Het lijkt de laatste jaren een vast gegeven: Richie Porte komt ten val en moet de Tour de France verlaten. Het gebeurde zowel in 2017 als in 2018, terwijl de Australiër in beide edities als schaduwfavoriet van start ging. De grote vraag luidt: wat als Richie Porte niet ten val komt? Kan hij dan een gooi doen naar de eindzege?

Na enkele jaren in dienst gereden te hebben van Bradley Wiggins en Chris Froome bij Team Sky, koos Richie Porte in 2016 voor een rol als Tourkopman bij BMC. De voormalig meesterknecht moest de aangewezen man worden om de Sky-renners te verslaan in de Ronde van Frankrijk. Al op dag twee konden de plannen van Porte de prullenbak in, nadat hij door mechanische pech tijd verloor. Uiteindelijk werd de klimmer vijfde in het eindklassement.

In 2017 ging Porte, na een fantastisch voorjaar, van start als de grote uitdager van Chris Froome. De BMC-kopman begon zeer goed aan de Franse rittenkoers, totdat het noodlot toesloeg in de negende etappe. Na een boeiende strijd op de Mont du Chat, mistte Porte een bocht in de afdaling. Hij ging neer, brak meerdere botten en moest de strijd verlaten. Een jaar later was Porte klaar om revanche te nemen, maar ook in de editie van 2018 ging het mis. In de kasseienrit naar Roubaix ging de klassementsrenner opnieuw hard onderuit. Hij moest het strijdtoneel alweer in rit negen verlaten.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De publieke opinie geloofd niet meer in een Tourzege voor Richie Porte. Als we eerlijk zijn, lijkt dat er ook niet meer in te zitten op zijn 34-jarige leeftijd en met al zijn blessures. Zit een podiumplek er dan wel in voor de Australiër? Ja, waarom niet? Porte stond in zijn jaren als meesterknecht bij Sky en kopman bij BMC bekend als een van de beste klimmers, die bovendien ook nog eens zeer explosief was. Dat explosieve lijkt er misschien wat af, maar toch kan de kopman van Trek hoge ogen gooien. Hij moet nog steeds met de betere mee omhoog kunnen, heeft een sterke ploeg om zich heen en hoeft niet te vrezen voor de tijdritten. Het enige waar de Australiër voor moet uitkijken zijn valpartijen. Komt Richie Porte niet ten val? Dan zit een podiumplek er zeker in!