De start van de Ronde van Frankrijk ligt nog slechts enkele dagen voor ons uit. Een mooi moment om de topfavorieten voor de gele trui onder de loep te nemen. Wie van de grote drie wint de Tour de France van 2016? Welke renners zullen strijden om de overige top tien-plaatsen? Welke Nederlander maakt aanspraak op een mooie ereplaats? Wielervisie geeft antwoord.

De klassementsrenners krijgen in de komende Ronde van Frankrijk het nodige klimwerk voor de kiezen. In totaal staan er acht bergetappes op het programma waarvan de helft eindigt bovenop een beklimming. Ook staan er enkele heuveletappes op het programma, evenals twee individuele tijdritten waarvan één op een beklimming. De winnaar van de Tour de France 2016 zal dus een renner zijn die op meerdere terreinen uit de voeten kan.

Klassementsrenners en favorieten gele trui

United-Kingdom Chris Froome (Team Sky), 31 jaar

Van de favorieten zijn de meeste ogen natuurlijk gericht op Chris Froome. De titelverdediger gaat naar de Tour de France om zijn derde Tourzege binnen te halen. De Brit, die geboren is in Kenia, reed in totaal vijf keer de Ronde van Frankrijk. De 33-jarige Froome eindigde naast zijn twee eerste plaatsen één keer eerder op het eindpodium. In 2012 werd hij tweede achter toenmalig ploeggenoot en kopman Bradley Wiggins.

Foto: Brendan Ryan

Foto: Brendan Ryan

Froome blinkt uit in zijn krachtige demarrage bergop. In zijn twee gewonnen Rondes van Frankrijk verschalkte hij daarmee zijn concurrenten direct in de eerste bergetappe. Wanneer zijn ploeg hem in perfecte stelling brengt op een slotklim, kan de Brit verschroeiend uithalen. Daarnaast beschikt de tweevoudig Tourwinnaar over een meer dan behoorlijke tijdrit en weet hij als geen ander hoe hij zijn koers moet indelen. Wanneer Froome aan ‘het elastiek hangt’ mag je hem immers nooit afschrijven.

De achilleshiel van Froome is zijn derde week. In beide gewonnen Tours had de Brit het bijzonder lastig in de slotweek. Waar hij in de eerste bergetappes telkens heer en meester was, verloor hij in de laatste dagen steevast tijd op zijn naaste concurrenten. Daarnaast is Froome een zeer atypische coureur, die met de ellenbogen wijd op zijn fiets zit. Ook zijn stuurmanskunsten zijn bij lange na niet goed, waarmee Froome voor menig gevaarlijke situaties zorgt in de spits van het peloton.

Team Sky is op papier veruit de sterkste ploeg in de komende Ronde van Frankrijk. Froome kan rekenen op steun van topklimmers als Mikel Landa, Mikel Nieve, Sergio Henao en Wout Poels. Daarnaast beschikt de Britse formatie met Geraint Thomas over een tweede klassementsrenner, die in de schaduw van Froome een rol krijgt waarin ook hij voor een klassement mag gaan. Dat betekent dat Froome ook op steun kan rekenen van zijn landgenoot, die hem normaal gesproken tot diep in de bergen moet kunnen bijstaan. Op het vlakke beschikt Froome over Luke Rowe en Ian Stannard. De klassiekerrenners zullen hun kopman zo veel mogelijk uit de wind proberen te houden. Daarnaast heeft Froome aan Vasil Kiryienka een meesterknecht op meerdere terreinen aan zijn zijde. De Wit-Rus kan kilometerslang een constant tempo aanhouden aan kop van het peloton en daarmee de concurrenten van Froome in verlegenheid brengen.

In 2016 legde Froome tot dusver 27 wedstrijddagen af. In totaal won hij vijf keer. Al in januari won hij een rit en het eindklassement in de Herald Sun Tour. Zijn derde overwinning behaalde hij in de Ronde van Romandië, waar hij Tejay van Garderen verschalkte in de koninginnenrit. In het Critérium du Dauphiné, een belangrijke voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk, heerste Froome in de bergen door één etappe te winnen en het eindklassement op zijn naam te schrijven.


Colombia Nairo Quintana (Movistar Team), 26 jaar

Net als vorig jaar kan Froome rekenen op een hele sterke Nairo Quintana als concurrent in de strijd om het geel. De Colombiaan van Movistar wil dit jaar zijn eerste Tourzege behalen. Slechts twee keer reed de 26-jarige klimmer de Ronde van Frankrijk. In beide gevallen eindigde hij op de tweede plaats achter Chris Froome.

Foto: Ajuntament de Vilanova/Flickr

Foto: Ajuntament de Vilanova/Flickr

Quintana blinkt uit in zijn klimvermogen. De Colombiaan geldt misschien wel als de beste klimmer van dit moment en zal dat maar al te graag willen laten zien in de komende Ronde van Frankrijk. Daarnaast beschikt de Movistar-kopman over een uitstekend herstelvermogen. In de grote rondes die hij reed was hij steevast op zijn best in de slotweek. Een bijzonder groot voordeel dus tegenover Chris Froome.

De achilleshiel van Quintana is zijn tijdrit. Maar als we de woorden van de Colombiaan mogen geloven, heeft hij zich hier sterk op verbeterd in de afgelopen maanden. Ook zijn prestaties in de eerste helft van een grote ronde zijn lang niet zo goed als in de tweede helft. Vorig jaar werd Quintana bijvoorbeeld nog op grote achterstand gezet door Froome in de eerste bergetappe. Naar eigen zeggen heeft Quintana zich echter sufgetraind op de explosieve demarrages van Chris Froome.

Movistar Team heeft een krachtige selectie gebouwd rondom Quintana. Wat betreft klimmers zit het altijd wel snor bij de Spaanse ploeg. Met de Colombiaan Winner Anacona en de Spanjaarde Jésus Herrada, Ion Izagirre en Gorka Izagirre beschikt Movistar over genoeg mankracht in het hooggebergte. De belangrijkste helper van Quintana in de komende Tour is niemand minder dan Alejandro Valverde. De Spaanse vedette behaalde dit seizoen al een podiumplek in de Ronde van Italië en reist af naar de Tour als voorbereiding op de Olympische Spelen. In de Ronde van Frankrijk wil Valverde zich richten op dagsucces en zijn steentje bijdragen aan het succes van Nairo Quintana.

In 2016 legde Quintana tot dusver 32 wedstrijddagen af. Net als Froome wist Quintana vijf keer te winnen in dit seizoen, waarvan twee eindklassementen in een World Tour-rittenkoers. Zowel de Ronde van Catalonië als de Ronde van Romandië werden gewonnen door de Colombiaan, die in de laatstgenoemde wedstrijd ook nog één rit wist te winnen. Als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk reed Quintana de Route du Sud. Daar won hij een tijdrit en het eindklassement.


Spain Alberto Contador (Tinkoff), 33 jaar

De derde en laatste absolute topfavoriet voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk is natuurlijk Alberto Contador. De 33-jarige Spanjaard rijdt misschien wel zijn laatste Tour de France en is erop gebrand om alles te geven voor een derde Tourzege. Acht keer eerder reed de ervaren klimmer de Ronde van Frankrijk, waarvan hij er drie won. Zijn eindzege van 2010 werd echter geschrapt nadat Contador positief werd bevonden op het gebruik van clenbuterol.

Foto: muffinn/Flickr

Foto: muffinn/Flickr

Contador blinkt uit in zijn koersinzicht. Dankzij zijn rijke ervaring aan het rijden van grote rondes weet de Spanjaard precies waar hij zijn tegenstanders aan kan vallen. En aanvallen doet hij maar al te graag. Ook wanneer Contador in een geslagen positie zit mag men hem niet afschrijven. Als een van de weinige renners in het peloton is de Tinkoff-kopman bereidt om een eventuele derde plaats op te offeren voor een alles of niets poging om de eindwinst naar zich toe te trekken. Dat maakt Contador een gevaarlijke klant voor elke renner die in het geel rijdt.

