Na het Vlaams openingsweekend is het tijd om de World Tour-wedstrijden aan te vatten. In januari werd er op dit niveau al gekoerst in Australië en nu staat de renners de tweede koers van het hoogste niveau te wachten: Parijs – Nice. Wie zijn de favorieten? Welke Nederlanders kunnen we vooraan verwachten? Wat zijn de doorslaggevende etappes? Kortom, wie wint de 74e editie van Parijs – Nice? Wielervisie blikt vooruit.


Parcours

Proloog – zondag 6 maart

Profile

Parijs – Nice wordt in gang geschoten met een 6,1 kilometer lange proloog in Conflans-Sainte-Honorine, een nederzetting op een kleine 25 kilometer van het stadscentrum van Parijs. Het parcours is nagenoeg vlak en kent slechts zes scherpe bochten en een rotonde en een chicane in de laatste kilometer. Een ideale proloog voor de rasechte tempobeulen. Niemand minder dan toptijdrijder Tom Dumoulin staat aan de start en lijkt met deze openingstijdrit een uitgelezen kans te krijgen op de eerste leiderstrui in Parijs – Nice.

Topfavorieten: Tom Dumoulin, Matthias Brändle en Geraint Thomas

 

Etappe 1 – maandag 7 maart

Profile

De eerste rit-in-lijn lijkt er een voor de sprinters. Ware het niet dat de organisatie van de Franse rittenkoers enkele obstakels uit de hoge hoed heeft getoverd. In de laatste 25 kilometer moeten de renners twee onverharde stroken passeren. De tweede strook wordt ook nog eens als beklimming aangeduid en wordt net als de aankomstlijn tweemaal aangedaan. Een massasprint in aankomstplaats Vendôme lijkt hierdoor niet voor de hand te liggen, waardoor er kansen zijn voor explosieve renners als Michael Matthews en Alexander Kristoff.

Topfavorieten: Michael Matthews, Alexander Kristoff en Arnaud Démare

 

Etappe 2 – dinsdag 8 maart

Profile

In etappe twee lijken de kansen voor de snelle mannen groot. De rit van Contres naar Commentry kent slechts één beklimming op ongeveer vijftig kilometer van de aankomst. De aankomst wordt net als een dag eerder twee keer gepasseerd, waardoor de sprinters de finishstraat onderweg al kunnen verkennen. De laatste kilometer loopt zeer lichtjes bergop, wat ideaal lijkt voor de sterke Noor Alexander Kristoff, die aan André Greipel en Marcel Kittel stevige concurrentie ondervindt.

Topfavorieten: Alexander Kristoff, André Greipel en Marcel Kittel

 

Etappe 3 – woensdag 9 maart

Profile

De eerste keer dat de klassementsrenners elkaar treffen zal zijn op woensdag 9 maart tijdens de derde rit. Na een heuvelachtige rit met onderweg zes beklimmingen is de streep getrokken op Mont Brouilly, een klim van drie kilometer aan 7,7 procent gemiddeld. Het venijn van deze klim van tweede categorie zit hem in de staart. De slotkilometer kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,3 procent. Deze aankomst zal niet direct grote verschillen gaan opleveren, maar in Parijs – Nice, waar de tijdsverschillen traditioneel klein blijven, is elke seconde meegenomen. Renners als Rui Costa en Alexis Vuillermoz zullen vooraan te vinden zijn, maar ook Alberto Contador behoort tot de kanshebbers, gezien zijn ritwinst in de Ronde van Algarve op een soortgelijke beklimming. Natuurlijk mogen we ook onze eigen Tom Dumoulin niet vergeten op een aankomst als deze, zo bewees hij in de Vuelta van vorig jaar.

Topfavorieten: Rui Costa, Alberto Contador en Alexis Vuillermoz

 

Etappe 4 – donderdag 10 maart

Profile

Opnieuw kansen voor de sprinters. De vierde etappe in Parijs – Nice lijkt net als rit twee op maat voor de rappe mannen. De aankomst in Romans-sur-Isère is biljartvlak en er zijn geen lastige bochten te vinden in de laatste kilometer. Een ideale aankomst dus voor topsprinters Marcel Kittel en André Greipel.

