Ben jij een echte Tourkenner? Test jouw kennis over de Ronde van Frankrijk dan snel met de Tourquiz van Wielervisie. Zorg dat je genoeg van de 21 vragen, verdeeld in zeven onderwerpen, goed beantwoord om jezelf een Tourkenner te kunnen noemen.

? De winnaar van het rode rugnummer kent meestal een opvallend verloop van zijn Ronde van Frankrijk, waarin zijn aanvalslust tot deze bekroning kan lijden.Vraag #1: Wie won het rode rugnummer in de vorige Ronde van Frankrijk en werd zodoende bekroond tot meest aanvalslustige renner van de Tour de France 2015?

Tourquiz 1 Tour de France 2015
Helaas, het goede antwoord is Romain Bardet.

? De beste Nederlander na Gesink en Mollema eindigde net buiten de top 20 op één uur en ruim eenentwintig minuten van eindwinnaar Chris Froome.Vraag #2: Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden als nummer zes en zeven in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk 2015. Wie was er na hen de bestgeklasseerde Nederlander op de eindrangschikking?

Tourquiz 1 Tour de France 2015
Helaas, het goede antwoord is Steven Kruijswijk.

? In de eerste twee dagen trok de Tour de France van vorig jaar over vlakke Nederlandse wegen. Daarin werden geen hellingen beklommen.Vraag #3: Welke renner was de eerste drager van de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk 2015?

Tourquiz 1 Tour de France 2015
Helaas, het goede antwoord is Joaquim Rodríguez.

? Het jongerenklassement werd voor het eerst toegepast in het jaar dat Eddy Merckx zijn laatste Tourzege behaalde. 'De Kannibaal' versloeg destijds Raymond Poulidor in de strijd om het geel.Vraag #4: De eerste Ronde van Frankrijk vond plaats in 1903. Het jongerenklassement werd pas voor het eerst ingevoerd in de jaren ’70. Wie was de eerste winnaar ooit van het jongerenklassement?

Tourquiz 2 Tourhistorie1
Helaas, het goede antwoord is Francesco Moser.

? Zoetemelk had voorafgaand aan zijn eindoverwinning in de Tour een reputatie opgebouwd als 'eeuwige nummer twee'. Daarnaast haalde hij in al zijn zestien deelnames de finish in Parijs.Vraag #5: Joop Zoetemelk won de Ronde van Frankrijk in 1980. In totaal startte de Nederlandse Tourwinnaar maar liefst zestien keer in de Franse wedstrijd. Hoe vaak eindigde hij op het eindpodium?

Tourquiz 2 Tourhistorie1
Helaas, het goede antwoord is 7 keer.

? Hoewel Rasmussen wegviel uit het klassement, had de toen nog jonge Contador alle moeite om zijn gele leiderstrui te verdedigen in de lange tijdrit op de voorlaatste dag.Vraag #6: Nadat Michael Rasmussen na zijn legendarische etappezege op de Col d’Aubisque uit de Ronde van Frankrijk van 2007 werd gehaald, wist Alberto Contador zijn eerste Tourzege binnen te slepen. Wie werden er tweede en derde in de Tour de France van 2007?

Tourquiz 2 Tourhistorie1
Helaas, het goede antwoord is Cadel Evans en Levi Leipheimer.

? De Ronde van Frankrijk wordt volgend jaar in gang geschoten met een proloog middenin een grote Duitse stad.Vraag #7: Nadat de Ronde van Frankrijk in 2015 van start ging in ons eigen land, wordt de drieweekse dit jaar op gang geschoten in Frankrijk. Waar start de Ronde van Frankrijk in 2017?

Tourquiz 2 Tourweetjes
Helaas, het goede antwoord is Düsseldorf.

? Over het algemeen wordt er gesproken over 1905 als het gaat over het jaar waarin de Tour voor het eerst een berg over gaat, maar dit is onjuist. Al in 1903 werd er voor het eerst een berg beklommen in de Franse rittenkoers.Vraag #8: De Col du Tourmalet is de berg die het vaakst is beklommen in de Tour de France. De top van welke berg werd als eerste ooit bereikt in de Ronde van Frankrijk?

Tourquiz 2 Tourweetjes
Helaas, het goede antwoord is Col de la République

? Het clubje van renners dat twintig ritzeges of meer boekte is bijzonder klein. alleen de pure veel-winnaars behoren hiertoe.Vraag #9: Eddy Merckx is de absolute recordhouder wat etappezeges betreft. De Belg won er maar liefst 34 in de Tour de France. Mark Cavendish staat derde met 26 ritzeges. Welke renner staat met 28 etappezeges tussen Merckx en Cavendish op de tweede plaats?

Tourquiz 2 Tourweetjes
Helaas, het goede antwoord is Bernard Hinault.

? Onlangs kreeg Clement te horen dat hij voor 2017 op zoek moet gaan naar een nieuwe werkgever, mits hij zijn loopbaan voort wil zetten.Vraag #10: Stef Clement is één van de Nederlanders in de komende Ronde van Frankrijk. In 2016 kende hij door blessures een moeizaam jaar. Voor welke ploeg komt de tijdrijder tegenwoordig uit?

Tourquiz 4 het peloton anno 2016
Helaas, het goede antwoord is IAM Cycling.

? Bennett is net als de Italiaan Enrico Battaglin een eenling binnen LottoNL - Jumbo. Er is niet één renner binnen de ploeg die uit hetzelfde land komt als Bennett.Vraag #11: Een opmerkelijke renner binnen de ploeg van Team LottoNL – Jumbo is George Bennett. De nieuwkomer bij de Nederlandse ploeg heeft een prima seizoen achter de rug. Uit welk land is hij afkomstig?

