INEOS gooit het roer om

Na jaren van dominantie in de grote rondes, waarin INEOS – Grenadiers en voorloper Sky de koers vakkundig controleerden, wil de Britse formatie van tactiek wijzigen. Jarenlang was het alleenheerser met vooral de bekende treintjestactiek in de bergen. Andere ploegen, en dan met name Jumbo – Visma, nemen het stokje van INEOS over, wat de Britse ploeg heeft doen besluiten om vaker aanvallend te koersen.

 Na de Giro-zege van Tao Geoghegan Hart in het voorbije najaar kwam teambaas Dave Brailsford met de aankondiging van de nieuwe filosofie van de ploeg. ‘’We hebben vaak met onze trein gedomineerd en veel gewonnen met onze defensieve stijl, maar het levert niet zoveel plezier op als hier in de Giro’’, concludeerde hij destijds tegenover Eurosport. ‘’Uiteindelijk draait de sport om emoties en opwindende momenten. Daar willen we voor staan’’, aldus Brailsford.

In 2021 moet INEOS het doen zonder voormalig vaandeldrager Chris Froome. Van de zogenaamde oude garde is enkel Geraint Thomas nog actief voor de sterrenformatie. De Welshman zal naar verluidt medekopman worden in de Tour, maar zal niet hoeven rekenen op het bekende treintje van zijn ploeg. Het verloop van de Giro d’Italia heeft de ogen dermate geopend, dat Brailsford het pure resultaat minder belangrijk is gaan vinden dan de schoonheid van de sport. ‘’We hebben de afgelopen tien jaar veel gewonnen, maar soms denk je: waar draait het nu echt om?’’, aldus de teambaas. ‘’We zijn ooit met wielrennen begonnen omdat we van mooie wedstrijden houden. Dat willen we nu ook gaan doen met deze ploeg.’’