Na Simon Gerrans in Australië is Geraint Thomas de tweede winnaar van een World Tour-wedstrijd in het kersverse seizoen 2016. De Brit won Parijs – Nice door een sterk optreden in de enige aankomst bergop en door stand te houden in de lastige slotrit. Hoe zag het koersverloop eruit? Hoe reageerden de renners op hun prestaties? Wie waren de uitblinkers? Wie vielen er tegen? Wielervisie geeft op deze vragen antwoord door middel van een uitgebreide terugblik op Parijs – Nice 2016.


Koersverloop

Proloog (Conflans-Sante-Honorine – Conflains-Sante-Honorine, 6,1 kilometer)

Parijs – Nice werd afgetrapt met een proloog in Conflans-Sainte-Honorine, een buitenwijk van Parijs. Tom Dumoulin gold als topfavoriet om de eerste gele trui te veroveren, maar de Nederlander kwam één tel tekort ten opzichte van Michael Matthews. Zijn eerste wedstrijddag van dit seizoen wist de Australiër verrassend succesvol af te sluiten met winst in de openingstijdrit.

Top 3:

1. Australia Michael Matthews
2. Netherlands Tom Dumoulin op 1s
3. New-Zealand Patrick Bevin op 2s

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 1 (Condé-sur-Vesgre – Vendôme, 195 kilometer)

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

In de finale van de eerste rit-in-lijn lagen enkele onverharde wegen en korte lastige klim die twee keer werd verreden. Het zorgde voor veel stress en chaos in het front van de wedstrijd, waar leider Matthews constant alert bleef. Uiteindelijk werd er gesprint met een uitgedund peloton. Arnaud Démare won sterk voor Ben Swift en Nacer Bouhanni.

Top 3:

1. France Arnaud Démare
2. United-Kingdom Ben Swift op 0s
3. France Nacer Bouhanni op 0s

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 2 (Contres – Commentry, 214 kilometer)

Etappe twee eindigde opnieuw in een massasprint. Na een flauwe linkse bocht kwam Nacer Bouhanni in winnende positie te verkeren. De Fransman voelde echter Michael Matthews dichterbij komen en gooide de deur spreekwoordelijk dicht. De Fransman stuurde naar links en blokkeerde de klassementsleider opzichtelijk. Bouhanni kwam als eerste over de streep, maar werd door de jury teruggezet naar plaats drie, wat ervoor zorgde dat Matthews werd uitgeroepen tot etappewinnaar.

Top 3:

1. Australia Michael Matthews
2. Italy Niccolo Bonifazio op 0s
3. France Nacer Bouhanni op 0s

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 3 (Cusset – Mont Brouilly, 165,5 kilometer) GEANNULEERD

Na 93 kilometer werd de derde rit in Parijs – Nice geannuleerd. De wegen waarover het peloton trok waren spekglad en grotendeels ondergesneeuwd. Voor de organisatie zat er niets anders op dan de wedstrijd te staken. In eerste instantie zouden de renners vooruit gereden worden in hun ploegenauto’s om de wedstrijd later te hervatten, maar ook dat bleek niet mogelijk door de barre weersomstandigheden. Voor aanvang werd deze etappe als eerste belangrijke rit voor de klassementsrenners beschouwd, maar door de annulering ervan bleef Michael Matthews leider in het algemeen klassement.

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 4 (Juliénas – Romans-sur-Isère, 193,5 kilometer)

De vierde etappe bood opnieuw kansen voor de sprinters. Uiteindelijk eindigde deze rit dan ook in een massasprint met Alexander Kristoff als topfavoriet. Zijn Katusha-trein kwam sterk opzetten in de slotfase, maar het was uiteindelijk Cofidis dat Bouhanni het best afzette. De Fransman werd door ploegmaat Christophe Laporte uitstekend in gang geschoten en liet de concurrentie achter zich in de laatste meters. Bouhanni nam hiermee revanche voor wat hem eerder deze ronde gebeurde en won voor Edward Theuns en André Greipel. Michael Matthews eindigde als vijfde en wist zijn leiderstrui te behouden.

Top 3:

1. France Nacer Bouhanni
2. Belgium Edward Theuns op 0s
3. Germany André Greipel op 0s

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 5 (Saint-Paul-Trois-Châteaux – Salon-de-Provence, 198 kilometer)

De Mont Ventoux stond op het programma in deze vijfde etappe. Hoewel de renners niet tot de top van de Reus van de Provence reden, beklommen zij hem tot Chalet Reynard, waar onder meer Stijn Vandenbergh en Lars Boom bij de eerste bovenkwamen. Vervolgens leek de rit te gaan eindigen in een sprint met een uitgedund peloton, maar daar dacht Alexey Lutsenko anders over. De Kazach van Astana sloeg in de laatste twintig kilometer een gat met het peloton, haalde de laatste overgebleven vluchter Antoine Duchesne bij en soleerde naar ritwinst. Matthews eindigde als derde en behield de leiderstrui.

Top 3:

1. Kazakhstan Alexey Lutsenko
2. Norway Alexander Kristoff op 21s
3. Australia Michael Matthews op 21s

Klassementsleider: Australia Michael Matthews


 

Rit 6 (Nice – La Modane d’Utelle, 177 kilometer)

Profile

De koninginnenrit van Parijs – Nice zorgde voor een grote wijziging in het algemeen klassement. Matthews was niet in staat zijn trui te verdedigen, waarna het de klimmers waren om hun vizier op het geel te richten. Rafal Majka schudde in dienst van Alberto Contador enkele malen flink aan de boom op de slotbeklimming, waarna een groep met Contador, Geraint Thomas, Richie Porte, Ilnur Zakarin en Sergio Henao ontstond. Henao hield alles onder controle voor Sky-kopman Thomas, terwijl Contador enkele plaagstootjes plaatste. Dit was niet genoeg om Thomas te doen wankelen, waarna de Welshman zelf ten aanval trok in de slotkilometer. Contador kraakte, maar de sluwe Rus Zakarin klampte zich vast aan het wiel van Thomas om vervolgens in de laatste meters naar ritwinst te sprinten. Thomas legde beslag op de leiding in het klassement met vijftien seconden voorsprong op Alberto Contador.

Top 3:

1. Russia Ilnur Zakarin
2. United-Kingdom Geraint Thomas op 0s
3. Spain Alberto Contador op 1s

Klassementsleider: United-Kingdom Geraint Thomas


 

Rit 7 (Nice – Nice, 141 kilometer)

Profile

Alberto Contador was in de slotrit vastberaden om Parijs – Nice alsnog naar zich toe te trekken. Op de voorlaatste beklimming trok de Spanjaard al ten aanval, maar in de afdaling ervan wisten de Sky-troepen van leider Geraint Thomas de boel recht te trekken. Met hulp van ploegmaat Rafal Majka schudde Contador op de Col d’Eze vervolgens enkele keren aan de boom, met als resultaat dat Thomas enkele keren op het randje van de spreekwoordelijke afgrond stond. Bij een laatste tempoversnelling kraakte Thomas definitief en leken Contador en Richie Porte te zijn gevolgen. De twee haalden Tim Wellens als laatst overgebleven vluchter bij in de afdaling naar Nice. Achter hen toonde Sergio Henao zich een meesterknecht door het gat met de drie leiders te verkleinen in dienst van Geraint Thomas. De drie vooraan werden niet meer gepakt, maar het gat bleek klein genoeg voor Thomas om toch de eindzege in Parijs – Nice te pakken. Tim Wellens won gemakkelijk de sprint van een strijdende Contador en een ietwat afwachtende Porte. Achter hen finishte de groep met Thomas op vijf seconden. Tom Dumoulin en Wilco Kelderman waren op de Col d’Eze de aansluiting met deze groep al verloren.

Top 3:

1. Belgium Tim Wellens
2. Spain Alberto Contador op 0s
3. Australia Richie Porte op 0s


 

Eindklassement

 1. United-Kingdom THOMAS Geraint (Team Sky)
 2. Spain CONTADOR Alberto (Tinkoff) op 0:04
 3. Australia PORTE Richie (BMC Racing Team) op 0:12
 4. Russia ZAKARIN Ilnur (Team Katusha) op 0:20
 5. Spain IZAGIRRE Ion (Movistar Team) op 0:37
 6. Colombia HENAO Sergio Luis (Team Sky) op 0:44
 7. United-Kingdom YATES Simon (Orica GreenEDGE) op 0:44
 8. France GALLOPIN Tony (Lotto Soudal) op 0:51
 9. France BARDET Romain (AG2R La Mondiale) op 1:00
 10. Portugal COSTA Rui (Lampre – Merida) op 1:07

 1. Netherlands DUMOULIN Tom (Team Giant – Alpecin) op 1:53
 2. NetherlandsKELDERMAN Wilco (Team LottoNL – Jumbo) op 2:33

Puntenklassement: Australia MATTHEWS Michael (Orica GreenEDGE)

Bergklassement: Canada DUCHESNE Antoine (Direct Energie)

Ploegenklassement: Spain Movistar Team

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen


Reacties

Geraint Thomas na zware slotrit (flash-interview):

‘’Dit is geweldig. Het is met afstand de mooiste overwinning in mijn carrière. Ik kan het bijna niet geloven. Toen Contador aanviel bleven we rustig , maar op de Col d’Eze konden mijn benen niet meer en dacht ik dat het podium verloren was. Ik moet Sergio (Henao) echt bedanken, deze gele trui is ook van hem.’’

Alberto Contador na zijn vele pogingen in de slotrit (website Tinkoff):

‘’Onze strategie werkte perfect. We hadden renners in de vlucht en toen ik aanviel wachtten zij op de top van de klim. Dat pakte uit zoals we in gedachte hadden. We hebben hard gevochten in deze slotrit en missen de eindzege met slechts vier seconden. Het is een klein verschil, maar na de koninginnenrit wist ik dat het lastig ging worden, omdat Sky een heel sterk team heeft. We hebben ons best gedaan.’’

Michael Matthews na incident met Bouhanni in rit twee (flash-interview):

‘’Zijn straf is terecht. Maar als je na meer dan 200 kilometer moet sprinten, is het moeilijk om je lijn te houden. Het is jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar het is wat het is.’’

Wilco Kelderman blikt terug op de ploegwebsite:

‘’Het was een zware laatste dag. Ik kan duidelijk beter, maar daar heb ik ook iets meer koersen voor nodig. Als je niet mee kunt met de eerste groep, telt geen enkele uitslag voor mij. Voor mijn gevoel ben ik goed genoeg om daar te zitten, maar daar ben ik deze week niet in geslaagd. Ik denk wel dat ik deze week een stap vooruit het gezet.’’


Uitblinkers

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

Op voorhand leek Parijs – Nice een strijd te gaan worden tussen Richie Porte, Alberto Contador en Geraint Thomas. Dat werd het uiteindelijk ook, maar daarnaast stegen er ook renners boven zichzelf uit en vielen er een enkeling tegen. Zo stond de proloog al direct garant voor enkele verrassingen. Michael Matthews wist te winnen voor Tom Dumoulin. Het was voor de Australiër zijn eerste koersdag van 2016. Des te knapper dat hij hier wist te winnen. In het vervolg van de ronde was hij zeer succesvol. Hij behield de gele trui tot en met de vijfde etappe en wist de tweede rit te winnen na de reclassering van Nacer Bouhanni.

 

Natuurlijk is ook Geraint Thomas één van de uitblinkers van de ronde. Maar zonder steun van Sergio Henao zou de Welshman het nooit gered hebben. De Colombiaan reed een uitstekende koers. Hij behield de controle voor Thomas op de slotklim in de zesde etappe en begeleidde diezelfde Thomas in de slotrit naar de eindzege.

 

De grootste uitdager van eindwinnaar Thomas was natuurlijk Alberto Contador. De Spanjaard staat bekend om zijn aanvallende stijl, wat hij nog eens onderstreepte in Parijs – Nice. In de bergetappe probeerde hij meerdere keren tevergeefs te ontkomen van zijn concurrenten. De slotrit werd een prachtig schouwspel met dank aan Contador, die aanviel op zowel de voorlaatste- als de laatste beklimming van de dag. Uiteindelijk wist hij uit de klauwen van Thomas en Henao te blijven, maar dit bleek niet genoeg voor de eindzege.

Tegenvallers

Naast uitblinkers zijn er natuurlijk ook altijd tegenvallers op te merken. Neem bijvoorbeeld Tom Dumoulin, waar veel van werd verwacht. De Nederlander won de proloog niet, al was dat nog niet eens zo heel erg. Dat hij op de slotklim in etappe zes niet met de beste mee kon was ook nog niet zo erg. Dat hij in de slotrit uit de top tien van het klassement viel baart meer zorgen. Het heuvelachtige parcours zou Dumoulin goed moeten kunnen verteren, maar door de vele tempowisselingen mistte hij de slag op de Col d’Eze. Misschien niet zo heel erg tegenvallend, maar toch zeker wel lichtelijk teleurstellend.

Foto: Nicolas DUPREY/Flickr

In de sprints gingen de zeges naar Arnaud Démare, Nacer Bouhanni en Michael Matthews. Dat terwijl de beste sprinters op papier toch duidelijk Marcel Kittel en Alexander Kristoff waren. Beide waren aan het begin van dit seizoen al meerdere malen succesvol, maar konden hun stempel niet drukken op de etappes in Parijs – Nice. Kristoff kwam in etappe vijf nog dichtbij met een tweede plaats, maar echt overtuigend was het over het algemeen niet. Marcel Kittel kon zich niet één keer mengen in de sprints. Ook André Greipel was aanwezig in Frankrijk, maar de Duitser was nog herstellende van een blessure.