Na een jaar van afwezigheid keert Vincenzo Nibali dit seizoen terug in de Tour de France. De Italiaan zet alles op alles om zijn tweede Tourzege binnen te halen. ‘’Ik zal in de best mogelijke conditie starten aan de Tour de France’’, liet hij onlangs weten aan Cyclingnews.

Het parcours van de komende Ronde van Frankrijk is alvast op maat van Nibali. De Italiaan zal vooral uitkijken naar etappe negen, waarin het peloton over vijftien kasseistroken wordt gestuurd. In zijn gewonnen Tour van 2014 blonk Nibali namelijk uit op deze wegen en bouwde hij een flinke voorsprong op ten opzichte van zijn concurrenten. Maar niet alleen de kasseienrit, ook de bergetappes in de komende Tour lijken op maat van de 33-jarige vedette. Ze zijn veelal kort en tegelijkertijd loodzwaar, wat aanvallende klimmers als Nibali als een vis in het water doet voelen. Het feit dat de Italiaan ook nog eens over een flinke dosis koersinzicht beschikt, doet ons geloven dat hij in staat is om de koers op verschillende momenten op zijn kop te kunnen zetten.

Bij Bahrain – Merida zijn de taken duidelijk voor de renners; Nibali naar een nieuwe Tourzege loodsen. Klimmers als Franco Pellizotti en de gebroeders Izagirre zullen er alles aan doen om Nibali in stelling te brengen in de bergen. Ook op het vlakke zal de Italiaan geen gebrek aan steun kunnen ondervinden.

Nibali was al op dreef dit jaar, foto: Francesco Bonsera

Nibali was al op dreef dit jaar, foto: Francesco Bonsera

Briljante Nibali in het voorjaar

Nibali plande in de winter zijn huidige seizoen op in drie blokken. In het eerste gedeelte van het seizoen richtte hij zich op de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Nu zijn alle pijlen gericht op de Ronde van Frankrijk, waarna hij met het WK in Innsbruck een derde hoofddoel heeft gepland.

Het voorjaar van ‘de haai van Messina’ liep voortreffelijk. De Italiaan richtte zich op Luik-Bastenaken-Luik en reed ook een goed heuveldrieluik, maar een maand eerder kende hij zijn gloriemoment. Nibali zette vriend en vijand te kijk door de soleren naar de winst in Milaan – Sanremo. Op de Poggio, de laatste beklimming van de klassieker, sprong hij weg uit het peloton, waarna hij niet meer werd bijgehaald. ‘’het was een fantastische dag voor me’’, vertelde hij destijds na afloop tegenover de camera’s.

De overwinning in de Italiaanse lenteklassieker is lang niet de enige topkoers die Nibali heeft gewonnen. Zo won hij al twee maal de Ronde van Lombardije, twee maal de Giro d’Italia en eenmaal zowel de Ronde van Spanje als de Ronde van Frankrijk. Dit jaar probeert hij hier dus een tweede Tourzege aan vast te plakken.

Hoe zit het met de vorm?

Als voorbereiding op de Ronde van Frankrijk reed Vincenzo Nibali het Critérium du Dauphiné. De Italiaan kwam er niet al te best voor de dag en eindigde uiteindelijk op de twintigste plaats. Toch geeft hij aan dat zijn fans zich niet druk hoeven te maken. ‘’Ik zal aan de best mogelijke conditie starten aan de Tour de France’’, zo liet Nibali na afloop van de Dauphiné weten aan Cyclingnews. ‘’Ik weet dat ik goed werk lever. Het resultaat in deze koers doet daar niets aan af’’.

Ook in het jaar van zijn gewonnen Tour de France in 2014 startte Nibali in het Critérium du Dauphiné, en ook toen wist hij niet te imponeren. Destijds werd hij slechts zevende in het eindklassement. Dit jaar deed hij het dus eigenlijk nog slechter, maar aan de andere kant ligt de Dauphiné dit jaar ook een week verder van de Ronde van Frankrijk vandaan. Op basis van deze gegevens hoeft Nibali zich dus alles behalve zorgen te maken over zijn vorm. De ‘haai van Messina’ lijkt klaar te zijn voor de jacht op zijn tweede Tourzege en al zijn concurrenten zijn gewaarschuwd.