Een kritische blik op het Tourparcours

Etappe 1: Brest - Landerneau

Zaterdag 26 juni 2021
Beoordeling: 7/10

De eerste Touretappe voert de renners door de Bretonse heuvels met vervolgens een finish heuvelop in Landerneau. Hiermee zal de eerste drager van de gele trui voor het eerst sinds 2012 geen tijdrijder of sprinter zijn. Hoewel dit een aangename verandering is, valt de etappe zelf wat tegen. De slotbeklimming van ruim drie kilometer zorgt er namelijk voor dat de prachtig uitgestippelde route daarvoor in het niet valt. Ploegen van renners van het kaliber Alaphilippe zullen de koers gesloten houden tot in Landerneau. Had de organisatie de finish op een vlakke weg gelegd, was de kans aanzienlijk groter op een lange finale in de openingsrit van de Tour. Desalniettemin belooft het slot van de rit genoeg spanning te bieden om er alsnog een mooie openingsetappe van te maken.

Etappe 2: Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne

Zondag 27 juni 2021
Beoordeling : 8/10
De tweede etappe krijgt een finish op de Mûr-de-Bretagne; een finish die in korte tijd uitgegroeid is tot een Tourklassieker. De 2 kilometer lange helling aan het einde van dit openingsweekend zorgt ervoor dat klassementsrenners zich voor de tweede dag op rij niet kunnen verstoppen. Daarnaast is de finish op de Mûr-de-Bretagne keer op keer weer een spannende ervaring. Ook dit jaar zal de mix tussen explosieve renners en klassementsrenners het spannend maken tot de laatste meters. Het feit dat we voor de tweede dag op rij tot de slotbeklimming moeten wachten op het spektakel, nemen we voor deze keer voor lief, al is het maar om met een positieve kijk de rest van de Tour in te gaan.

Etappe 3: Lorient - Pontivy

Maandag 28 juni 2021
Beoordeling: 7/10
Het meest positieve aan de derde etappe is het feit dat hij op een maandag wordt verreden. De Tourorganisatie heeft gekozen voor twee heuvelritten in het openingsweekend, vooraleer de sprinters aan de bak mogen. Tourvolgers die niet op ellenlange vlakke ritten zitten te wachten, kunnen gewoon naar hun werk en later inschakelen. Tourvolgers die smachten naar de opbouw, spanning en explosie van een massasprint zullen smachten naar de eerste koninklijke sprint van de Tour. De rit zelf belooft één lange aanloop te worden naar de groepssprint in Pontivy. Het profiel van de laatste twintig kilometer biedt heldhaftige renners de kans om een ontsnapping op poging te zetten, al zullen de sprintersploegen niet al te veel moeite hebben met het organiseren van een massaspurt.

Etappe 4: Redon - Fougères

Dinsdag 29 juni 2021
Beoordeling: 5/10
De vierde etappe van de Tour betekent een tweede vlakke etappe op rij. Alleen dat feit al zorgt ervoor dat dit een tegenvallende etappe is. Ook als we naar de logistieke verplaatsingen van deze dag, de dag ervoor en de dag erna gaan kijken, zien we dat deze etappe niet noodzakelijk is. De kans is groot dat we hetzelfde wedstrijdbeeld zien als een dag eerder. Enige positieve aan deze etappe is dat hij relatief kort is, waardoor er mogelijk wat meer kleine ploegen in de vroege vlucht willen zitten. Daarnaast gaat het tweede deel van de rit over een aantal open wegen, waar er een kleine kans bestaat dat de wind een rol van betekenis kan gaan spelen.