Topfavorieten: Marcel Kittel, André Greipel en Alexander Kristoff

 

Etappe 5 – vrijdag 11 maart

Profile

Een opwarmertje voor de Tour de France later dit jaar: de Mont Ventoux. In deze vijfde etappe van Parijs – Nice bereiken de renners na 56 kilometer de voet van deze mythische berg. In tegenstelling tot de Ronde van Frankrijk dit seizoen rijden de renners niet tot aan de top van de Ventoux, maar rijden zij tot Chalet Reynard naar boven. Het vervolg van de etappe kent nog drie beklimmingen van de tweede categorie, waarvan de laatste op een kleine dertig kilometer van de aankomst ligt. Al met al lijkt deze rit het perfecte recept voor een groep vluchters die het uitzingt tot de finish. Kanshebbers zijn er in dat geval genoeg, maar als je aan ontsnappingen in Franse wedstrijden denkt, denk je al gauw aan niemand minder dan Thomas Voeckler.

Topfavorieten: Thomas Voeckler, Tim Wellens en Cyril Gautier

 

Etappe 6 – zaterdag 12 maart

Profile

De koninginnenrit voert de renners over maar liefst zes beklimmingen als opwarmertje voor de slotbeklimming. De zesde etappe eindigt namelijk op de 15,3 kilometer lange La Madone d’Utelle, een beklimming van de eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent. De beklimming loopt vrij regelmatig omhoog, met een lastig gedeelte (1 kilometer aan 9,3%) op ongeveer zes kilometer van de top. Na dit gedeelte vlakt de beklimming wat af, tot de laatste honderden meters waar het aan bijna elf procent omhoog gaat tot de finishlijn. Als beste klimmer aan de start is dit natuurlijk een kolfje naar de hand van Alberto Contador, maar ook Richie Porte en thuisrijder Romain Bardet zullen hoge ogen gooien op deze slotbeklimming.

Topfavorieten: Alberto Contador, Richie Porte en Romain Bardet

 

Etappe 7 – zondag 13 maart

Profile

De slotdag van Parijs – Nice kent in tegenstelling tot vorig seizoen geen tijdrit op de Col d’Èze, maar een lastige rit in en om Nice. Wel passeren de renners deze beklimming van eerste categorie. Deze is na vijf voorafgaande de laatste col van de slotrit in de Franse rittenkoers. Hierna krijgen de renners nog een kleine zeventien dalende kilometers voorgeschoteld om vervolgens te finishen op de Promenade des Anglais in Nice. Met het koersverloop in deze slotrit kan het alle kanten op. De rit kan eindigen in een sprint van een grote groep, er kan een vluchtersgroep overblijven tot de finish, maar er kan ook gestreden worden onder de klassementsrenners om de dagzege. Tony Gallopin zegevierde vorig jaar na een lange solo in een soortgelijke etappe en lijkt dus ook dit jaar weer een grote kanshebber.

Topfavorieten: Tony Gallopin, Philippe Gilbert en Ben Swift


 

Favorieten

Richie Port - Stage 5 TDU Winner

Richie Porte

De winnaar van 2015 was Richie Porte. De Australiër, destijds rijdend voor Team Sky, staat ook dit seizoen weer aan de start van ‘de koers naar de zon’. Ditmaal in het shirt van BMC Racing Team, waar hij op de steun kan rekenen van onder meer Amaël Moinard, Peter Velits, Ben Hermans en niemand minder dan Philippe Gilbert. Het profiel van de gehele rittenkoers lijkt op maat voor de 31-jarige Porte, die vroeg in dit seizoen al bewees over een goede vorm te beschikken met ritwinst in de Tour Down Under (foto).

Alberto Contador

De beste klassementsrenner en klimmer aan de start van Parijs – Nice is Alberto Contador. De Spanjaard rijdt misschien wel zijn laatste seizoen en is vastbesloten de Tour de France te winnen. In de aanloop daarnaar toe rijdt de Tinkoff-renner weer eens in Parijs – Nice, waar hij voor het laatst startte in 2010. Destijds won hij de Franse rittenkoers. Zijn klimcapaciteiten lijken goed genoeg om de concurrentie de baas te zijn in de koninginnenrit op de voorlaatste dag, maar is de vorm van Contador ook goed genoeg om de eindzege op te eisen? Zijn voorbereiding doet vermoeden van wel, aangezien de Spanjaard dit seizoen al wist te winnen in de Ronde van Algarve.

