Ben jij een echte Tourkenner? Test jouw kennis over de Ronde van Frankrijk dan snel met de Tourquiz van Wielervisie. Zorg dat je genoeg van de 21 vragen, verdeeld in zeven onderwerpen, goed beantwoord om jezelf een Tourkenner te kunnen noemen.

Results

Gefeliciteerd, je hebt genoeg vragen goed beantwoord om jezelf een Tourkenner te kunnen noemen!

Helaas, je hebt niet genoeg vragen goed beantwoord om jezelf een Tourkenner te kunnen noemen!

#1 Wie won het rode rugnummer in de vorige Ronde van Frankrijk en werd zodoende bekroond tot meest aanvalslustige renner van de Tour de France 2015??De winnaar van het rode rugnummer kent meestal een opvallend verloop van zijn Ronde van Frankrijk, waarin zijn aanvalslust tot deze bekroning kan lijden.

Helaas, het goede antwoord is Romain Bardet.

Volgende

#2 Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden als nummer zes en zeven in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk 2015. Wie was er na hen de bestgeklasseerde Nederlander op de eindrangschikking??De beste Nederlander na Gesink en Mollema eindigde net buiten de top 20 op één uur en ruim eenentwintig minuten van eindwinnaar Chris Froome.

Helaas, het goede antwoord is Steven Kruijswijk.

Volgende

#3 Welke renner was de eerste drager van de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk 2015??In de eerste twee dagen trok de Tour de France van vorig jaar over vlakke Nederlandse wegen. Daarin werden geen hellingen beklommen.

Helaas, het goede antwoord is Joaquim Rodríguez.

Volgende

#4 De eerste Ronde van Frankrijk vond plaats in 1903. Het jongerenklassement werd pas voor het eerst ingevoerd in de jaren ’70. Wie was de eerste winnaar ooit van het jongerenklassement??Het jongerenklassement werd voor het eerst toegepast in het jaar dat Eddy Merckx zijn laatste Tourzege behaalde. 'De Kannibaal' versloeg destijds Raymond Poulidor in de strijd om het geel.

Helaas, het goede antwoord is Francesco Moser.

Volgende

#5 Joop Zoetemelk won de Ronde van Frankrijk in 1980. In totaal startte de Nederlandse Tourwinnaar maar liefst zestien keer in de Franse wedstrijd. Hoe vaak eindigde hij op het eindpodium??Zoetemelk had voorafgaand aan zijn eindoverwinning in de Tour een reputatie opgebouwd als 'eeuwige nummer twee'. Daarnaast haalde hij in al zijn zestien deelnames de finish in Parijs.

Helaas, het goede antwoord is 7 keer.

Volgende

#6 Nadat Michael Rasmussen na zijn legendarische etappezege op de Col d’Aubisque uit de Ronde van Frankrijk van 2007 werd gehaald, wist Alberto Contador zijn eerste Tourzege binnen te slepen. Wie werden er tweede en derde in de Tour de France van 2007??Hoewel Rasmussen wegviel uit het klassement, had de toen nog jonge Contador alle moeite om zijn gele leiderstrui te verdedigen in de lange tijdrit op de voorlaatste dag.

Helaas, het goede antwoord is Cadel Evans en Levi Leipheimer.

Volgende

#7 Nadat de Ronde van Frankrijk in 2015 van start ging in ons eigen land, wordt de drieweekse dit jaar op gang geschoten in Frankrijk. Waar start de Ronde van Frankrijk in 2017??De Ronde van Frankrijk wordt volgend jaar in gang geschoten met een proloog middenin een grote Duitse stad.

Helaas, het goede antwoord is Düsseldorf.

Volgende

#8 De Col du Tourmalet is de berg die het vaakst is beklommen in de Tour de France. De top van welke berg werd als eerste ooit bereikt in de Ronde van Frankrijk??Over het algemeen wordt er gesproken over 1905 als het gaat over het jaar waarin de Tour voor het eerst een berg over gaat, maar dit is onjuist. Al in 1903 werd er voor het eerst een berg beklommen in de Franse rittenkoers.

Helaas, het goede antwoord is Col de la République

Volgende

#9 Eddy Merckx is de absolute recordhouder wat etappezeges betreft. De Belg won er maar liefst 34 in de Tour de France. Mark Cavendish staat derde met 26 ritzeges. Welke renner staat met 28 etappezeges tussen Merckx en Cavendish op de tweede plaats??Het clubje van renners dat twintig ritzeges of meer boekte is bijzonder klein. alleen de pure veel-winnaars behoren hiertoe.

Helaas, het goede antwoord is Bernard Hinault.

Volgende

#10 Stef Clement is één van de Nederlanders in de komende Ronde van Frankrijk. In 2016 kende hij door blessures een moeizaam jaar. Voor welke ploeg komt de tijdrijder tegenwoordig uit??Onlangs kreeg Clement te horen dat hij voor 2017 op zoek moet gaan naar een nieuwe werkgever, mits hij zijn loopbaan voort wil zetten.

Helaas, het goede antwoord is IAM Cycling.