Etappe 5: Changé - Laval (tijdrit)

Woensdag 30 juni 2021
Beoordeling: 10/10
Voor het eerst sinds lange tijd zitten er weer twee individuele tijdritten in de Tour. Een zeer positieve wending, gezien het feit er in tijdritten vaak grotere verschillen ontstaan dan in bergetappes. Ook het feit dat deze chronorace voor de eerste bergetappes en na de eerste heuvelritten op het programma staat, zorgt ervoor dat dit een belangrijk ijkpunt is in deze Tour. Het feit dat de favorieten met onderling tijdsverschil richting het hooggebergte gaan, zorgt ervoor dat er aangevallen moet worden en de kans op verrassende wendingen veel groter is dan in de laatste edities. De afstand van deze tijdrit is ook perfect voor deze fase in de Tour, omdat bij een langere tijdrit de kans groot is dat de verschillen dermate groot worden, dat sommige pure klimmers al uitgesloten lijken voor eindwinst. Ook het feit dat de chronorace over een licht glooiend parcours wordt verreden zorgt ervoor dat er verrassende resultaten geboekt kunnen worden en de pure specialisten minder in het voordeel zijn. Kortom, deze etappe scoort een dikke 10.

Etappe 6: Tours - Châteauroux

Donderdag 1 juli 2021
Beoordeling: 8/10
Een dag na de tijdrit volgt opnieuw een vlakke etappe met kansen voor sprinters. Dat is ook gelijk het grote minpunt van deze rit. Uit vier opeenvolgende dagen krijgen de sprinters hiermee namelijk drie kansen. Trek je deze etappe echter uit zijn verband en kijk je naar het grotere plaatje, is deze etappe helemaal zo slecht nog niet. De Tourorganisatie wil de renners in het eerste weekend de Alpen in sturen, en daarvoor moet er nu eenmaal een grote afstand overbrugt worden. Dat gebeurt in deze rit ook nog eens over veelal open wegen waar de wind een grote rol kan betekenen. Dat gegeven zorgt ervoor dat er ondanks het vlakke profiel, de kans groot is dat dit een gedenkwaardige etappe wordt.

Etappe 7: Vierzon - Le Creusot

Vrijdag 2 juli 2021
Beoordeling: 9/10
De eerste zogenaamde overgangsetappe vind plaats aan het einde van de eerste week. Om de renners daags nadien de Alpen in te kunnen sturen, moet er een flinke afstand overbrugt worden. Deze zevende etappe is daarom ook de langste rit uit de Tour geworden. De organisatie heeft er daarnaast voor gezorgd dat het een etappe wordt om met volle verwachting naar uit te kijken. Door het heuvelachtige parcours en de lengte van de rit is de kans zeer groot dat de ritzege naar een vroege vluchter gaat. Het mooie van dit parcours is echter dat de finale dermate zwaar is dat ook de klassementsrenners het volle pond moeten geven. Vooral de beklimming van de Signal d’Uchon springt eruit, met percentages die we eerder in de Vuelta tegenkomen. Deze feiten zorgen ervoor dat deze rit een ideale opwarmer is voor de dagen in de Alpen.

Etappe 8: Oyonnax - Le Grand Bornand

Zaterdag 3 juli 2021
Beoordeling: 5/10
De eerste Alpenrit en daarmee eerste bergetappe uit de Tour is een tegenvaller. Al enkele jaren stippelt de organisatie relatief eenvoudige routes uit als opener van het hooggebergte, zowel in de Alpen als in de Pyreneeën. Hoewel deze etappes een mooie strijd opleveren voor de dagzege (denk aan Alaphilippe tweemaal in 2018 en Kämna in de voorbije editie). In deze ritten hielden de klassementsrenners hun kruid telkens droog, wat ook ditmaal verwacht kan worden. Een eerste reden hiervoor is de finish na een afdaling, maar de belangrijkste reden is het feit dat de opvolgende dag een flink stuk zwaarder is. Hierdoor zullen renners op een parcours als die van de achtste etappe nog niet te diep in hun reserves willen tasten. Met dit gegeven in het achterhoofd is het enkel hopen op een moedige poging van de klassementsrenners, al is dat waarschijnlijk tegen beter weten in. De strijd om de dagzege zal echter alsnog voor een flinke dosis spanning en sensatie zorgen.

Etappe 9: Cluses - Tignes

Zondag 4 juli 2021
Beoordeling: 9/10
De eerste grote aankomst bergop staat gepland op de negende dag van de Tour. De renners finishen in Tignes, waar de Tour twee jaar geleden nooit aankwam wegens modderstromen in de Alpen. Dit jaar komen de renners bovendien van de andere kant dan gepland stond in 2019. Voorafgaand aan de slotklim stuurt de organisatie het peloton over enkele zware cols, zoals de Col des Saises, de Col du Pré en de Cormet de Roselend. De slotklim naar Tignes is lang, maar relatief gelijkmatig. Desondanks zal het voor de nodige strijd tussen de klassementsrenners zorgen, die mogelijk tegelijkertijd ook voor de dagzege strijden in deze eerste grote bergetappe van de Tour de France 2021. Kortom, het lijkt een dag om van te smullen, zo aan het einde van de eerst week.

Etappe 10: Albertville - Valence

Dinsdag 6 juli 2021
Beoordeling: 7/10
Op de dinsdag na de rustdag verlaten de renners de Alpen vanuit Albertville. Door het Rhône-dal zet het peloton koers richting finishplaats Valence, waar allerminst zeker is welk type renner juichend over de streep komt. De meest logische verklaring is een vroege vlucht die het haalt tot op de streep, gezien de drie beklimmingen die gedurende de rit worden aangedaan. Deze lijken niet zwaar genoeg om vanuit het peloton een grote onderneming op te zetten, waardoor de vluchters de vrijgeleide kunnen krijgen. Ook bestaat er een kans dat de kandidaten voor het groen het peloton op stelten willen zetten. De sprinters met goede klimmersbenen krijgen op deze dag namelijk een grote kans om de pure sprinters te lossen en de volle buit te pakken in Valance. Het kan dus alle kanten op gaan in deze rit, waarin onvoorspelbaarheid als grootste positieve feit naar voren komt.

Etappe 11: Sorgues - Malaucène

Woensdag 7 juli 2021
Beoordeling: 9/10
De Mont Ventoux is terug in de Tour. Na de ingekorte versie in 2016, waar renners tot aan Chalet Reynard fietsten, zal ‘de Reus van de Provance’ dit jaar in volle glorie te zien zijn. En dat zelfs tweemaal. De eerste beklimming van de Ventoux start in Sault, waarna vervolgens vanuit Bédion de zwaarste en traditionele kant van de Tourklassieker wordt beklommen. De finish ligt wegens geplande werkzaamheden niet op de top, maar direct na de afdaling in Malaucène. Het profiel van deze rit belooft alvast veel goeds. De ritwinst kan zomaar naar een vluchter gaan, maar ook zomaar naar een klassementsrenner. Dat er verschillen tussen de favorieten ontstaan op de laatste beklimming lijkt eerder een feit dan een verwachting, aangezien de Ventoux vrijwel altijd voor verschillen zorgt. Ook als de finish na een afdaling ligt. Al met al is dit een prachtige rit halverwege de tweede week.

Etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes

Donderdag 8 juli 2021
Beoordeling: 7/10
Daags nar de Tour krijgen de renners een etappe in de richting van Nîmes voorgeschoteld. Bij het horen van de naam van de finishplaats zullen sprinters blij opkijken, maar wanneer zij het profiel zien, zal het angstzweet opdoemen. De etappe gaat namelijk via de Ardèche over heuvelachtig terrein en zal ook in de laatste 20 kilometer niet eenvoudig zijn. Op een kleine vijftien kilometer van de aankomst bereiken de renners de top van de laatste beklimming van de dag, welke ruim drie kilometer lang is. De kans is groot dat enkele rappe mannen hier niet overleven, waardoor net als twee dagen eerder er een kans voor het oprapen ligt voor zowel vroege vluchters als favorieten voor het puntenklassement. Opnieuw een etappe die zomaar tergend saai kan worden dan wel bijster interessant.

Etappe 13: Nîmes - Carcassonne

Vrijdag 9 juli 2021
Beoordeling: 5/10
Op de vrijdag in de tweede week komen de pure sprinters eindelijk weer met zekerheid aan hun trekken. Daags voor het weekend overbrugt het peloton een flinke afstand tussen Nîmes en Carcassonne, om zo daags nadien de Pyreneeën in te kunnen trekken. In deze overgangsetappe is het dus de beurt aan de sprinters, die ditmaal niet bang hoeven zijn voor enkele obstakels in de finale. Na al het klassementsgeweld en spektakel dat al achter de rug is, zal deze rit ietwat saai ogen. Desalniettemin zal er met zeker weer een fikse strijd worden geleverd tussen de sprintersploegen en hun rappe mannen. De rest van de etappe zal waarschijnlijk oersaai zijn, aangezien het merendeel van het peloton met angst en beven de Pyreneeën in de verte ziet opdoemen in deze lange optocht richting Carcassonne.

Etappe 14: Carcassonne - Quillan

Zaterdag 10 juli 2021
Beoordeling: 7/10
De eerste Pyreneeënrit is een atypische rit voor dit gebergte, aangezien er geen al te lange cols op het menu staan. Desalniettemin belooft dit een rit te worden vol spektakel en strijd. Er moeten flink wat hoogtemeters overwonnen worden, waarvan de laatste beklimming doorslaggevend zal zijn. De ruim 5 kilometer lange beklimming van de Col de Saint-Louis zal zowel in de strijd om de ritzege als in de strijd om tijdswinst tussen de favorieten lastig genoeg zijn om verschillen te maken. De op ligt op ongeveer 17 kilometer van de finish in Quillan, welke over grotendeels dalende wegen gaan. De etappe en finale lenen zich perfect voor een tactische onderneming van de ploegen van de favorieten. De kans bestaat echter ook dat de klassementsmannen hun benen willen sparen voor hetgeen er nog volgt, waardoor we een behoorlijk saaie etappe voorgeschoteld krijgen.

Etappe 15: Céret - Andorre-la-Vielle

Zondag 11 juli 2021
Beoordeling: 9/10
Waar de eerste week werd afgesloten door een dijk van een Alpenrit, gebeurt dat in week twee opnieuw in de Pyreneeën. Het peloton wordt naar Andorra gestuurd, via de beklimming van de Port d’Envalira, dat met ruim 2400 meter de hoogste top is uit de komende Tour de France. De finish in Andorra ligt niet bovenop een berg, maar beneden in Andorre-la-Vielle, vlak na de afdaling van de lastige Col de Beixalis. Deze 6,6 kilometer lange beklimming aan ruim 8 procent gemiddeld zal zeker voor de nodige strijd gaan zorgen. De zwaarte van deze etappe met de Envalira als toppunt, zal er voor zorgen dat er slechts een handvol renners over zal blijven voor aanvang van de slotbeklimming. Een felle strijd, daags voor de rustdag, is wat de renners te wachten staat. Tourvolgers zullen mogelijk nog lang napraten over deze etappe, die alles in zich heeft om een gedenkwaardige rit te worden.

Etappe 16: Pas de la Case - Saint Gaudens

Dinsdag 13 juli 2021
Beoordeling: 3/10
De zestiende etappe is hierbij verkozen tot slechtst uitgetekende rit in de Tour van 2021 namens Wielervisie. De eerste dag van de laatste week is weliswaar een heuse Pyreneeënrit met serieuze Pyreneeëncols, maar zal met zekerheid een bergetappe worden zonder invloed in de strijd om het geel. Opnieuw kiest de organisatie ervoor om een relatief eenvoudige bergetappe te plaatsen aan het begin van een zwaar drieluik, in plaats van aan het einde ervan. Met de twee loodzware dagen in het verschiet zal geen enkele klassementsrenner of -ploeg een aanvalspoging in het hoofd halen. Vooral het feit dat de laatste serieuze col op ruim dertig kilometer van de finish ligt is funest voor de etappe. De vluchters zullen daarentegen reikhalzend uitkijken naar deze rit, aangezien er meerdere type renners kunnen zegevieren. Dat feit zorgt er voor dat een beschamende 1 als beoordeling uit blijft.