Team Launch of Team Giant - Alpecin HR - 2016

Tom Dumoulin

Vanuit Nederlands oogpunt kan men ook serieus hopen op een eindzege. Tom Dumoulin start namelijk als één van de topfavorieten in Parijs – Nice, al meldde de Limburger van Giant – Alpecin deze week dat zijn focus vooral op de proloog van aanstaande zondag zal liggen. Desalniettemin lijkt het parcours te passen bij de capaciteiten van Dumoulin, die eerder dit jaar al vierde werd in het eindklassement van de Tour of Oman.

Wilco Kelderman

Naast Dumoulin staat ook Wilco Kelderman aan de start van Parijs – Nice. De Nederlandse kopman van Team LottoNL – Jumbo mag een serieuze outsider genoemd worden voor deze Franse wedstrijd. Net als Dumoulin zal ook hij hoge ogen kunnen gooien in de proloog, om dit een goed vervolg te geven in de rest van de ronde. De klassementsman werd dit jaar al vierde in de eindrangschikking van de Ruta del Sol, waar hij tweede werd in de individuele tijdrit.

Geraint Thomas

Een zeer interessante naam aan de start is Geraint Thomas. Dat hij Parijs – Nice rijdt is op zich niet zo bijzonder, maar wel de ambitie waarmee hij de rittenkoers aanvangt. Thomas heeft voor dit seizoen namelijk besloten om zijn focus meer te richten op het rondenwerk in plaats van de klassiekers. Zodoende sloeg hij het Vlaams openingsweekend over en richt hij nu zijn pijlen op Parijs – Nice. Aan de vorm van de Welshman zal het overigens niet liggen. Zo won hij het eindklassement in de Ronde van Algarve.

Romain Bardet - Laurie Beylier

Romain Bardet

De Franse hoop lijkt gevestigd op Romain Bardet. De jonge Fransman van AG2R lijkt elk jaar weer een stapje omhoog te doen en dat uit zich hopelijk voor het thuispubliek in een mooi resultaat in Parijs – Nice. De 25-jarige Bardet kan uitstekend klimmen en beschikt ook nog eens over een ferme versnelling bergop. Ook bang om aan te vallen is hij niet, wat hem een waardevolle toevoeging maakt voor deze rittenkoers. Of dit alles genoeg is om onder meer Contador en Porte van zich af te houden moet echter nog blijken.

Simon Spilak

Een renner die altijd goed is in rittenkoersen van één week is Simon Spilak. De Sloveen beschikt over uitstekende klimmersbenen en kan een goede rit tegen de klok rijden. Zo won hij al eens de rondes van Zwitserland en Romandië en eindigde hij meerdere malen op het podium. Vorig jaar werd de 29-jarige Katusha-renner nog derde in Parijs – Nice.

Rui Costa - Bob Mical - Flickr

Overige favorieten

Naast de bovengenoemde klassementsrenners staan er natuurlijk nog meer kanshebbers en outsiders aan de start in Parijs – Nice. Neem bijvoorbeeld Rui Costa, de ex-wereldkampioen die vorig jaar de Franse koers als vierde besloot. Ook hij is een uitstekend renner voor de rittenkoersen van een week en beschikt bovendien over een flinke dosis aanvalslust. Daarnaast dient er ook rekening gehouden te worden met Ion Izagirre. Bij afwezigheid van Nairo Quintana en Alejandro Valverde is hij de kopman van Movistar Team. Deze status maakte hij vorig seizoen al waar door eindwinst in de Ronde van Polen. Een andere renner die hoge ogen zou kunnen gooien is Tony Gallopin, die vorig jaar op memorabele wijze een rit wist te winnen. En alsof dat nog niet genoeg is, staan ook klimmers Jean-Christophe Péraud, Sergio Henao, Pierre Rolland en Andrew Talansky aan de start. Daarnaast zal ook de Nederlander Steven Kruijswijk zijn kunsten willen vertonen, al is het afwachten in hoeverre hij kopman Kelderman bij moet staan.


 

Beste renners per discipline

Het onderdeel Rennervisie laat aan de hand van ranglijsten zien welke renners op dit moment de beste zijn in hun discipline. Mede daardoor kunnen we zien wie de beste atleten zijn aan de start van Parijs – Nice. Bekijk hieronder de beste acht renners in de disciplines klassementen, tijdrijden, explosief, sprinten, heuvels en klimmen.

