Naast de favorieten voor de gele trui vormen de sprinters een van de belangrijkste rollen in de Ronde van Frankrijk. Ook dit jaar kan men de beste renners uit het spurtersgilde verwachten op de Franse wegen. Wie van hen is nu echt de beste sprinter? Wie van hen is de grootste favoriet voor de groene puntentrui? Wielervisie geeft antwoord.

In het parcours van de komende Tour de France zijn zeven vlakke etappes opgenomen waarin een massasprint verwacht wordt. Daarnaast zijn er nog enkele etappes, zoals die van Andorra naar Revel en die van en naar Bern, waarin de winnaar ook uit een massasprint voort kan komen. Bekijk hier het volledige Tourparcours en de favorieten per etappe.

Sprinters en favorieten groene trui2

De vraag wie de beste sprinter ter wereld is, is makkelijk te beantwoorden. Marcel Kittel heeft dit seizoen namelijk al een paar keer flink huisgehouden. In de Ronde van Italië wist hij de beide ritten-in-lijn door Gelderland te winnen met grote afstand tot zijn concurrenten, waaronder niemand minder dan André Greipel.

De twee Duitsers hebben de laatste Rondes van Frankrijk gedomineerd op sprintgebied. In 2013 en 2014 was het aan Kittel, die in totaal acht ritzeges boekte in de Tour. In 2015 had de toenmalige Giant – Alpecin-renner een rampjaar waarin hij niet in vorm kon komen. In de Tour was André Greipel daar om het stokje van zijn landgenoot overnam. Met vier ritzeges was de Lotto Soudal-renner de absolute koning van de sprint, wat hij bekroonde met ritwinst op de Champs-Elysées. ‘

De derde in het rijtje absolute topsprinters is niemand minder dan Mark Cavendish. De opvliegerige Brit heeft van de drie vedettes de meeste Touretappes op zijn naam staan. Maar liefst 26 keer mocht Cavendish juichen in de Ronde van Frankrijk, waarmee hij op een derde plaats staat in het klassement om de meeste etappezeges ooit. Alleen Eddy Merckx (34) en Bernard Hinault (28) hebben meer zeges achter hun naam staan.

Van de drie topspurters heeft Kittel het meest succesvolle seizoen gehad tot nu toe. De Etixx-kopman won al tien keer in 2016, terwijl André Greipel zeven keer wist te winnen en Mark Cavendish slechts vier overwinningen op zijn naam heeft staan. Qua ploeggenoten is het verschil tussen de drie aanmerkelijk kleiner. Bij Etixx – Quick Step heeft Kittel de beschikking over sprintaantrekkers Ariel Maximiliano Richeze en Fabio Sabatini, die de Duitser ook al naar twee Giro-ritzeges loodsten dit jaar. André Griepel heeft daarnaast een sterke trein met onder meer Gregory Henderson en Jurgen Roelandts tot zijn beschikking bij Lotto Soudal. Bij Dimension Data krijgt Mark Cavendish de steun van zijn trouwe lead-out Mark Renshaw.

Foto: freshwater2006/Flickr

Foto: freshwater2006/Flickr

Hoewel Kittel, Greipel en Cavendish verreweg de drie snelste renners van het moment zijn, zijn zij geen van allen topfavoriet voor eindwinst in het puntenklassement. De grootste kanshebber op de groene trui is natuurlijk Peter Sagan. De huidige wereldkampioen kan dit jaar voor het vijfde jaar op rij de groene trui winnen, waarmee hij er nog slechts één tekort komt ten opzichte van recordhouder Erik Zabel. Sagan kan op pure snelheid niet tippen aan de drie bovengenoemde spurters, maar weet zich steevast goed te plaatsen in de massasprints. Daardoor boekt het oogappeltje van het Russische Tinkoff vaak keurige ereplaatsen in de daguitslagen. Het grootste wapen van Sagan is zijn klimvermogen, waardoor hij als één van de enige sprinters vaak nog punten kan sprokkelen in bergetappes.

De grootste concurrent voor Sagan in de strijd om het groen lijkt Michael Matthews. De Australische sprintkopman van Orica GreenEDGE beschikt over vrijwel dezelfde kwaliteiten als Sagan. Ook Matthews kan goed bergop fietsen en geldt na de wereldkampioen als de beste puncheur in het peloton. Op pure snelheid moet ook Matthews het afleggen tegen de snellere mannen.

Foto: CorVos/Team Giant - Alpecin

Foto: CorVos/Team Giant – Alpecin

Een andere grote kanshebber voor de groene trui is John Degenkolb. Na het vertrek van Marcel Kittel bij Giant – Alpecin is hij de aangewezen sprintkopman van de Duitse formatie. De Duitser kende echter een rampzalig jaar tot nu toe, nadat hij al voor het seizoen een groot ongeluk meemaakte op een trainingskamp met zijn ploeg. Na maanden van revalidatie lijkt de winnaar van Milaan – San Remo en Parijs Roubaix van 2015 nu pas weer terug op niveau.

