Nieuwe helden

Veelbelovende Tourdebutanten

In de afgelopen twee seizoenen ondergaat het profpeloton een gedaantewisseling. Waar gevestigde toppers zich in de herfst van hun carrière begeven, staat een nieuwe generatie op.

Wat betreft heerschappij in de voorjaarsklassiekers lijken Mathieu van der Poel en vooral Wout Van Aert het stokje overgenomen te hebben van hun voorgangers. De twee komen echter niet aan bod in dit artikel, aangezien Van der Poel nog op zijn Tourdebuut moet wachten en Van Aert al voor zijn tweede deelname gaat. Op het gebied van grote rondes lijkt, naast Egan Bernal, Remco Evenepoel het allergrootste talent op dit moment. De Belg start dit jaar echter niet in de Tour, maar in de Ronde van Italië. Alsnog blijven er enkele potentiële wereldsterren over die als debutant naar Frankrijk afreizen.

SERGIO HIGUITA

⭐⭐⭐

In het laatste decennia maakten we kennis met tal van talentvolle Colombiaanse klimmers. Wat te denken van Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Sergio Henao, Miguel Ángel López en natuurlijk Egan Bernal. Daar komt nu een nieuw gezicht bij, in de persoon van Sergio Higuita. De kleine klimmer moet samen met landgenoten Uran en Daniel Felipe Martínez voor Toursuccesen zorgen namens EF Education First. Net als Pogacar bevestigde ook Higuita zijn talent in de afgelopen Ronde van Spanje. Daar won hij één bergrit en reed hij meerdere keren in beeld. Voor de 23-jarige Colombiaanse wegkampioen lijkt hetzelfde scenario mogelijk in de komende Ronde van Frankrijk.

TADEJ POGAČAR

⭐⭐⭐⭐⭐

De Sloveen Tadej Pogacar geldt als één van de grootste ronde-talenten en is geen onverwachte naam in dit rijtje. De 21-jarige klimmer lijkt samen met collega’s Bernal en Evenepoel de nieuwe wereldtop te gaan vormen. Vooral in de Vuelta van vorig jaar gooide hij hoge ogen door drie bergritten te winnen en als derde te eindigen in het klassement. In de komende Tour de France kunnen we Pogacar meerekenen tot de kandidaten voor een plek in de top tien. De klassementskopman van UAE  Team Emirates is echter zo getalenteerd, dat zelfs een plek in de top vijf bij zijn Tourdebuut niet eens onrealistisch klinkt.

SEPP KUSS

⭐⭐⭐

Na het tijdperk-Armstrong was Tejay van Garderen lange tijd de beste Amerikaanse ronderenner en klimmer. Zijn beste jaren lijken echter achter de rug, waardoor nu de jonge Sepp Kuss de beste Amerikaan in het peloton is. Of hij uiteindelijk ook een groot ronderenner gaat worden is nog maar de vraag, maar als klimmer kan hij al mee met de wereldtop. Zo won de 25-jarige renner van Jumbo – Visma een zware bergetappe in de Vuelta van vorig jaar. Vrijheid van zijn ploeg hoeft Kuss niet te verwachten bij zijn debuut, aangezien hij zijn kopmannen moet helpen aan de Tourzege.

MARC HIRSCHI

⭐⭐

In dit rijtje met veelbelovende talenten kan een wereldkampioen bij de beloftes natuurlijk niet ontbreken. De Zwitser Marc Hirschi veroverde deze titel namelijk in 2018 op het loodzware parcours in Innsbruck. Na dat jaar stond hij onder contract bij Team Sunweb, waar hij zijn potentiële klasse al meerdere malen onderstreepte. Zo liet de 21-jarige klassiekerspecialist zijn kwaliteiten al zien in enkele Vlaamse voorjaarskoersen en werd hij derde in de Classica San Sébastian. Bij zijn Tourdebuut krijgt hij van zijn ploeg alle vrijheid om voor etappewinst te strijden.

PAVEL SIVAKOV

⭐⭐⭐

Binnen Team Ineos, voorheen Team Sky, groeide de laatste jaren meerdere talenten uit tot toppers. Datzelfde pad bewandelt Pavel Sivakov ook. De 23-jarige Rus won in de jeugdcategorieën al de ‘Baby-Giro’ en imponeerde in de Ronde van de Toekomst. Sinds hij in 2018 voor de Britse formatie koerst, bleef hij groeien. Zo werd hij in 2019 negende in de Ronde van Italië en won hij de Ronde van Polen. Bij zijn komende Tourdebuut zal hij zijn kopmannen moeten ondersteunen in het hooggebergte. Het zal een leerproces worden voor Sivakov, die binnen enkele jaren waarschijnlijk zelf als leider van start zal gaan.