Volgende

#11 Een opmerkelijke renner binnen de ploeg van Team LottoNL – Jumbo is George Bennett. De nieuwkomer bij de Nederlandse ploeg heeft een prima seizoen achter de rug. Uit welk land is hij afkomstig??Bennett is net als de Italiaan Enrico Battaglin een eenling binnen LottoNL - Jumbo. Er is niet één renner binnen de ploeg die uit hetzelfde land komt als Bennett.

Helaas, het goede antwoord is Nieuw-Zeeland.

Volgende

#12 Welke wielrenner is naast recordhouder de eigenaar van zijn eigen merk wielerschoenen??Deze renner van het Belgische Lotto Soudal heeft een bijzonder record op zijn naam staan en zal ook in de komende Ronde van Frankrijk aan de start verschijnen.

Helaas, het goede antwoord is Adam Hansen.

Volgende

#13 De meest bekende berg in de komende Ronde van Frankrijk is natuurlijk de Mont Ventoux. ‘De kale berg’ werd dit jaar al eens eerder beklommen in een World Tour-wedstrijd. Wie kwam er destijds als winnaar over de streep??In de vijfde etappe van Parijs - Nice dit seizoen werden de renners de Ventoux opgestuurd, om vlak voor de top de afdaling in te gaan. Hierna restten er nog vele kilometers tot aan de eindstreep.

Helaas, het goede antwoord is Alexey Lutsenko.

Volgende

#14 Van de vele verhalen over de Ventoux is die van Tom Simpson verreweg het meest aansprekende. De Brit overleed op de flanken van ‘de reus van de Provence’. De renners wisten pas na de afloop wat er was gebeurd. Wie won de etappe waarin Simpson overleed??Simpson reed samen met de sterkste renners uit de Tour naar de voet van de Ventoux, waarna hij letterlijk zijn dood tegemoet reed.

Helaas, het goede antwoord is Jan Janssen.

Volgende

#15 Chris Froome is de laatste winnaar van een Touretappe met aankomst op de Mont Ventoux. Juan Manuel Gárate ging hem voor. Wie was de laatste renner vóór Gárate die een Tourrit won met aankomst op de Ventoux??Sinds 2000 vormde de top van de Ventoux maar liefst vier keer een aankomst in een etappe van de Ronde van Frankrijk.

Helaas, het goede antwoord is Richard Virenque.

Volgende

#16 Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain wonnen allen vijf keer de Tour de France. Slechts één van hen lukte het om de Ronde van Frankrijk vijf keer achter elkaar te winnen. Wie was dat??Aan de top komen is makkelijker dan aan de top blijven. Desondanks probeerde deze renner het, met dank aan zijn buitengewone sportlichaam, om vijf keer achtereenvolgend de beste te zijn.

Helaas, het goede antwoord is Miguel Indurain.

Volgende

#17 Lance Armstrong was voor enkele jaren de absolute recordhouder met zeven Tourzeges. Na de bekendmaking van zijn dopingschandalen werden zijn overwinningen ingetrokken en verloor hij zijn eindzeges. In welk jaar gebeurde dat??Al vanaf het begin van de heerschappij van de Amerikaan werd hij beschuldigd van dopinggebruik. Na zijn actieve carrière werden deze beschuldigingen serieuzer en legden ook oud-ploeggenoten hun verklaring af.

Helaas, het goede antwoord is 2012.

Volgende

#18 Ondanks dat hij slechts één keer de Tour de France wist te winnen, is Marco Pantani een ware Tourlegende. De Italiaanse klimmer won de Ronde van Frankrijk in 1998. Hoe vaak stond Pantani op het eindpodium van de Franse rittenkoers??Pantani reed slechts vijf keer de Ronde van Frankrijk, waarvan hij er in vier een etappe wist te winnen. Alleen in zijn Tourdebut in 1994 wist hij geen ritzege te pakken. Wel werd hij dat jaar winnaar van het jongerenklassement.

Helaas, het goede antwoord is 3 keer.

Volgende

#19 De route van de Ronde van Frankrijk gaat dit jaar, net als vorig jaar, tegen de klok in. In de Pyreneeën duiken de renners voor het eerst het hooggebergte in. Welke Pyreneeëncol wordt er als eerste beklommen??De eerste Pyreneeënrit vindt plaats op vrijdag 8 juli. De rit start in L'Isle-Jourdain en eindigt in Lac de Payolle. De etappe is 162,5 kilometer lang.

Helaas, het goede antwoord is Col d’Aspin.

Volgende

#20 De Ronde van Frankrijk start dit jaar ‘gewoon’ in Frankrijk. Dat betekent echter niet dat de renners binnen de Franse landsgrenzen verblijven. In hoeveel landen komt het peloton in de Tour van dit jaar terecht??Waar Nederland en België vorig jaar nog voor een bijzondere Tourstart zorgden, zal het Tourpeloton deze twee landen niet bereiken in de komende Ronde van Frankrijk.

Helaas, het goede antwoord is 4 landen.

Volgende

#21 Zoals eigenlijk ieder jaar eindigt de Ronde van Frankrijk ook dit jaar op de Champs-Elysées in Parijs. Vanuit welke plaats starten de renners aan de laatste etappe van de komende Tour de France??Aangezien de slotrit slechts 113 kilometer lang is, kan de startplaats nooit ver van de finish in de Franse hoofdstad verwijderd zijn.

Helaas, het goede antwoord is Chantilly

Klaar