Tijdens het afgelopen weekend stond een van de mooiste koersen van de wielerkalender op het programma: Strade Bianche. Deze wedstrijd heeft er voor gezorgd dat Peter Sagan zijn leidende positie in de discipline explosief heeft teruggepakt en dat Fabian Cancellara in datzelfde onderdeel flinke sprongen maakte.

Fabian Cancellara won de Italiaanse semiklassieker na een uitzonderlijk spannende slotfase waarin hij Gianluca Brambilla terughaalde om vervolgens diens ploegmaat Zdenek Stybar te slim af te zijn in de laatste honderden meters. Door de overwinning van de Zwitser stijgt hij in de ranglijst ‘explosief’ van plaats 21 naar plek 15. Hierdoor zakt een aantal renners, onder wie Tom Dumoulin, één plaatsje op de rangschikking.

Sagan herovert eerste plaats

Met zijn vierde stek in Strade Bianche vergaarde wereldkampioen Peter Sagan genoeg punten om de leidende positie in de discipline explosief over te nemen van Michael Matthews. Aan het begin van het seizoen 2016 stond Sagan al op de eerste plaats, maar na zijn voorbereidingskoersen moest hij deze positie tijdelijk afstaan aan de Australiër, die overigens niet in actie kwam in de Strade Bianche. Bekijk hier de ranglijst van de discipline explosief.

Eendagskoersen

De Italiaanse 1.HC-koers telde natuurlijk niet alleen mee voor het explosief-klassement, maar ook voor de ranglijst met betrekking tot de eendagskoersen. Grote veranderingen leverde Strade Bianche hierin niet op, afgezien van het feit dat winnaar Cancellara en runner-up Stybar nu gezamenlijk de elfde positie innemen, dat terwijl zij vooraf twaalfde (Cancellara) en dertiende (Stybar) stonden. Wel is er een flinke sprong op deze ranglijst gemaakt door Stybar’s ploeg- en landgenoot Petr Vakoc. De Tsjechisch kampioen werd vijfde in de Strade Bianche en klom op de ranglijst ‘eendagskoersen’ van de 93e naar de 76e positie. Ook op het onderdeel explosief maakte Vakoc enkele stappen voorwaarts door van plek 57 naar de 50e positie te klimmen. Bekijk hier de ranglijst voor de discipline eendagskoersen.

Verreden koersen voor deze update (+ bijbehorende disciplines):

Italy Strade Bianche (1.HC) – eendagskoersen, explosief

Volgende update

De volgende keer dat het onderdeel Rennervisie wordt bijgewerkt is niet op de volgende maandag, maar zal zijn op woensdag 16 maart. Dan zijn namelijk zowel Parijs – Nice als Tirreno – Adriatico verreden.

Beeld: Antonio Cinotti/Flickr