De een is het beste in het middengebergte, de ander is misschien wel de beste in het hooggebergte. Alejandro Valverde aan de ene kant en Nairo Quintana aan de andere kant. Dat is het bijzondere duo waarmee Movistar Team het geel naar Parijs wil brengen. Wie van hen gaat daadwerkelijk meespelen om de eindwinst? Misschien wel allebei.

Alejandro Valverde is alvast duidelijk in de tactiek voor de komende Ronde van Frankrijk. ‘’Wij gaan volledig voor Nairo Quintana’’, meldde de Spanjaard onlangs nog op de website van zijn ploeg. Een opvallend feit, aangezien Quintana dit jaar nog volop meedeed in de strijd om eindwinst in de Ronde van Italië. Toch hoeft dat volgens de Colombiaan geen belemmering te zijn, die naar eigen zeggen in zijn tweede grote ronde van het seizoen altijd iets beter is. Dat bewees de geboren topklimmer vorig jaar ook in de Ronde van Spanje, waar hij een stuk beter voor de dag kwam dan in de Tour de France twee maanden eerder.

Desondanks lijkt er dit jaar een unieke kans te liggen voor Valverde om vol voor de eindwinst in de Ronde van Frankrijk te gaan. De Spaanse wereldtopper is namelijk het hele seizoen al in bloedvorm en krijgt bovendien een parcours op maat voorgeschoteld. Al vroeg in seizoen bewees de 37-jarige Valverde dat zijn leeftijd hem geen parten speelt. Zo won hij na een solo van 70 kilometer (!) de Ronde van Murcia door zijn thuisgebied. Vervolgens zegevierde hij in etappes en in de eindklassementen in de Rondes van Andalusië, Catalonië en het Baskenland. Een indrukwekkende reeks van prestaties, waar Valverde een vervolg aan gaf in het heuveldrieluik. Zo wist hij voor de vierde keer op rij en vijfde keer in totaal de Waalse Pijl te winnen en won hij daarna voor de vierde keer in zijn carrière Luik – Bastenaken – Luik.

Een ongekend goed seizoen dus voor de Spaanse Movistar-kopman, die onlangs nog tweede werd op het Spaans kampioenschap op de weg. En zoals gezegd is het parcours van de komende Ronde van Frankrijk ideaal voor hem als explosieve klimmer. In de derde etappe ligt er voor Valverde al een kans op ritwinst en eventueel het geel, terwijl twee dagen later de vijfde etappe eindigt op La Planche des Belles Filles, een relatief korte maar zeer steile slotklim. Een ander voordeel voor Valverde is dat er maar twee etappes zijn waarin beklimmingen van boven de 2000 meter aangedaan worden. Dat is namelijk de achilleshiel voor Valverde, die daarmee al vaker een kans op eindwinst in rook op zag gaan. Deze twee etappes liggen dan ook pas aan het eind van de ronde, wat betekent dat de Spanjaard zomaar heel lang bovenaan in het klassement kan staan.

Voor Nairo Quintana lijkt het parcours juist niet ideaal. De nummer twee van de voorbije Ronde van Italië, achter Tom Dumoulin, moet het hebben van zware bergetappes met aankomst bergop. Daarvan zijn er dit jaar slechts twee. Toch denkt Quintana mee te kunnen doen in de strijd om de gele trui, al is het maar omdat hij simpelweg één van de beste klimmers van het moment is.