De achilleshiel van Contador is zijn leeftijd. Hoewel leeftijd maar een getal is, lijkt de 33-jarige Tourfavoriet toch niet meer te beschikken over de scherpe demarrages waarmee hij in het verleden menig concurrent op achterstand reed. Qua klimvermogen behoort Contador weliswaar nog altijd tot de werdltop, maar of hij zich kan meten met Froome en Quintana is nog maar de vraag. In dat geval zal de Spanjaard moeten leunen op zijn sluwheid en aanvalslust.

Tinkoff is in de bergen een stuk minder sterk dan concurrenten Sky en Movistar. De voornaamste reden hiervoor is dat er met Peter Sagan een tweede wereldtopper rijdt voor de Russische ploeg. Naast Contador krijgt Sagan ook de nodige knechten mee om zijn doelen te behalen. Desondanks beschikt Contador over sterke klimknechten als Roman Kreuziger en natuurlijk Rafal Majka. Vooral de Poolse klimmer zou wel eens van groot belang kunnen zijn voor de Spaanse klassementsrenner.

In 2016 legde Contador tot dusver 33 wedstrijddagen af. In zijn eerste koers van het jaar, de Ronde van de Algarve, wist hij direct de koninginnenrit te winnen. In totaal schroefde hij zijn zegeteller dit seizoen op naar vier. Naast de bergrit in Portugal won hij de slottijdrit van de Ronde van het Baskenland, waarmee hij ook de eindwinst op zijn naam schreef. In de klimproloog van het Critérium du Dauhpiné behaalde Contador zijn vierde overwinning van dit seizoen. In de World Tour-koersen Parijs – Nice en de Ronde van Catalonië eindigde hij als tweede op de eindrangschikking.

 

De uitdagers

Thibaut Pinot

Foto: Wikimedia Commons

Naast de drie topfavorieten zijn er nog enkele renners die aanspraak maken op een podiumplaats. Bij het wegvallen van één van de matadors zou bijvoorbeeld Thibaut Pinot zomaar eens een belangrijke rol kunnen spelen. De Franse kopman van FDJ is op basis van dit seizoen verreweg ‘the best of the rest’ en is sinds dit jaar gaan uitblinken in het tijdrijden. In die discipline werd hij onlangs nog Frans kampioen. In het Critérium International wist Pinot zowel de individuele tijdrit, als de bergetappe, als ook het eindklassement op zijn naam te schrijven. Ook in de Ronde van Romandië won hij de individuele tijdrit. In het Critérium du Dauphiné schreef hij de bergetappe naar Méribel op zijn naam.

Datzelfde geldt voor Fabio Aru bij Astana. De Italiaanse winnaar van de laatste Ronde van Spanje rijdt zijn eerste Tour en krijgt daarbij steun van niemand minder dan Vincenzo Nibali. De winnaar van de Ronde van Italië zal zijn landgenoot bij proberen te staan in het hooggebergte. Aru blonk in zijn verreden Rondes van Italië en Spanje vooral uit in zijn klimvermogen, waarmee hij al enkele fraaie ritzeges op zijn naam schreef. Qua vorm is het echter nog maar de vraag waar de 26-jarige Italiaan staat. In het Critérium du Dauphiné won hij weliswaar een lastige etappe met enkele korte beklimmingen, maar kon hij in het hooggebergte het tempo van de toppers niet volgen.

Vorig jaar in de Ronde van Frankrijk wist Tejay van Garderen zich bijzonder lang te meten aan eindwinnaar Chris Froome. De Amerikaan stond nog zeer kort in het klassement toen hij wegens ziekte moest afstappen in de eerste Alpenrit. Dit jaar probeert Van Garderen, die een aardig woordje Nederlands spreekt, zich opnieuw te meten aan de topfavorieten. Bij BMC staat hij er echter niet alleen voor, want nieuwkomer Richie Porte wordt als tweede kopman uitgespeeld door de Amerikaans-Zwitserse formatie. De Australiër reed jarenlang in dienst van Chris Froome. In het hooggebergte doet Porte weinig onder voor zijn voormalige kopman, maar constante renner is hij allerminst. In zijn negen grote rondes behaalde hij alleen in zijn eerste (de Giro d’Italia van 2010) een plaats bij de beste tien (7e).