Etappe 17: Muret - Col de Portet

Woensdag 14 juli 2021
Beoordeling: 9/10
De zeventiende rit is een er een met een loodzware slotbeklimming. De Col du Portet vormt het slottoneel van deze Pyreneeënrit. Deze loodzware col kennen we uit de Toureditie van 2018, toen deze helling voor de eerste keer in het Tourparcours werd opgenomen. Het parcours van deze rit is identiek aan de 65 kilometer lange rit van toen, al zitten er ruim 110 kilometer tussen de start van deze etappe en de etappe van destijds. Hoewel de twee eerste beklimmingen ware Tourklassiekers zijn, vallen zij in het niet bij de slotbeklimming, welke dermate zwaar is dat de kans groot is dat vroege vluchters niet vooruit kunnen blijven. De strijd tussen de klassementstoppers zal intens zijn op de flanken van de Portet, waar tot en met de finish om elke meter gestreden zal worden.

Etappe 18: Pau - Luz Ardiden

Donderdag 15 juli 2021
Beoordeling: 10/10
De laatste bergetappe in de Tour van 2021 is er een om reikhalzend naar uit te kijken. De klimmers krijgen hierin nog eenmaal de kans om het klassement naar zich toe te trekken. En dit is niet zomaar een kans. De relatief korte etappe voert het Tourpeloton over de Col du Tourmalet en naar de finish bovenop Luz Ardiden. Een ideaal recept om de koers al op de Tourmalet open te breken met behulp van een sterke ploeg en de koers in een definitieve plooi te leggen op de slotbeklimming. Het tempo in het peloton zal in de gehele rit erg hoog zijn, aangezien het voor de betere klimmers om de klassementsrenners eveneens de laatste kans is op dagsucces. Als de Tourorganisatie hoopt op een grote ommekeer in de laatste week, heeft het haar steentje bijgedragen met het uittekenen van deze etappe.

Etappe 19: Mourenx - Libourne

Vrijdag 16 juli 2021
Beoordeling: 8/10
Om de traditionele afsluitende tijdrit op de zaterdag te plannen, moet op de laatste vrijdag van de Tour de traditionele vlakke overgangsetappe worden verreden. Evenals vorig jaar, zal deze rit uitermate geschikt zijn voor de aanvallend ingestelde renners met een groot uithoudingsvermogen. Hiermee lijken de Tourvolgers zich net als vorig jaar op te kunnen maken voor een ultieme strijd tussen klassiekerrenners en sterke sprinters die hun kans schoon zien in de etappe naar Libourne. De finale voert de renners over enkele heuvelachtige wegen waarop een bloedstollende strijd verwacht kan worden om de dagzege. Dat deze etappe geen rol zal spelen in de klassementsstrijd is geen schande, gezien de dagen die de favorieten achter de rug hebben en de tijdrit die nog komen gaat.

Etappe 20: Libourne - Saint-Émilion (tijdrit)

Zaterdag 17 juli 2021
Beoordeling: 9/10
Waar voor velen de persoonlijke voorkeur ligt bij een bergetappe op de voorlaatste Tourdag, heeft de editie van 2020 bewezen dat een chronorace eveneens voor een verrassing en ommekeer kan zorgen. Ook dit jaar zal dit zomaar het geval kunnen zijn. Deze tijdrit is ruim 30 kilometer lang en gaat over licht glooiende wegen in de buurt van Bordeaux. Daarmee is deze afsluitende tijdrit lang en lastig genoeg om voor grote verschillen te zorgen.

Etappe 21: Chatou - Paris-Champs-Élysées

Zondag 18 juli 2021
Beoordeling: niet van toepassing
Of je nu fan bent van de koninklijke massasprint op de Champs Élysées of niet, het doet er eigenlijk weinig toe. Dat het traditionele rondjes rijden in Parijs een vast gegeven is in de Tour staat al voor lange tijd vast en zal ook niet zomaar veranderen. Een beoordeling geven aan deze etappe is daarom ook niet nodig, aangezien iedereen weet wat hen te wachten staat. De traditionele optocht richting Parijs en vervolgens strijd in de binnenstad met een bloedstollende massasprint als gevolg. Niets nieuws onder de zon, maar daarmee nog altijd gigantisch prestigieus voor de rappe mannen.