Terwijl een groot deel van het peloton actief is in Parijs – Nice wordt er deze week ook op het hoogste niveau gekoerst in Italië. Zowel klimmers, tijdrijders als sprinters zien kansen in Tirreno – Adriatico. Wie zijn de favorieten? Welk ritten geven de doorslag in het klassement? Welke Nederlanders staan er aan de start? Op deze vragen geeft Wielervisie een antwoord in de voorbeschouwing op Tirreno – Adriatico.

De Italiaanse rittenkoers wordt dit seizoen voor de 51e keer verreden en is er ook dit jaar weer in geslaagd om veel toprenners aan de start te krijgen. Woensdag 9 maart start de Tirreno – Adriatico met een ploegentijdrit aan de kust van de Tyrreense Zee, om zeven etappes later op dinsdag 15 maart met een individuele tijdrit in San Benedetto del Tronto aan de Adriatische kust te eindigen.


Parcours

Etappe 1 (ploegentijdrit) – woensdag 9 maart

Zoals hierboven al even werd vernoemd wordt Tirreno – Adriatico geopend met een ploegentijdrit. In de badplaats Lido di Camaiore krijgen alle ploegen ruim 22 kilometer voor de wielen over een biljartvlak parcours. Ook vorig jaar stond deze chronorace op het programma, maar door barre weersomstandigheden werd deze geannuleerd. Dit jaar lijkt de ploegentijdrit weldegelijk door te gaan, met wereldkampioen BMC Racing Team als topfavoriet. De Amerikaanse formatie stuurt met onder meer Taylor Phinney, Manuel Quinziato en Tejay van Garderen enkele tempobeulen naar Italië en hoopt daarmee concurrenten als Team Sky en Movistar Team voor te blijven op de openingsdag.

Topfavorieten: BMC Racing Team, Team Sky en Movistar Team

 

Etappe 2 – donderdag 10 maart

De tweede dag in deze Tirreno – Adriatico lijkt een zeer boeiende slotfase op te gaan leveren. Na een relatief eenvoudige aanloop en op ruim 60 kilometer van de aankomst de enige heuvel onderweg, zit het venijn hem duidelijk in de staart. Op ruim vier kilometer van de streep in Pomarance beklimmen de renners in diezelfde plaats een col van ongeveer één kilometer. In het eerste gedeelte hiervan zit een strook van zestien procent, waarna er vlak voor de top een strook van maar liefst achttien procent wordt aangedaan. Na de top is het nog zo’n drie glooiende kilometers tot de streep. De laatste honderden meters lopen opnieuw omhoog. Explosieve heuvelspecialisten zullen hier hun gram willen halen, waarmee Michal Kwiatkowski een van de topfavorieten lijkt voor deze etappe, net als natuurlijk Zdenek Stybar en Alejandro Valverde.

Topfavorieten: Michal Kwiatkowski, Zdenek Stybar en Alejandro Valverde

 

Etappe 3 – vrijdag 11 maart

De derde rit in de Tirreno – Adtriatico lijkt op maat voor de sprinters, al zal de winnaar van deze etappe meer moeten kunnen dan sprinten alleen. Aan de obstakels onderweg zal het niet liggen, maar in de laatste kilometer zit een kort gedeelte waarin de weg aan 7% omhoog loopt. Grote kans dus dat een doorsnee sprinter het hier moet af leggen tegen de wat meer explosieve renners, al lijkt de laatste kilometer niet genoeg om een ervaren sprinter als Mark Cavendish als kansloos te beschouwen. Desondanks lijkt deze rit op maat gemaakt voor Peter Sagan.

