De wens van fietsenleverancier Bianchi kwam uit: een Italiaan tekende een contract bij het Nederlandste Team LottoNL – Jumbo. Enrico Battaglin is de eerste renner van Italiaanse afkomst bij de ploeg en haar voorgangers sinds de oprichting ervan. Is Battaglin een toegevoegde waarde voor LottoNL – Jumbo? Of juist niet? Wat kan hij? Wat wil hij? Kortom: wie is Enrico Battaglin? Wielervisie zoomde in op de carrière van de 25-jarige Italiaan.

Battaglin reed tijdens zijn hele profbestaan tot nu toe voor het Italiaanse Bardiani – CSF Pro Team. De Italiaan kwam er binnen als stagiair in 2011, nadat hij de jaren daarvoor imponeerde met zeven overwinningen in de belofte categorieën. Na een succesvolle stageperiode tekende Battaglin een profcontract dat vanaf 2012 in zou gaan.

ID Battaglin

Opstap voor Italiaanse talenten

Net zoals Roompot Oranje Peloton en Topsport Vlaanderen – Baloise dat zijn voor de Nederlanders en de Belgen, is Bardiani CSF Pro Team dat voor de Italiaanse talenten. De ploeg met de opvallende groene outfit levert jaarlijks toppers uit het Italiaanse land af aan World Tour-teams. Battaglin is daar het meest recente voorbeeld van. De aanvaller was het afgelopen seizoen samen met sprinter Sonny Colbrelli één van de hoofdpersonen van de formatie en heeft bij LottoNL – Jumbo dermate de indruk gewekt om de overstap naar de World Tour te maken. Renners als Domenico Pozzovivo, Sacha Modolo en Gianluca Brambilla zijn voorbeelden van renners die de afgelopen jaren net de World Tour binnenstroomden via de Italiaanse Pro Continentale-ploeg.

Giovanni Battaglin

De op 17 november 1989 geboren Battaglin is een ver familielid van wielerlegende Giovanni Battaglin. De nu 64-jarige Giovanni wist als klimmer vooral in de begin jaren ’80 vele overwinningen te boeken. In 1981 won hij zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Spanje. Ook heeft hij één Touretappe op zijn naam staan. Enrico Battaglin heeft in de verste verte niet het palmares van zijn verre familielid, maar heeft toch al aardig wat gewonnen in zijn carrière tot dusver.

Tweemaal Giroritwinst

De hoogtepunten in de loopbaan van Enrico Battaglin zijn natuurlijk zijn twee ritoverwinningen in de Ronde van Italië. De aanvaller startte al vier keer in de grootste wedstrijd van zijn land. In zijn eerste volledige profseizoen in 2012 werd hij direct in de Giro-selectie van Bardiani opgenomen, maar kreeg hij nog geen kans om zich te laten zien. Een jaar later was dat compleet anders. Al in de vierde etappe mocht Battaglin zijn handen in de lucht gooien, nadat hij in een loodzware massasprint heuvelop Fabio Felline en Giovanni Visconti versloeg. Enkele dagen later won hij nog eens de sprint om de tweede plaats achter ritwinnaar Adam Hansen.

Een jaar later werd er natuurlijk opnieuw een sterke prestatie van Battaglin verwacht. En die kwam er ook. Opnieuw wist de Italiaan te zegevieren in zijn thuisronde. In etappe veertien mengde Battaglin zich in een grote kopgroep met onder meer Tim Wellens, Nicolas Roche en Edvald Boasson Hagen. De rit finishte bergop in het heiligdom Oropa, waar Battaglin een indrukwekkende zege boekte. Op ruim honderd meter van de streep leek hij het af te moeten leggen tegenover Dario Cataldo, maar in de laatste hectometers sprintte Battaglin zijn landgenoot alsnog voorbij.

Bekijk hier Battaglin’s 2e ritwinst in de Ronde van Italië:

 

Naast het winnen van Giroritten kan Battaglin natuurlijk nog veel meer. Zijn grootste wapenfeit zijn de explosiviteit in zijn benen en het aankunnen van zware eendagskoersen. Zo reed de Italiaan zich al meerdere keren in de top tien van Italiaanse semiklassiekers. Battaglin won één keer een dergelijke wedstrijd. Nota bene in zijn stageperiode bij Bardiani in 2011 was hij de sterkste in de Coppa Sabatini, waar hij Davide Rebbelin en Daniel Moreno achter zich hield. Dit seizoen toonde Battaglin zijn capaciteiten ook elders in Europa. Zo werd hij vierde in de Volta Limburg Classic.

LottoNL – Jumbo

De overstap van Battaglin naar de Nederlandse formatie LottoNL – Jumbo werd op het eerste gezicht opmerkelijk genoemd. De reden hierachter is fietsenleverancier Bianchi. Het Italiaanse merk maakte het management van de ploeg bekend graag een Italiaan in hun midden te hebben. ‘’We waren daarom op zoek naar een Italiaanse renner die bij de structuur van de ploeg past en een meerwaarde voor ons is’’, aldus ploegleider Nico Verhoeven in het persbericht waarin de komst van Battaglin werd bevestigd.

De heuvelspecialist is erg verheugd met zijn overstap naar LottoNL – Jumbo. ‘’Na vier jaar bij Bardiani is het een goed moment om naar de World Tour-ploeg te gaan’’, vindt Battaglin in het persbericht. ‘’Ik heb geen super goed seizoen achter de rug en daarom ben ik extra blij me deze stap.’’ Battaglin is naast blij ook erg benieuwd hoe het hem gaat bevallen bij de Nederlandse ploeg waar hij vrijwel niemand persoonlijk kent. ‘’Ik ben de enige Italiaan in de ploeg’’, aldus de Italiaan. Ik ken mijn toekomstige ploeggenoten niet persoonlijk, maar ik weet wie ze zijn en wat ze kunnen. Ik wil me zo snel mogelijk aanpassen. De ploeg biedt mij een mooie kans en die wil ik grijpen.’’

Battaglin hoopt vooral op een beschermde rol in heuvelklassiekers als de Amstel Gold Race, waar hij dit jaar voor het eerst startte. In de Nederlandse klassieker kwam de Italiaan niet tot de finish, maar in het komende jaar denkt hij meer kans te maken op een goede afloop. ‘’Ik ben een explosieve renner en daarmee denk ik goed uit de voeten te kunnen in dat soort wedstrijden’’, aldus Battaglin. ‘’De afgelopen jaren heb ik de Italiaanse World Tour-wedstrijden gereden en nu kan ik ook andere races op het hoogste niveau leren kennen. Naast de heuvelkassiekers wil ik graag een grote ronde rijden.’’

Communicatie

Het leren van de Nederlandse taal schijnt een moeilijke opgave te zijn. Toch ziet ploegleider Verhoeven geen communicatieproblemen ontstaan wat betreft Battaglin. ‘’We gaan Enrico Nederlands leren’’, aldus de Nederlander. ‘’De Nieuw-Zeelander George Bennett begreep de taal ook binnen een half jaar. Bovendien spreek Enrico prima Engels.’’