Samen met Degenkolb speelde Alexander Kristoff een hoofdrol in het voorjaar van 2015 met onder meer winst in de Ronde van Vlaanderen. Dit seizoen wist de Noor weliswaar acht keer te winnen, maar een grote zege bleef tot dusver uit. Toch mag de Katusha-kopman niet onderschat worden. Qua snelheid lijkt hij niet bijzonder veel onder te moeten doen voor het top-trio en ook in de ietwat lastigere ritten kan Kristoff zeer goed uit de voeten.

Foto: brassynn/Flickr

Foto: brassynn/Flickr

Van de sprinters in de komende Tour de France lijkt Nacer Bouhanni qua snelheid het dichtst bij de drie wereldtoppers te staan. De Franse kopman van Cofidis krijgt een ploeg mee die volledig om hem heen is gebouwd, waarmee de Franse equipe minstens één etappezege wil behalen. Met acht zeges tot dusver heeft Bouhanni al een prima seizoen achter de rug, maar een etappezege in de Tour is voor de geboren Algerijn veel belangrijker dan al deze overwinningen. Van deze acht waren er enkele zeges zeer discutabel. Bouhanni staat er namelijk om bekend dat hij soms letterlijk vecht om zijn plaatsje in de spits van het peloton. De Fransman heeft al menig kopstoot uitgedeeld in meerdere sprintjes dit jaar, waardoor de jury van Parijs – Nice hem na een nieuw akkefietje terugzette van plaats één naar plaats drie in de rituitslag van de tweede etappe. Wegens een handblessure doet Nacer Bouhanni NIET mee aan de Ronde van Frankrijk dit jaar. 

Een andere snelle Fransman is Bryan Coquard. Vorig jaar was de Direct Energie-renner al dichtbij zijn eerste etappezege in de Tour. En dat nog wel op de Champs-Elysées, waar hij tweede werd achter André Greipel. De 24-jarige Coquard geldt als één van de grootste sprinttalenten van het moment en heeft al een zeer goed seizoen achter de rug. Niemand won dit jaar vaker dan Coquard, die al dertien keer zegevierde.

Dylan Groenewegen

De kersverse Nederlands kampioen Dylan Groenewegen behoort tot een grote groep outsiders in de komende Ronde van Frankrijk wat sprinten betreft. De nog maar 23-jarige LottoNL – Jumbo-sprintkopman maakt zijn debuut in de Franse rittenkoers en is niet geheel kansloos tegen de topspurters. Een paar plaatsen in de top tien van enkele vlakke ritten behoort zeker tot de mogelijkheden voor Groenewegen.

Het lijstje outsiders houdt niet op bij de naam Groenewegen. Zo zijn Sam Bennett (Bora – Argon 18), Davide Cimolai (Lampre – Merida) en in mindere mate Samuel Dumoulin (AG2R) en Daniel McLay (Fortuneo) de sprintkopmannen bij hun ploeg die mikken op een paar mooie ereplaatsen. Datzelfde geldt voor het Belgische duo Edward Theuns en Jasper Stuyven van Trek – Segafredo.

De voornaamste rappe mannen die overblijven zijn renners die als tweede sprinter van hun ploeg naar de Tour afreizen. Zo is Edvald Boasson Hagen in de schaduw van Mark Cavendish de sprinter die op lastigere aankomsten mikt namens Dimension Data. Daarnaast is Ariel Maximilliano Richeze de tweede sprinter na Marcel Kittel bij Etixx – Quick Step. Mocht Alexander Kristoff niet mee kunnen doen in een eindsprint, dan beschikt Team Katusha nog altijd over de jonge Oostenrijker Marco Haller. Ook voor de Nederlander Ramon Sinkeldam (Team Giant – Alpecin) is een rol weggelegd als tweede sprinter.

15 beste sprinters volgens Rennervisie:
1 Germany André Greipel (Lotto Soudal) (1e – 3115p)
2 Norway Alexander Kristoff (Team Katusha) (2e – 2815p)
3 Slovakia Peter Sagan (Tinkoff) (3e – 2345p)
4 Germany Marcel Kittel (Etixx – Quick Step) (4e – 2330p)
5 United-Kingdom Mark Cavendish (Dimension Data) (5e – 2020p)
6 Germany John Degenkolb (Team Giant – Alpecin) (8e – 1680p)
France Bryan Coquard (Direct Energie) (14e – 1285p)
Australia Michael Matthews (Orica GreenEDGE) (16e – 1125p)
Australia Mark Renshaw (Dimension Data) (22e – 785p)
10 Belgium Edward Theuns (Trek – Segafredo) (24e – 770p)
11 Norway Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) (25e – 765p)
12 Netherlands Dylan Groenewegen (Team LottoNL – Jumbo) (29e – 710p)
13 Italy Davide Cimolai (Lampre – Merida) (31e – 685p)
14 Ireland Sam Bennett (Bora – Argon 18) (32e – 655p)
15 Belgium Jasper Stuyven (Trek – Segafredo) (36e – 600p)
Klik hier voor de volledige ranglijst.