Na zijn vierde plek in de Giro van 2016, zijn vierde plek in de Tour van 2018 en zijn vijfde plek in de Vuelta van 2018 is Steven Kruijswijk vastberaden tegenover de NOS: ‘’Ik vind het te gemakkelijk op weer voor plek in de top vijf te gaan. Mijn doelstelling is om op het podium te eindigen in Parijs’’, zo vertelde hij na afloop van de Dauphiné.

De 32-jarige Kruijswijk wist aan het begin van dit seizoen al wat hem te doen stond: alles op alles zetten voor een podiumplek in de Tour. De klimmer zou het kopmanschap gaan dragen in Frankrijk, aangezien ploeggenoot Roglic voor de Giro d’Italia zou gaan. Zijn seizoen tot dusver verliep vlekkeloos met enkele mooie resultaten als gevolg. Zo werd hij derde in de Ruta del Sol, vijfde in de Ronde van Catalonië en zesde in de Ronde van Romandië.

In het Critérium du Dauphiné werkte Kruijswijk naar zijn topvorm toe. In de individuele tijdrit maakte hij indruk door vierde te worden en op te schuiven naar plek vijf in het eindklassement. Uiteindelijk moest hij in het slotweekend afstappen nadat hij wat ziekjes werd als gevolg van de zware regenbuien in de koninginnenrit. ‘’Het zou heel mooi zijn geweest als ik hier mee had gedaan om het podium, maar ik wil top zijn in de Tour’’, liet hij weten na afloop.

Wat zijn de kansen van Kruijswijk?

Niemand twijfelt nog aan het feit dat Kruijswijk na Tom Dumoulin de beste klassementsrenner van Nederland is. Het is dan ook niet gek, dat bij afwezigheid van topfavoriet Dumoulin alle Nederlandse ogen op de kopman van Jumbo Visma zijn gericht. De grote kracht van Kruijswijk zit hem in het recuperatievermogen over drie weken. In al zijn goede grote rondes werd de Nuenenaar alsmaar beter gedurende de wedstrijd. Hij heeft dan ook het geluk aan zijn zijde met het parcours van de komende Ronde van Frankrijk, waarin in de slotweek drie zware bergetappes liggen met beklimmingen boven de 2000 meter. ‘’De Tour is van begin tot eind superlastig’’, weet Kruijswijk. ‘’Maar je merkt wel dat je in de laatste week echt het verschil kunt maken.’’

© Rob Schleiffert

Bij Jumbo Visma krijgt Kruijswijk steun van onder meer topklimmer George Bennett. Van de Nieuw-Zeelander mag verwacht worden dat hij tot diep in de finales van bergetappes steun moet kunnen bieden aan zijn kopman. Ook de jonge Belg Laurens De Plus zou lang mee moeten kunnen in de zware ritten. Daarnaast hoeft de ploeg zich geen zorgen te maken voor de ploegentijdrit. In tegendeel zelfs, want de ploeg lijkt een van de favorieten voor de zege in Brussel. Met Tony Martin, Wout Van Aert, de sprinttrein van Groenewegen en Kruijswijk zelf moet de formatie in staat zijn om minimaal top vijf te rijden in de chronorace.

Ook voor de individuele tijdrit hoeft Kruijswijk niet te vrezen. Wanneer je zijn tijdritcapaciteiten naast die van de overige klassementsrenners legt, lijkt alleen Geraint Thomas de betere tijdrijder. Kortom: het parcours zit hem mee, zijn ploeg zit hem mee en bovenal zijn kwaliteiten zitten hem mee. Steven Kruijswijk gaat, mits hij van tegenslag gespaard blijft, mee doen om een plek op het eindpodium.