De 103e editie van de Ronde van Frankrijk kent een uitdagend parcours. Er zijn maar liefst negen bergritten in het rittenschema opgenomen, waarvan vier met een aankomst bergop. Daarnaast staan er twee individuele tijdritten op het programma. Dit werd vandaag bekendgemaakt door koersdirecteur Christian Prudhomme op de officiële presentatie van de Tour.
De belangrijkste wielerwedstrijd begint op zaterdag 2 juli 2016 in het département La Manche. De renners zullen in totaal 3.519 kilometer af moeten leggen in 21 etappes. Het parcours gaat vanuit La Manche richting het vulkaangebied Central Massif naar de Pyreneeën, om vervolgens de slotweek in de Franse Alpen door te brengen. Op zondag 24 juli eindigt de Tour de France op de Champs-Élysées in Parijs.

De Tour opent vanaf het wereldberoemde Mont Saint Michel om vervolgens te finishen op Utah Beach, waarmee de kans groot is dat er een sprinter de eerste gele trui verovert. Op dag twee staat er al direct een lastige aankomst van drie kilometer bergop op het programma, waarna de volgende dagen de sprinters weer aan hun trekken komen.

Al in etappe vijf eindigt de Ronde van Frankrijk mogen de klassementsrenners al aan de bak in een lastige heuvelrit naar Le Lioran, waarna de eerste echte bergetappe niet lang op zich laat wachten. Na een sprintersrit wordt in etappe zeven koers gezet richting de Pyreneeën met aankomst in Lac de Payolle, vlak na de top van de Col d’Aspin. Een dag later staat er een traditionele Pyreneeënrit van Pau naar Bagnères-de-Luchon op het programma, met onder meer de Col du Tourmalet en de Peyresourde. Vervolgens trekken de renners de grens over voor een aankomst op Arcalis in Andorra op zondag 10 juli. Na een welverdiende rustdag trekken de renners op dinsdag 12 juli vanuit Andorra via twee overgangsritten het binnenland van Frankrijk weer in.

Feest op de Ventoux

De Franse nationale feestdag belooft in 2016 een waar spektakel op te leveren. Op de dag dat Frankrijk haar vrijheid viert (4 juli) eindigt de Touretappe op de Mont Ventoux. Een dag nadien zullen de klassementsrenners in de eerste individuele tijdrit opnieuw aan de bak moeten. De chronorace gaat over een heuvelachtig parcours en is een kleine veertig kilometer lang.

Via één overgangsrit naar Le Caverne du Pont d’Arc bereikt het peloton vervolgens de Alpen. De eerste etappe door dit gebergte eindigt op zondag 17 juli in Culoz, waar er op een ongebruikelijke manier wordt gefinisht. Nadat de aankomstlijn wordt gepasseerd zullen de renners voor de tweede keer de flanken van de Col du Grand Calibier betwisten. Een dag later treed de Tour opnieuw buiten de Franse grenzen met aankomst in Bern, waar de renners tevens een rustdag wacht.

Slotweek

De derde week staat in het teken van de Mont Blanc. Een serie van drie etappes rond de hoogste berg van Europa wordt ingeluid met een Zwitserse rit met aankomst bergop in Finhaut-Emosson. Een dag nadien volgt er de tweede individuele tijdrit, welke gerust als klimtijdrit bestempeld kan worden. De negentiende rit eindigt vervolgens daadwerkelijk op de flanken van de Mont Blanc, met aankomst bergop op Saint-Gervais Mont Blanc, waar Chris Froome dit seizoen nog een etappe in het Critérium du Dauphiné won. Ook de voorlaatste etappe op zaterdag 23 juli is een zware bergrit, met de finale op de Col du Joux-Plane. Na deze zware col eindigt deze etappe enkele kilometers later in Morzine, waar de Tourwinnaar normaliter bekend zal zijn. Op zondag 24 eindigt de Tour met een traditionele rit over de Champs-Élysées in Parijs.

Rittenschema:

# Datum Van Naar Type Afstand
1 za. 2 juli  Mont-Saint-Michel  Utah Beach Vlak 188 km
2 zo. 3 juli  Saint-Lô  Cherbourg-Octeville Vlak 182 km
3 ma. 4 juli  Granville  Angers Vlak 222 km
4 di. 5 juli  Saumur  Limoges Vlak 232 km
5 wo. 6 juli  Limoges  Le Lioran Heuvel 216 km
6 do. 7 juli  Arpajon-Sur-Cère  Montauban Vlak 187 km
7 vr. 8 juli  L’Isle-Jourdain  Lac de Payolle Berg 162 km
8 za. 9 juli  Pau  Bagnères-de-Luchon Berg 183 km
9 zo. 10 juli  Vielha-Val d’Aran  Andorra-Arcalis Berg *** 184 km
ma. 11 juli  Rustdag in Andorra
10 di. 12 juli  Escaldes-Engordany  Revel Berg 198 km
11 wo. 13 juli  Carcassonne  Montpellier Vlak 164 km
12 do. 14 juli  Montpellier  Mont Ventoux Berg *** 185 km
13 vr. 15 juli  Bourg-Saint-Andéol  Caverne du Pont-d’Arc Tijdrit 37 km
14 za. 16 juli  Montémilar  Parc des Oiseaux Vlak 208 km
15 zo. 17 juli  Bourg-en-Bresse  Culoz Berg 159 km
16 ma. 18 juli  Moirans-en-Montagne  Bern Vlak 206 km
di. 19 juli  Rustdag in Bern
17 wo. 20 juli  Bern  Finhaut-Emosson Berg *** 184 km
18 do. 21 juli  Sallanches  Megève Klimtijdrit 17 km
19 vr. 22 juli  Albertville  Saint-Gervais Mont Blanc Berg *** 146 km
20 za. 23 juli  Megève  Morzine Berg 146 km
21 zo. 24 juli  Chantilly  Parijs Champs-Élysées Vlak 113 km
*** = aankomst bergop