Tourquiz 4 het peloton anno 2016
Helaas, het goede antwoord is Nieuw-Zeeland.

? Deze renner van het Belgische Lotto Soudal heeft een bijzonder record op zijn naam staan en zal ook in de komende Ronde van Frankrijk aan de start verschijnen.Vraag #12: Welke wielrenner is naast recordhouder de eigenaar van zijn eigen merk wielerschoenen?

Tourquiz 4 het peloton anno 2016
Helaas, het goede antwoord is Adam Hansen.

? In de vijfde etappe van Parijs - Nice dit seizoen werden de renners de Ventoux opgestuurd, om vlak voor de top de afdaling in te gaan. Hierna restten er nog vele kilometers tot aan de eindstreep.Vraag #13: De meest bekende berg in de komende Ronde van Frankrijk is natuurlijk de Mont Ventoux. ‘De kale berg’ werd dit jaar al eens eerder beklommen in een World Tour-wedstrijd. Wie kwam er destijds als winnaar over de streep?

Tourquiz 5 Mont Ventoux
Helaas, het goede antwoord is Alexey Lutsenko.

? Simpson reed samen met de sterkste renners uit de Tour naar de voet van de Ventoux, waarna hij letterlijk zijn dood tegemoet reed.Vraag #14: Van de vele verhalen over de Ventoux is die van Tom Simpson verreweg het meest aansprekende. De Brit overleed op de flanken van ‘de reus van de Provence’. De renners wisten pas na de afloop wat er was gebeurd. Wie won de etappe waarin Simpson overleed?

Tourquiz 5 Mont Ventoux
Helaas, het goede antwoord is Jan Janssen.

? Sinds 2000 vormde de top van de Ventoux maar liefst vier keer een aankomst in een etappe van de Ronde van Frankrijk.Vraag #15: Chris Froome is de laatste winnaar van een Touretappe met aankomst op de Mont Ventoux. Juan Manuel Gárate ging hem voor. Wie was de laatste renner vóór Gárate die een Tourrit won met aankomst op de Ventoux?

Tourquiz 5 Mont Ventoux
Helaas, het goede antwoord is Richard Virenque.

? Aan de top komen is makkelijker dan aan de top blijven. Desondanks probeerde deze renner het, met dank aan zijn buitengewone sportlichaam, om vijf keer achtereenvolgend de beste te zijn.Vraag #16: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain wonnen allen vijf keer de Tour de France. Slechts één van hen lukte het om de Ronde van Frankrijk vijf keer achter elkaar te winnen. Wie was dat?

Tourquiz 6 Tourlegendes
Helaas, het goede antwoord is Miguel Indurain.

? Al vanaf het begin van de heerschappij van de Amerikaan werd hij beschuldigd van dopinggebruik. Na zijn actieve carrière werden deze beschuldigingen serieuzer en legden ook oud-ploeggenoten hun verklaring af.Vraag #17: Lance Armstrong was voor enkele jaren de absolute recordhouder met zeven Tourzeges. Na de bekendmaking van zijn dopingschandalen werden zijn overwinningen ingetrokken en verloor hij zijn eindzeges. In welk jaar gebeurde dat?

Tourquiz 6 Tourlegendes
Helaas, het goede antwoord is 2012.

? Pantani reed slechts vijf keer de Ronde van Frankrijk, waarvan hij er in vier een etappe wist te winnen. Alleen in zijn Tourdebut in 1994 wist hij geen ritzege te pakken. Wel werd hij dat jaar winnaar van het jongerenklassement.Vraag #18: Ondanks dat hij slechts één keer de Tour de France wist te winnen, is Marco Pantani een ware Tourlegende. De Italiaanse klimmer won de Ronde van Frankrijk in 1998. Hoe vaak stond Pantani op het eindpodium van de Franse rittenkoers?

Tourquiz 6 Tourlegendes
Helaas, het goede antwoord is 3 keer.

? De eerste Pyreneeënrit vindt plaats op vrijdag 8 juli. De rit start in L'Isle-Jourdain en eindigt in Lac de Payolle. De etappe is 162,5 kilometer lang.Vraag #19: De route van de Ronde van Frankrijk gaat dit jaar, net als vorig jaar, tegen de klok in. In de Pyreneeën duiken de renners voor het eerst het hooggebergte in. Welke Pyreneeëncol wordt er als eerste beklommen?

Tourquiz 2 Tourhistorie
Helaas, het goede antwoord is Col d'Aspin.

? Waar Nederland en België vorig jaar nog voor een bijzondere Tourstart zorgden, zal het Tourpeloton deze twee landen niet bereiken in de komende Ronde van Frankrijk.Vraag #20: De Ronde van Frankrijk start dit jaar ‘gewoon’ in Frankrijk. Dat betekent echter niet dat de renners binnen de Franse landsgrenzen verblijven. In hoeveel landen komt het peloton in de Tour van dit jaar terecht?

Tourquiz 2 Tourhistorie
Helaas, het goede antwoord is 4 landen.

? Aangezien de slotrit slechts 113 kilometer lang is, kan de startplaats nooit ver van de finish in de Franse hoofdstad verwijderd zijn.Vraag #21: Zoals eigenlijk ieder jaar eindigt de Ronde van Frankrijk ook dit jaar op de Champs-Elysées in Parijs. Vanuit welke plaats starten de renners aan de laatste etappe van de komende Tour de France?

Tourquiz 2 Tourhistorie
Helaas, het goede antwoord is Chantilly

Volgende