In de komende Tour de France staan er de nodige records om gebroken te worden. Bovendien zijn er een aantal bijzondere gebeurtenissen mogelijk in deze Ronde van Frankrijk. Van grote records tot kleine wondertjes.

We beginnen natuurlijk met Mark Cavendish. De Britse topsprinter won vorig jaar vier etappes en kwam daarmee op een totaal van 30 gewonnen Touretappes. Daarmee staat hij tweede op de ranglijst van meest gewonnen ritten inde Tour de France. Cavendish hoeft nog maar vier etappes te winnen om het record van Eddy Merckx (34) te evenaren. Of hem dat dit jaar gaat lukken is echter nog maar de vraag. Cavendish komt namelijk terug uit een periode waarin het te maken had met de Ziekte van Pfeiffer, maar op basis van puur talent heeft de Dimension Data-renner zeker een kans.

De kans dat Peter Sagan slaagt in zijn recordjacht is een stuk groter. Mocht de huidige wereldkampioen ook dit jaar de groene trui naar Parijs brengen, dan evenaart hij het record van zes eindwinsten in het puntenklassement van Erik Zabel. De Duitse sprinter deed dat in de periode van 1996 tot en met 2001. Aan de top komen is lastiger dan er te blijven, maar ook dit jaar is Peter Sagan de torenhoge favoriet om het groen mee naar huis te nemen.

Foto: Andrew Sides

Foto: Andrew Sides

In tegenstelling tot Mark Cavendish en Peter Sagan heeft Adam Hansen al wel een record op zijn naam staan. De Australiër van Lotto Soudal startte namelijk in de laatste zeventien grote rondes reed ze allemaal uit. Wanneer hij ook de komende Tour de France tot een goed einde brengt is verbreekt hij zijn eigen record en is hij de enige renner ooit die achttien grote rondes achter elkaar uitrijd. Een ongelofelijke prestatie die waarschijnlijk nooit meer geëvenaard wordt.

Sylvain Chavanel start aan zijn zeventiende Ronde van Frankrijk. Daarmee evenaart hij het record van George Hincapie, Stuart O’Grady en Jens Voigt. De Fransman staat nu nog op zestien deelnames, evenveel als Joop Zoetemelk, die met zestien finishes ook weer recordhouder is. Mocht Chavanel de komende Ronde van Frankrijk uitrijden, dan gebeurt dat voor de vijftiende keer. Dat is net zo vaak als Stuart O’Grady dat deed en dus één keer minder vaak dan de laatste Nederlandse Tourwinnaar.

Mocht Chris Froome ook dit jaar de Tour de France op zijn naam schrijven, dan doet hij dat voor de vierde keer. Recordhouders Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain deden dat vijf keer, maar er is niemand die op vier eindzeges staat. Froome kan dus de enige renner worden die vier keer de Tour de France won, al is zijn uiteindelijke doel om tussen de bovengenoemde heren komen te staan.

De witte trui voor de beste jongeren werd vorig jaar gewonnen door Adam Yates. Dit jaar kan opnieuw een Yates dit gaan verwezenlijken, al gaat het dit keer om Simon Yates. De tweelingbroer behoort tot de favorieten voor dit jongerenklassement. Wanneer hem dit lukt zal het voor de eerste keer in de Tourhistorie zijn dat twee broers hetzelfde klassement winnen.

Ook voor oudgediende Haimar Zubeldia ligt er een record om op te rapen. Nadat ploegmaat André Cardoso geschort werd door vermeend EPO-gebruik werd Zubeldia opgeroepen als vervanger. De ervaren Spanjaard is 40 jaar oud. De oudste etappewinnaar ooit in de Tour is Firmin Lambot, die met een leeftijd van 36 jaar een etappe wist te winnen. Komt Zubeldia dit jaar winnend over de streep, dan is hij dus de nieuwe recorddrager. De jongste etappewinnaar ooit is de Belg Romain Maes, die met een leeftijd van 21 jaar en 344 dagen zijn eerste Touretappe wist te winnen. Er is dit jaar niet één renner die jonger is dan Maes dat destijds was.