Na enkele zware jaren, zowel sportief als privé, kende Robert Gesink in 2015 een wederopstanding met zijn zesde plaats in de Tour de France. Vorig jaar in de Ronde van Zwitserland sloeg het noodlot opnieuw toe, waar de Nederlander in een val een hersenschudding opliep en zodoende de Tour mistte. In de Vuelta transformeerde Gesink zich met succes tot rittenkaper, waar hij een vervolg aan wil geven in de komende Ronde van Frankrijk.

In de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland van vorig jaar kwam Robert Gesink pijnlijk ten val. De kopman van LottoNL – Jumbo liep een hersenschudding op en moest een streep zetten door zijn Tour de France, waar hij als klassementskopman van start zou gaan. Gesink zette vervolgens alles op de Ronde van Spanje, waar hij als knecht van Steven Kruijswijk en rittenkaper van start zou gaan. Na het vroeg wegvallen van kopman Kruijswijk kreeg Gesink alle vrijheid om zich te richten op etappezeges.

In de tiende etappe naar Lagos de Covadonga leek Gesink goed op weg om hierin te slagen. Op de flanken van deze slotklim werd hij echter op het nippertje ingelopen door een sterke Nairo Quintana. Gesink bleef echter vol doorfietsen door de top, waardoor hij Chris Froome knap voor bleef in de rituitslag. Vier dagen later volgde de koninginnenrit naar de Col d’Aubisque. Gesink waagde een nieuwe poging. Ditmaal met succes. De kopgroep waar hij zich in bevond bleef vooruit en in de laatste honderden meters sprintte de Nederlander zijn medevluchters uit het wiel en won. Een fantastische prestatie die Gesink nooit meer zal vergeten.

De overwinning op de Aubisque zette Gesink aan het denken over zijn toekomst als profwielrenner. Na lang wikken en wegen en discussiëren met de ploegleiding heeft Gesink besloten om zijn klassementsambities in de komende Ronde van Frankrijk te laten varen en opnieuw vol voor ritwinsten te gaan. Naar eigen zeggen heeft hij zich als ronderenner al genoeg bewezen en wordt het tijd voor iets anders.

De kans dat Gesink ook daadwerkelijk een bergetappe gaat winnen is aanwezig, al liggen er niet zoveel kansen als in de Ronde van Spanje van vorig jaar. Met slechts één aankomst bergop in de Pyreneeën en één in de Alpen wordt het vooral pieken naar die twee dagen. Maar ook de zware negende etappe in de Jura en de rit over de Galibier in de Alpen bieden kansen voor de vluchters. Mocht in één van deze ritten de vlucht met Gesink daarin vooruit blijven, dan zal de Nederlander vermoedelijk af moeten rekenen met renners als Thibaut Pinot, Esteban Chaves en Pierre Rolland, die allen ook inzetten op het kapen van ritten tijdens de komende Ronde van Frankrijk.