Klassementen

 1. Spain CONTADOR Alberto (1e)
 2. Poland MAJKA Rafal (9e)
 3. Australia PORTE Richie (12e)
 4. Slovenia SPILAK Simon (13e)
 5. France BARDET Romain (16e)
 6. Netherlands DUMOULIN Tom (17e)
 7. United-Kingdom THOMAS Geraint (21e)
 8. Spain IZAGIRRE Ion (21e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Tijdrit (proloog)

 1. Netherlands DUMOULIN Tom (2e)
 2. France COPPEL Jérome (11e)
 3. Spain CONTADOR Alberto (13e)
 4. Netherlands KELDERMAN Wilco (16e)
 5. Austria BRÄNDLE Matthias (16e)
 6. Netherlands VAN EMDEN Jos (18e)
 7. United-Kingdom THOMAS Geraint (21e)
 8. Spain SANCHEZ Luis Leon (22e)
 9. Slovenia SPILAK Simon (22e)
 10. Spain IZAGIRRE Ion (22e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Explosief (1 rit)

 1. Australia MATTHEWS Michael (1e)
 2. Norway KRISTOFF Alexander (3e)
 3. France GALLOPIN Tony (4e)
 4. Belgium GILBERT Philippe (7e)
 5. United-Kingdom SWIFT Ben (14e)
 6. Spain ROJAS José Joaquín (16e)
 7. Switzerland ALBASINI Michael (17e)
 8. Spain LOBATO Juan José (19e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Sprinten (2 ritten)

 1. Norway KRISTOFF Alexander (1e)
 2. Germany GREIPEL André (2e)
 3. France BOUHANNI Nacer (7e)
 4. Germany KITTEL Marcel (9e)
 5. France DÉMARE Arnaud (13e)
 6. Belgium BOONEN Tom (15e)
 7. Australia MATTHEWS Michael (16e)
 8. United-States FARRAR Tyler (17e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Heuvels (3 ritten)

 1. Belgium GILBERT Philippe (5e)
 2. Portugal COSTA Rui (6e)
 3. Spain CONTADOR Alberto (9e)
 4. France GALLOPIN Tony (12e)
 5. Colombia HENAO Sergio Luis (13e)
 6. France BARDET Romain (21e)
 7. Netherlands SLAGTER Tom Jelte (22e)
 8. Switzerland ALBASINI Michael (23e)

Klik hier voor de volledige ranglijst

Klimmen (1 rit)

 1. Spain CONTADOR Alberto (1e)
 2. Poland MAJKA Rafal (6e)
 3. France BARDET Romain (9e)
 4. France ROLLAND Pierre (13e)
 5. Australia PORTE Richie (17e)
 6. Netherlands KELDERMAN Wilco (23e)
 7. United-States TALANSKY Andrew (24e)
 8. Netherlands KRUIJSWIJK Steven (26e)

Klik hier voor de volledige ranglijst


Wie wint Parijs – Nice?

Het gevecht om de eindzege in deze 74e Parijs – Nice lijkt vooral te gaan tussen Alberto Contador en Richie Porte. Beide beschikken over een uitstekend klimvermogen. De Spanjaard lijk in alle lijstjes verreweg de betere te zijn, maar de manier waarop Porte zich de laatste jaren laat zien in kleine rondes geeft hoop op een spannende strijd tussen beide. Het is nog maar de vraag of Geraint Thomas, Tom Dumoulin en Romain Bardet kunnen tippen aan het niveau van de twee topfavorieten, al kan er in de wielersport van alles gebeuren en is er niets zeker tot de finish is bereikt. Normaal gezien zal het in ieder geval een wedstrijd worden tussen Contador en Porte, waarbij Wielervisie de Spanjaard op basis van zijn ervaring en motivatie boven de Australiër verkiest als topfavoriet voor Parijs – Nice.

Favorieten volgens Wielervisie:

**** Alberto Contador ****

*** Richie Porte en Geraint Thomas ***

** Tom Dumoulin, Romain Bardet en Simon Spilak **

* Rui Costa, Wilco Kelderman, Tony Gallopin en Ion Izagirre *


Beeld (kop): Conseil département des Yvelines

Beeld (Porte): Kym Della Torre/Flickr

Beeld (Dumoulin): CorVos/Team Giant – Alpecin

Beeld (Bardet): Laurie Beylier/Flickr

Beeld (Costa): Bob Mical/Flickr