Chavanel (Direct Energie), die het net als Filippo Pozzato (Southeast) van zijn ervaring moet hebben. Datzelfde geldt voor Bert de Backer, die bij afwezigheid van John Degenkolb als kopman wordt uitgespeeld bij Team Giant – Alpecin.


Afwezigen

Enkele toppers zijn door blessureleed niet aanwezig in de Ronde van Vlaanderen. Zo ontbreken John Degenkolb (Giant – Alpecin) en Jens Debusschere (Lotto Soudal) op de startlijst. Ook Luca Paolini is niet aanwezig in Vlaanderen. De Italiaan werd vorig jaar geschorst nadat hij betrapt werd op het gebruik van cocaïne.


Beste renners in koers (volgens Rennervisie)

Het onderdeel Rennervisie op Wielervisie geeft de beste renners per discipline weer. Voor de Ronde van Vlaanderen zijn de ranglijsten ‘kasseien’ en ‘eendagskoersen’ van belang. Per discipline zijn de volgende renners de tien beste op de startlijst van ‘de Ronde’:

Kasseien:
1 Slovakia SAGAN Peter, Tinkoff (1e)
2 Netherlands TERPSTRA Niki, Etixx – Quick Step (2e)
3 Belgium VAN AVERMAET Grek, BMC Racing Team (3e)
4 Belgium VANMARCKE Sep, Team LottoNL – Jumbo (4e)
5 Norway KRISTOFF Alexander, Team Katusha (5e)
6 Switzerland CANCELLARA Fabian, Trek – Segafredo (6e)
7 Czech-Republic STYBAR Zdenek, Etixx – Quick Step (8e)
8 United-Kingdom THOMAS Geraint, Team Sky (9e)
9 Netherlands BOOM Lars, Astana Pro Team (10e)
10 Belgium VANDENERGH Stijn, Etixx – Quick Step (12e)
Klik hier voor de volledige ranglijst van de discipline ‘kasseien’.

Eendagskoersen:
1 Norway KRISTOFF Alexander, Team Katusha (1e)
2 Belgium VAN AVERMAET Greg, BMC Racing Team (3e)
3 Slovakia SAGAN Peter, Tinkoff (4e)
4 Poland KWIATKOWSKI Michal, Team Sky (7e)
5 Netherlands TERPSTRA Niki, Etixx – Quick Step (8e)
6 Belgium VANMARCKE Sep, Team LottoNL – Jumbo (10e)
7 Switzerland CANCELLARA Fabian, Trek – Segafredo (12e)
8 Czech-Republic STYBAR Zdenek, Etixx – Quick Step (14e)
9 Belgium BOONEN Tom, Etixx – Quick Step (17e)
9 Belgium ROELANDTS Jurgen, Lotto Soudal (17e)
Klik hier voor de volledige ranglijst van de discipline ‘eendagskoersen’.

Voor aanvang van de 100e Ronde van Vlaanderen publiceerde Wielervisie een artikel met de twaalf beste kasseienrenners op de startlijst van ‘de Hoogmis van het Vlaamse voorjaar’. Klik hier voor het artikel.


Voorspelling Wielervisie

Aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen. Dat lijkt het wedstrijdbeeld te worden van de beginfase van de Ronde van Vlaanderen. Vrijwel alle ploegen willen in de opening van de wedstrijd een mannetje mee sturen in de vroege vlucht. Het wordt vervolgens wachten op de ploeg die de koers wil en durft te controleren. Wielervisie verwacht dat er door de favorieten lang wordt gewacht, om in de laatste heuvelzone toe te slaan. Het is nog maar de vraag welke renners zich het meest gespaard hebben om op dat moment met de beste mee omhoog te kunnen. Op basis van het voorjaar tot dusver lijken Peter Sagan, Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke de beste renners te zijn op de Vlaamse heuvels. Wielervisie acht de kans groot dat juist zij dan ook in de beslissende vlucht plaatsnemen. Door zijn sprintcapaciteiten is Peter Sagan vervolgens een gevaarlijke klant. Wielervisie benoemt de wereldkampioen dan ook tot de grootste kanshebber om de 100e Ronde van Vlaanderen te winnen.


Favorieten volgens Wielervisie:

***** Peter Sagan *****

**** Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke ****

*** Alexander Kristoff, Greg van Avermaet en Niki Terpstra ***

** Zdenek Stybar, Lars Boom, Michal Kwiatkowski en Tiesj Benoot **

* Ian Stannard, Jurgen Roelandts, Geraint Thomas, Tom Boonen en Stijn Vandenbergh *