 

Top-tien kandidaten

Foto: Georges Ménager

Foto: Georges Ménager

Naast Thibaut Pinot heeft Frankrijk haar hoop gevestigd op Romain Bardet. De 25-jarige Franse klimmer zakte vorig jaar, evenals Pinot, door het ijs in de Pyreneeën. In de slotweek kende hij echter, ook weer evenals Pinot, een grote wederopstanding. Hij won één bergetappe en eindigde uiteindelijk als negende in het eindklassement. Dit jaar lijkt de AG2R-renner weer een stap omhoog te hebben gezet. Met zijn aanvallende koersstijl is hij bovendien een waardevolle toevoeging aan het Tourpeloton.

Mochten Pinot en Bardet toch nog tegenvallen, dan heeft Frankrijk met Warren Barguil nog een derde troef in handen voor het algemeen klassement. De kopman van Giant – Alpecin richt zich in eerste instantie op het jongerenklassement, maar kan zomaar naar een keurige ereplaats op de eindrangschikking fietsen. Datzelfde geldt voor de jongelingen Adam Yates van Orica – BikeExchange en Louis Meintjes van Lampre – Merida. Beide renners vallen in de jongerencategorie en kunnen meer dan behoorlijk tegen een berg op fietsen. Het is echter nog maar de vraag of zij zich op een klassement of op dagsuccessen richten.

Wie zeer zeker op een klassement mikt is natuurlijk Bauke Mollema. De Nederlandse kopman van Trek – Segafredo eindigde de laatste drie Rondes van Frankrijk al bij de beste tien en gaat dat dit seizoen opnieuw proberen te doen. Concurrentie kan Mollema verwachten van Pierre Rolland (Cannondale) en Mathias Frank (IAM Cycling), die ook een plaats bij de beste tien voor ogen hebben. Daarnaast probeert ook Geraint Thomas een goed klassement te rijden. De Britse alleskunner van Team Sky zal dat echter moeten doen in de schaduw van kopman Froome, voor wie hij mogelijk ook zijn handen uit de mouwen moet steken.

Outsiders

Foto: Bob Mical/Flickr

Foto: Bob Mical/Flickr

Naast de bovengenoemde klassementsrenners zijn er nog genoeg outsiders voor een mogelijke top tien-notering. Neem bijvoorbeeld Rui Costa van Lampre, die vooral bekendstaat als rittenkaper, maar zo nu en dan ook een goed klassement kan rijden. Naast Mollema heeft Nederland met Wilco Kelderman een tweede klassementsrenner aan de start van de Ronde van Frankrijk. De LottoNL – Jumbo-renner wil echter in een vrije rol naar Frankrijk afreizen en daar hoort het rijden van een klassement normaal gesproken niet bij. Ilnur Zakarin en Joaquim Rodríguez zijn de topklimmers van het Russische Katusha. Voor beide renners is het echter nog onzeker of zij weldegelijk voor een klassement gaan strijden.

Wie in eerste instantie weldegelijk op een plaats bij de beste tien mikken zijn de Cofidis-klimmers Daniel Navarro en Arnold Jeannesson. Ook Serge Pauwels van Dimension Data mikt op een goed klassement, zij het via een aanvallende rol. Datzelfde geldt voor de Franse Direct Energie-renner Romain Sicard en Fortuneo-jongeling Eduardo Sepúlveda.

Naast Froome en Thomas beschikt Team Sky met Mikel Landa, Sergio Henao, Mikel Nieve en natuurlijk Wout Poels over vier renners die zomaar in de top tien kunnen eindigen van de Ronde van Frankrijk, zij het niet dat zij zich volledig in dienst zullen stellen van de Britten in de ploeg. In eenzelfde situatie zitten Rafal Majka en in mindere mate Roman Kreuziger bij Tinkoff, terwijl de vedettes Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali hebben aangegeven de Tour zonder klassementsambities aan te vatten.