titel tourmagazine

Tour de France 2018

Opmwerkelijke verschijningen in de Tour

Arc de Triopmh, foto: Alasdair Massie

Ieder jaar zijn er weer een paar opmerkelijke dingen te noemen in de Tour de France. Renners met een verhaal, nieuwe beklimmingen, nieuwe regels en nog veel meer. Wielervisie zet de opmerkelijke verschijningen van de Tour 2018 op een rij. 

1 Orka’s in het peloton

Wanneer het peloton vanuit een van de helikopters wordt gefilmd hoeft u niet raar op te kijken wanneer u een orka ziet. Een orka? Ja, een orka. Team Sky rijdt namelijk niet in hun vertrouwde wit met blauwe tenues, maar in een aangepast wit met zwart tenue. Op de voorkant staat er ‘ocean rescue’ in het zwarte vak, terwijl er op de rug een heuse orka staat afgebeeld. Dit alles is om het goede doel Sky Ocean Rescue te steunen. Dit doel wil aandacht vragen voor het grote gevaar van de grote hoeveelheden plastic dat in de oceanen terechtkomt.

2 Is er leven na Adam?

Hoewel bijna elke wereldtopper aan de start staat van de komende Tour de France, moeten we het toch zonder enkele kanonnen doen. Zo doen bijvoorbeeld Elia Viviani, Esteban Chaves, Simon Yates, Thibaut Pinot en Miguel Angel Lopez niet mee aan de Tour. Toch is er maar één renner die echt schittert in afwezigheid. Dat is natuurlijk Adam Hansen. Voor het eerst sinds 2012 is de levende legende niet te zien op de Franse wegen in juli. De Australiër beëindigde na de afgelopen Giro zijn reeks van twintig opeenvolgende grote rondes, die hij allemaal uitreed. Een absoluut record.

3 Hooligans in de aanval

Dat het merendeel van de Franse wielersupporters het niet voor heeft met de heer Chris Froome is al langer bekend. Zo werd hij al meerdere keren uitgefloten, wel eens bespuugt en zelfs een keer met pis overgoten. Met de inmiddels afgelopen salbutamol-zaak omtrent Froome zal hem weinig tot niets bespaard blijven in juli. De Franse supporters zullen alles uit de kast halen om de viervoudig Tourwinnaar mentaal te doen breken. Het is te hopen dat er genoeg motards in de buurt van Froome blijven, om hem te beschermen tegen deze ‘wielerhooligans’. Vooral op de Alpe d’Huez kunnen we chaos verwachten.

4 Klaar voor de start, af!

Spektakel gegarandeerd in de zeventiende etappe van deze Tour de France. De etappe is slechts 65 kilometer lang en stuurt de renners over drie zware beklimmingen. Om de intensiteit nog eens te verhogen heeft de organisatie een veelbesproken truc uit de hoge hoed getoverd. Een heuse Formule-1 start zal de renners in gang schieten aan het begin van deze etappe. De renners zullen in groepen van twintig renners opgesteld staan aan de start in Bagnères-de-Luchon. De posities in het algemeen klassement zullen bepalend zijn voor de startvolgorde. In Formule-1 termen kunnen we de eerste zestien etappes dus beschouwen als één grote kwalificatie voor deze Grand-Prix van de Pyreneeën.

5 De oude Italiaan

Na twee keer Jens Voigt, twee keer Matteo Tosatto en één keer Haimar Zubeldia krijgt dit jaar Franco Pellizotti de eer om als oudste wielrenner deel te nemen aan de Tour de France. De Italiaan vierde dit jaar in januari zijn veertigste verjaardag en is daarmee de enige veertiger aan de start van de Franse rittenkoers. Pellizotti rijdt dit jaar in het shirt van Bahrain – Merida en zal als één van de belangrijkste knechten van Vincenzo Nibali fungeren. De geschiedenis van Pellizotti in de Tour de France is niet geheel onbevlekt. In zijn derde en laatste Tour, in 2009, werd hij verkozen tot meest strijdlustige renner en won hij de bollentrui. Na een dopingschorsing wegens schommelende bloedwaarden werden hem deze titels ontnomen en stopte hij met zijn actieve carrière. In 2012 maakte hij zijn comeback bij het Italiaanse Androni en sinds vorig jaar koerst hij voor de ploeg van Vincenzo Nibali. Dit jaar maakt hij dus zijn rentree in de Ronde van Frankrijk. Wat kan de ‘dolfijn van Bibione’ nog?  

6 De Franse Finestre

Waar ze in Italië de Colle del Finestre hebben, hebben ze in Frankrijk de Montée de Plateau de Glières. Deze gloednieuwe beklimming kent namelijk evenals de Italiaanse prachklim een onverhard gedeelte. Dat bevindt zich weliswaar niet op de helling zelf, maar direct na de officiële top. Deze twee kilometer lange strook zal extra zwaar aanvoelen door de stijgingspercentages die de renners even daarvoor overbrugt hebben. De beklimming van de Plateau de Glières is namelijk zes kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 11,2 procent. Een regelrechte kuitenbijter dus. Deze col van de buitencategorie wordt direct in de eerste bergetappe, in rit tien, beklommen. Hij ligt in het eerste gedeelte van het traject en zal dus niet van grote invloed zijn, maar toch zou dit zomaar de geboorte van een legendarische col kunnen zijn.

7 Sprinten voor de kruimels

De organisatie van de Ronde van Frankrijk heeft na de bonificatiesecondes in alle etappes, met uitzondering van de tijdritten, een extra toevoeging aan de eerste week gedaan. In de finales van alle ritten-in-lijn in week één bevindt zich een bonussprint waar secondes liggen te wachten voor de eerste drie renners, te weten drie, twee en één seconde. Hiermee hoopt de organisatie de strijd om de gele trui in de eerste week wat aan te wakkeren. In de vlakke etappes lijkt dit vooral voer te zijn voor de vluchters, maar in de heuvelritten en in de kasseienrit kan dit zomaar een extra dimensie aan de koers geven.

8 Oogappeltjes

Naast de grote favorieten, de sterke sprinters en de aanvalslustige vluchters zijn er nog veel meer renners om naar uit te kijken in de komende Ronde van Frankrijk. Zo staan er enkele toptalenten aan de start die al heel wat moois hebben laten zien in hun prille carrière. Het zijn ware oogappeltjes voor een ieder die het goed voor heeft met de wielersport. Neem bijvoorbeeld de jongste deelnemer aan de Tour de France; Sky-renner Egan Bernal. Of bijvoorbeeld de nieuwe Franse hoop Pierre Latour. En ook in Spanje hebben ze een in de persoon van Marc Soler een nieuwe topper in wording. Maar vergeet ook zeker niet Antwan Tolhoek, een groot Nederlands klimtalent. Deze vier oogappeltjes zullen misschien niet elke dag in de voorste gelederen van het peloton te zien zijn, maar een glimp van hun talent zal zeer zeker tentoongesteld worden.

  1. wilma

    Hoi Leon
    ziet er allemaal goed uit

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén