Voor Nairo Quintana lijkt de Ronde van Frankrijk dit jaar een belangrijke te gaan worden. De Colombiaan kwam jaren geleden als een komeet het peloton ingevlogen, maar lijkt de allesbeslissende stap naar kandidaat Tour-winnaar nooit gemaakt te hebben. Als hij ooit de Tour nog wil willen, zal dit jaar zijn laatste kans krijgen om zich te bewijzen.

Het parcours van de komende Ronde van Frankrijk is perfect op maat van Quintana. Oké, hij zal waarschijnlijk in totaal een minuut of twee verliezen in de ploegen- en individuele tijdrit, maar de bergetappes liggen hem als gegoten. De 29-jarige klimmer is op zijn sterkst op lange en steile beklimmingen. De aankomsten op de Tourmalet en in Val Thorens zullen met rood omcirkeld zijn in de agenda van Quintana, evenals de zware Alpenrit over de Col du Vars, de Col d’Izoard en de Col du Galbiier. In deze etappes kan een goede Quintana met minuten gaan goochelen.

Dat de Colombiaan nog altijd tot een van ’s werelds beste klimmers gerekend wordt heeft hij keer op keer aan zichzelf te danken. Hoewel hij de laatste jaren niet altijd even constant presteert, laat hij toch op enkele dagen van het jaar zien dat hij nog steeds tot te allerbeste klimmers behoort. Zo won hij vorig jaar zeer overtuigend de zwaarste bergetappe in de Tour de France en behoorde hij dit seizoen in vrijwel al zijn bergetappes tot de betere klimmers.

Absolute kopman bij Movistar

Ook als we naar zijn ploeg kijken lijkt Quintana dit seizoen het voordeel van de twijfel te hebben. In de afgelopen jaren moest hij het kopmanschap meestal delen met Mikel Landa of Alejandro Valverde, maar dit seizoen lijkt Quintana de absolute Tourkopman bij Movistar. Zo reed Landa dit jaar al de Giro op hoog niveau en lijkt wereldkampioen Valverde niet meer de klimmersbenen te hebben om een rol van betekenis te spelen in het algemeen klassement.

Nu niet, nooit niet

De kansen voor Quintana op een goed klassement zijn dus groot. Maar wanneer de Colombiaan zijn status als medefavoriet opnieuw niet waar kan maken, dan is de kans bijzonder groot dat Movistar volgend jaar een nieuwe Tourkopman aanwijst. Het komt er dus op neer dat dit Quintana’s laatste kans wordt. Lukt het nu niet om in de buurt te komen van de eindoverwinning, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gaan lukken.