Nederlanders in de Tour

Een blik op de 7 landgenoten op de startlijst

TOM DUMOULIN

Na ruim 400 dagen zonder wedstrijden startte Dumoulin na de corona-break eindelijk weer eens in een koers. Via de Tour de l’Ain de het Critérium du Dauphiné plande hij zijn comeback en tegelijkertijd zijn voorbereiding op de Tour de France. Dit ging hem goed af, waardoor hij als medekopman naar Frankrijk afreist. Tourwinst behoort zeker tot de mogelijkheden van Dumoulin, die samen met Roglic het oersterke Jumbo – Visma leidt.

BAUKE MOLLEMA

Samen met medekopman Richie Porte trekt Bauke Mollema vol goede moed naar de Tour de France. Eindwinst lijkt geen reëel doel voor de Groninger, maar meedoen voor een mooie notering in de top tien behoort zeker tot de mogelijkheden. Het winnen van een Touretappe, wat Mollema in 2017 al eens deed, kan ook zomaar een doel worden gedurende de drieweekse. Qua vorm zit het wel snor bij Mollema, die onlangs nog vierde werd in de Ronde van Lombardije.

WOUT POELS

Na jaren van dienstverlening bij Team Sky en Team Ineos koos Wout Poels er in de afgelopen winter voor om te verkassen naar Bahrain McLaren. Ook daar ziet hij een kopman boven zich, in de persoon van Mikel Landa. Toch gaat Poels met een veel vrijere rol de Tour in. De Limburger zal hier en daar nog steeds knechtenwerk moeten verrichten voor Landa, maar het winnen van een etappe wordt zijn grootste doel.

ROBERT GESINK

De opmerkelijke transformaties in de carrière van Robert Gesink zijn niet onopgemerkt gebleven. Aan het begin van zijn loopbaan was hij de nieuwe hoop van Nederland en zou hij vast en zeker podium gaan rijden in de Tour. Door bijzonder veel tegenslag op prive- en sportief gebied was Gesink helaas niet in staat om het uiterste uit zijn talent te halen. Desalniettemin lijkt hij volledig ‘happy’ met zijn huidige status. Nadat hij enkele jaren op zoek ging naar ritzeges, schikt Gesink zich nu volledig in zijn knechtenrol. Het maakt hem trots om deel uit te maken van de Tourploeg van Jumbo – Visma.

CEES BOL

Vorig jaar debuteerde Cees Bol al in de Tour, nadat hij op het laatste moment als vervanger van de geblesseerde Tom Dumoulin werd opgeroepen. Ook dit jaar gaat Bol van start in de grootste wielerkoers ter wereld. Bij Team Sunweb zal hij de kopman zijn in de vlakke etappes, waarin hij hoopt op enkele korte uitslagen. Winnen lijkt misschien wat te hoog gegrepen, al lijkt Bol qua pure snelheid niet ver verwijderd van de wereldtop.

DYLAN VAN BAARLE

Al enkele jaren vervult Dylan van Baarle een belangrijke rol binnen Team Ineos. Ook dit jaar heeft hij weer een plekje veroverd in de Tourselectie. In het begin van zijn carrière leek Van Baarle vooral een kasseienvreter en tijdrijder, maar bij het Britse Ineos heeft hij zich ontpopt tot meesterknecht die alleraardigst kan klimmen. Wanneer Ineos het klassement moet laten varen vanwege pech of een andere reden, dan kan Van Baarle zomaar de knop omzetten om te koersen voor een ritzege. Dit lukte hem in de Dauphiné van 2019 ook, toen hij de slotrit wist te winnen.

JORIS NIEUWENHUIS

De minst bekende Nederlander in de Tour is zonder twijfel Joris Nieuwenhuis. De jonge renner van Team Sunweb heeft zijn selectie te danken aan zichzelf, maar ook aan het beleid van zijn Duitse werkgever. Sunweb houdt Michael Matthews, Sam Oomen en Wilco Kelderman namelijk uit de Tour, om daarvoor in de plaats enkele talenten de kans te geven. Nieuwenhuis is één van die talenten. De Tourdebutant is een sprinterstype, maar geen pure sprinter. De renner uit Doetinchem kan zeer goed overweg met een lastig parcours, waarna hij snelle benen heeft in de finale. Zo werd Nieuwenhuis vorig jaar tweede achter Edvald Boasson Hagen in een lastige etappe in de Ronde van Noorwegen, waarin hij Alexander Kristoff achter zich liet.