Topfavorieten: Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen en Mark Cavendish

 

Etappe 4 – zaterdag 12 maart

Rit vier lijkt al meer op maat voor de echte rappe mannen, gezien de vlakke laatste kilometers. Toch kent de etappe naar Foligno enkele obstakels voor deze renners. In de finale trekt het peloton namelijk over de beklimmingen Trevi en Montefalco. Deze zijn niet extreem lastig, maar kunnen wel genoeg zijn om enkele sprinters over boord te gooien. De top van de laatste van deze twee cols ligt op vijftien kilometer van de aankomst. Gezien dit de rit is waar de kans op een reguliere massasprint het grootst is, gaan we er dan ook maar vanuit dat deze er gaat komen. In dat geval lijkt Mark Cavendish de grootste favoriet voor de dagzege.

Topfavorieten: Mark Cavendish, Sacha Modolo en Fernando Gaviria

 

Etappe 5 – zondag 13 maart

Op zondag 13 maart staat het absolute hoogtepunt van de Tirreno – Adriatico op het programma. De vijfde etappe eindigt namelijk op Monte San Vicino, terwijl er daarvoor al vier andere beklimmingen zijn aangedaan. Een meer dan serieuze bergrit dus, met ook een meer dan serieuze slotklim. De Monte San Vicino is dertien kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent met uitschieters tot twaalf procent. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat de Italiaanse rittenkoers hier beslist gaat worden. Thuisrijder Vincenzo Nibali lijkt topfavoriet voor deze bergetappe, maar zal het zeker niet makkelijk krijgen tegen renners als Joaquim Rodríguez en Alejandro Valverde.

Topfavorieten: Vincenzo Nibali, Joaquim Rodríguez en Alejandro Valverde

 

Etappe 6 – maandag 14 maart

Na de zware bergetappe van zondag, krijgen de renners op maandag een relatief eenvoudig parcours voorgeschoteld. In 210 kilometer gaat het peloton van Castelraimondo naar Cepagatti. In deze finishplaats worden drie plaatselijke rondes afgelegd. Op vijf kilometer van de aankomst begint de weg op te lopen met stukken tot zeven procent op vier kilometer van de meet. Hierna blijft de weg vals plat omhoog lopen tot aan de finish. Een ideale aankomst dus voor Greg van Avermaet, die op zulke finishes Peter Sagan al meerdere malen te slim af was.

Topfavorieten: Greg van Avermaet, Peter Sagan en Sonny Colbrelli

 

Etappe 7 – dinsdag 15 maart

De Tirreno – Adriatico wordt inmiddels traditioneel afgesloten met een korte tijdrit in San Benedetto del Tronto. Over een parcours van net over de tien kilometer zullen de sterke renners tegen de klok zich openbaren. Het parcours is biljartvlak en daarmee ideaal voor tempobeulen als Fabian Cancellara en Tony Martin. Ook Stephen Cummings is de laatste jaren erg sterk in dit soort tijdritten, al lijkt Cancellara gezien zijn vorm en zijn overwinning van vorig jaar in deze chronorace de topfavoriet voor winst in deze afsluitende etappe.

Topfavorieten: Fabian Cancellara, Stephen Cummings en Tony Martin


 

Favorieten

Vincenzo Nibali

Foto: Rob Schleiffert/Flickr

Foto: Rob Schleiffert/Flickr

Natuurlijk geldt Vincenzo Nibali als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Tirreno – Adriatico. De voormalig Tourwinnaar van Astana wist de rittenkoers al tweemaal op zijn naam te schrijven en wil daar dit jaar een derde overwinning aan toevoegen. Nibali lijkt in staat om tot de bergrit kort in het klassement te staan en vervolgens flink uit te pakken op de Monte San Vicino. Door de afwezigheid van Nairo Quintana lijkt Nibali door zijn klimvermogen de meest vooraanstaande renner om de eindzege naar zich toe te trekken.

 

Alejandro Valverde

Concurrentie lijkt er voor Nibali te komen uit Spaanse hoek. Alejandro Valverde is op papier (volgens het onderdeel Rennervisie) de beste klimmer en klassementsrenner aan de start van de Italiaanse rittenkoers en is daarmee automatisch een favoriet. Toch lijkt de kopman van Movistar bergop ietwat onder te moeten doen in een onderling gevecht met Nibali. Daartegenover staat dat Valverde op de lastige aankomststroken in de andere etappes weer de betere lijkt te zijn ten opzichte van de Italiaan. Ook in de ploegen- en individuele tijdrit lijkt Valverde ietwat in het voordeel te zijn.

 

Joaquim Rodríguez

Als we in het hedendaagse wielrennen de naam Valverde laten vallen is Joaquim Rodríguez nooit ver weg. De eeuwige rivalen zullen elkaar ook dit jaar veelvuldig tegenkomen, te beginnen met de Tirreno – Adriatico. Waar het op voorhand een strijd lijkt te worden tussen Nibali en Valverde, mag Rodríguez toch zeker ook niet vergeten worden. De ervaren klimmer is in staat beide renners te bergop te volgen en misschien zelfs te verslaan. In de ritten tegen de klok is dit echter een compleet ander verhaal, waardoor de kleine Katusha-kopman meestal achter het net vist.

 

Thibaut Pinot

Foto: Georges Ménager/Flickr

Foto: Georges Ménager/Flickr

Een klassementsrenner die zich in tijdritten weldegelijk kan meten met Nibali en Valverde is Thibaut Pinot. De Fransman van FDJ verbetert zich de laatste jaren aanzienlijk in de rit tegen de klok en is ook bergop verre van de mindere tegenover de twee favorieten. Pinot lijkt in staan om een zeer bepalende rol in de Tirreno – Adriatico te gaan spelen. Eindwinst is dan ook zeer zeker niet ondenkbaar voor de Fransman, al zal dat wel een moeilijke opgave gaan worden.

 

Bauke Mollema

De runner-up van de vorige editie komt uit Groningen. Jawel, vorig jaar was Bauke Mollema in bloedvorm naar de Tirreno gekomen en bleek achter Nairo Quintana ‘the best of the rest’. Ook dit jaar zal Mollema zich willen laten zien op Italiaanse bodem. Eindwinst lijkt lastig tegenover de bovengenoemde heren, maar met een beetje geluk en goede benen moet een podiumplaats zeker tot de mogelijkheden behoren.

 

Overige favorieten

Een renner die altijd goed is in zijn thuisland is Domenico Pozzovivo. De Italiaan is kopman bij het Franse AG2R en wordt in staat geacht om minstens top vijf te kunnen rijden. De bergrit van zaterdag zal hij met rood omcirkeld hebben in zijn agenda. Bij AG2R hebben ze naast Pozzovivo ook Jean-Christophe Péraud in de selectie opgenomen. De 38-jarige Fransman lijkt niet meer op het niveau te kunnen komen van de Tour van 2014, maar wie weet kan hij ons verrassen met een uitstekend optreden. Iemand waarvan verwacht kan worden dat hij op z’n minst in de top tien gaat eindigen is Tejay van Garderen, die zelfs voor het podium mee zou kunnen doen. Ook Rigoberto Uran, Mathias Frank en Leopold König kunnen vooraan in de eindrangschikking verwacht worden. Ook een renner als Michal Kwiatkowski kan gevaarlijk uit de hoek komen. Bij Team Sky wil hij eindelijk zijn capaciteiten als ronderenner aantonen.

 

Nederlanders

Foto: Ciclismo VAVEL/Flickr

Foto: Ciclismo VAVEL/Flickr

Naast Bauke Mollema staan er nog meer Nederlanders aan de start in de Italiaanse World Tour-wedstrijd. In totaal starten er veertien landgenoten in Lido di Camaiore, waarvan er enkele ook kans maken op succes. Zo is naast Mollema ook Wout Poels een kandidaat voor een nette positie in het eindklassement. De Nederlander zal namens Team Sky, bij afwezigheid van Chris Froome, samen met Kwiatkowski en Leopold König uitgespeeld worden als kopman. Daarnaast hoopt Moreno Hofland op een aantal kansen in de sprints, net als misschien Ramon Sinkeldam bij Giant – Alpecin.


 

Beste renners in koers

In de onderstaande overzichten is te zien welke renners er volgens Rennervisie de beste zijn in de Tirreno – Adriatico. Zo is te zien wie de beste klassementsrenner is, wie de meest explosieve renner is, wie de beste sprinter is, wie er het best kan klimmen, en wie de beste rit tegen klok in de benen heeft. Van iedere discipline wordt de top acht weergegeven, met achter hun naam de positie waar zij daadwerkelijk in de ranglijst staan.

 

Klassementen:

 1. Spain VALVERDE Alejandro (3e)
 2. France PINOT Thibaut (6e)
 3. Italy NIBALI Vincenzo (7e)
 4. Italy POZZOVIVO Domenico (8e)
 5. Spain RODRÍGUEZ Joaquim (9e)
 6. United-States VAN GARDEREN Tejay (11e)
 7. France PÉRAUD Jean-Christophe (15e)
 8. Switzerland FRANK Mathias (18e)

Klik hier voor de volledige ranglijst 

Explosief (2 ritten):

 1. Slovakia SAGAN Peter (1e)
 2. Belgium VAN AVERMAET Greg (6e)
 3. Spain VALVERDE Alejandro (9e)
 4. Czech-Republic STYBAR Zdenek (10e)
 5. Italy COLBRELLI Sonny (11e)
 6. Lithuania NAVARDAUSKAS Ramunas (12e)
 7. Poland KWIATKOWSKI Michal (13e)
 8. Switzerland CANCELLARA Fabian (15e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Sprinten (2 ritten):

 1. Slovakia SAGAN Peter (3e)
 2. United-Kingdom CAVENDISH Mark (4e)
 3. Italy NIZZOLO Giacomo (6e)
 4. Italy VIVIANI Elia (8e)
 5. Italy MODOLO Sacha (10e)
 6. Slovenia MEZGEC Luka (11e)
 7. Italy FERRARI Roberto (18e)
 8. Netherlands HOFLAND Moreno (19e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Klimmen (1 rit):

 1. Spain VALVERDE Alejandro (4e)
 2. Spain RODRÍGUEZ Joaquim (7e)
 3. France PINOT Thibaut (8e)
 4. Italy NIBALI Vincenzo (10e)
 5. United-States VAN GARDEREN Tejay (11e)
 6. Colombia URAN Rigoberto (14e)
 7. Italy POZZOVIVO Domenico (16e)
 8. Netherlands MOLLEMA Bauke (18e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Tijdrijden (1 rit):

 1. Germany MARTIN Tony (1e)
 2. Belarus KIRYIENKA Vasil (3e)
 3. Switzerland CANCELLARA Fabian (6e)
 4. Poland BODNAR Maciej (7e)
 5. Czech-Republic BÁRTA Jan (9e)
 6. New-Zealand SERGENT Jesse (12e)
 7. United-Kingdom CUMMINGS Stephen (14e)
 8. Colombia URAN Rigoberto (15e)

Klik hier voor de volledige ranglijst 


Wie wint Tirreno – Adtiatico?

Normaal gezien gaat de strijd om de eindzege tussen Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde. Mits in goede vorm moet Thibaut Pinot zich ook kunnen mengen in deze strijd, maar op basis van ervaring lijkt hij het af te moeten leggen tegen de twee vedettes. Waar bergop Nibali de beter lijkt is Valverde sterker in het afmaken van wedstrijden. Over het geheel van de ronde zou dit dus een zeer spannend wedstrijdverloop op kunnen leveren, waarbij thuisrijder Nibali het voordeel van de twijfel krijgt van Wielervisie.

 

Favorieten volgens Wielervisie:

**** Vincenzo Nibali ****

*** Alejandro Valverde en Thibaut Pinot ***

** Joaquim Rodríguez, Tejay van Garderen en Bauke Mollema **

* Domenico Pozzovivo, Rigoberto Uran, Leopold König en Mathias Frank *