In de reeks talent van de week wordt elke week een nieuw talent uitgelicht. Vandaag is het de beurt aan een Colombiaan die Cavendish tweemaal in één week wist te kloppen.

 

ID Fernando Gaviria

Fernando Gaviria is zijn naam. De Colombiaan is nog maar 20 jaar, maar werd afgelopen januari ineens wereldberoemd in de wielerwereld. In de Tour de San Luis wist de jongeling twee keer met een groot verschil sprintgrootheid Mark Cavendish te verslaan. Het sprinttalent wekte direct de interesse bij meerdere World Tour ploegen.

Bekijk hier de sprintzege van Gaviria in de derde etappe van de Tour de San Luis 2015

Verleden

Gaviria, volluit Fernando Gaviria Rendon, combineert al sinds het begin van zijn fietscarrière de baan met de weg. Op de weg behaalde hij in 2012 al zijn eerste grote succes. Als tiener wist hij het Colombiaans tijdritkampioenschap bij de junioren te winnen. Vorig jaar bereidde hij zijn palmares uit door het goud te pakken op het Pan-Amerikaanse kampioenschap op de weg voor beloften. In 2013 koerste hij voor het Colombiaanse team Colombia – Coldesportes. Dit seizoen rijdt hij als belofte bij de Colombiaanse nationale ploeg en rijdt hij dus niet onder contract van een profploeg.

Baanwielrennen

Gaviria is ook meerdere malen succesvol geweest op de baan. Als junior wist hij op het WK in 2012 goud te winnen op de onderdelen omnium en achtervolging. In 2013 pakte hij op het Pan-Amerikaanse kampioenschap opnieuw goud op het onderdeel omnium. Dat Gaviria deze discipline beheerst bewees hij in 2014 alweer. Op de Zuid-Amerikaanse en Centraal-Amerikaanse Spelen pakte hij opnieuw goud.

2016

Na zijn opvallende sprintprestaties in Argentinië kon Gaviria rekenen op veel interesse van verschillende ploegen uit de World Tour. Enkele dagen na zijn tweede overwinning in de Tour de San Luis meldde het Italiaanse Biciciclismo dat er vijf World Tour-ploegen interesse toonden in de 20-jarige Colombiaan. Gaviria antwoorde hierop tegen de Italiaanse wielerwebsite. Precies één week later meldde Biciciclismo dat Gaviria in 2016 voor Etixx – Quickstep rijdt. Dit is door de ploeg en door Gaviria zelf nog niet bevestigd.