De Giro d’Italia staat op het punt om te beginnen. Maar voor het zo ver is, bekijken we eerst welke renners we vooraan in de rituitslagen kunnen vinden. Met onder meer Marcel Kittel en André Greipel is het sprintersgilde goed vertegenwoordigd, wat ook gezegd kan worden over de tijdrijders met Tom Dumoulin en Fabian Cancellara. Daarnaast zijn er nog tal van renners – en met name Italianen – die azen op ritwinsten. Wielervisie zocht uit wie de beste sprinters, de beste tijdrijders en de gevaarlijkste rittenkapers zijn in de komende Ronde van Italië.

In deze voorbeschouwing
– Topsprinters
– Overzicht: Alle sprinters per ploeg
– Tijdrijders
– Overzicht: Alle tijdrijders per ploeg
– Rittenkapers


Topsprinters

© Tim De Waele/Etixx - Quick Step

© Tim De Waele/Etixx – Quick Step

We beginnen met de sprinters. Deze krijgen zes à zeven grote kansen op een massaspurt. De beste aanwezige sprinter is natuurlijk Marcel Kittel. De Duitser kende een bijzonder ongelukkig jaar in 2015, maar stapte in de afgelopen winter over van Team Giant – Alpecin naar Etixx – Quick Step. Bij de Belgische ploeg lijkt onze populaire oosterbuur weer terug in de vorm van zijn topjaren te komen. Zijn eerste grote doel dit seizoen is de Giro, welke hij tevens rijdt in voorbereiding op de Tour de France. Met zijn sterke sprintersbenen wordt hij in staat geacht om meerdere vlakke etappes op zijn naam te schrijven.

Naast Kittel staat er nog een Duitse spurtbom op de startlijst: André Greipel. De sprinter van Lotto Soudal was vorig jaar in de Tour nog de allerbeste sprinter en won vier etappes. Ook in de Giro won hij vorig jaar één rit. Dit jaar was de gespierde renner al drie keer succesvol, maar zijn topvorm uit de Tour lijkt hij nog niet gehaald te hebben. Wie weet kan hij opnieuw boven zich uitstijgen en toont hij zijn klasse in de massasprints in Italië (of Nederland).

De grootste concurrentie lijkt voor de Duitsers te komen uit Italiaanse hoek. Zoals vrijwel in iedere Giro zijn bijna alle Italiaanse topsprinters aanwezig in hun thuisronde. Dit seizoen zullen de ogen van het thuispubliek vooral gericht zijn op Elia Viviani (Team Sky), die dit jaar in de Driedaagse de Panne de sterkste was tegenover Marcel Kittel en Alexander Kristoff. In de Tour of Dubai nam Viviani het op tegen zijn landgenoten. In de tweede etappe won hij daar voor Sacha Modolo (Lampre) en Giacomo Nizzolo (Trek). Ook deze twee Italiaanse sprinters worden in staat geacht om eens mee te doen voor ritwinst in de Giro. Zo won Nizzolo vorig jaar het puntenklassement in de Ronde van Italië, terwijl Modolo er twee massaspurts won.

Foto: Tim Moreillon/Flickr

Foto: Tim Moreillon/Flickr

Veel insiders zullen reikhalzend uitkijken naar Caleb Ewan. De kleine Australiër van Orica GreenEDGE is nog maar 21 jaar, maar is al meerdere malen succesvol geweest in sprints. Zo won hij vorig jaar op een ietwat lastige aankomst in de Vuelta al een etappe. Dit jaar rijdt hij voor het eerst in de Giro, waar hij dan ook direct sprintkopman is van de Australische ploeg. De ploeg verwacht echter dat Ewan de Ronde van Italië niet zal uitrijden en heeft in dat geval met Luka Mezgec een prima tweede sprinter binnen de selectie. Verder wordt er ook veel verwacht van Arnaud Démare. De Franse FDJ-renner won immers niet zomaar Milaan – Sanremo. Daarmee toonde hij aan dat hij elk jaar weer een beetje groeit. Wie weet kan dat ervoor zorgen dat hij in de Giro ook eens mag zegevieren.

Zoals gezegd willen vrijwel alle Italiaanse sprinters deelnemen aan hun thuisronde. De drie topsprinters uit ‘het land van de laars’ zijn al genoemd, maar Italië heeft meer te bieden. Neem bijvoorbeeld het sprinttalent Jakub Mareczko (Southeast), die onlangs nog twee ritten won in de Tour of Turkey. Daar reed Mareczko samen met zijn sprintende ploeggenoot Manuel Belletti, die ook zo nu en dan vooraan in de massasprints verwacht mag worden. Datzelfde geldt voor de jonge ploeggenoten Nicola Ruffoni en Sonny Colbrelli van Bardiani – CSF, al zal Colbrelli het vooral moeten hebben van de lastigere aankomsten. Bij IAM Cycling hebben ze de beschikking over maar liefst vier sprinters, waarvan Matteo Pelucchi de enige Italiaan is. De andere drie zijn de Australiërs Leigh Howard en Heinrich Haussler en de Duitser Roger Kluge. Vanuit Nederlands oogpunt wordt er natuurlijk vooral gekeken naar de sprintcapaciteiten van Moreno Hofland (Team LottoNL – Jumbo).


Overzicht: Alle sprinters per ploeg

Foto: City of York Council UK/Flickr

Foto: City of York Council UK/Flickr

AG2R La Mondiale: Matteo Montaguti
Astana Pro Team: –
Bardiani CSF: Nicola Ruffoni, Sonny Colbrelli
BMC Racing Team: Daniel Oss, Rick Zabel
Cannondale: Ramunas Navardauskas
Dimension Data: Kristian Sbaragli
Etixx – Quick Step: Marcel Kittel, Matteo Trentin, Lukasz Wisniowski
FDJ: Arnaud Démare
Gazprom – Rusvelo: Ivan Savitskiy
IAM Cycling: Matteo Pelucchi, Leigh Howard, Heinrich Haussler, Roger Kluge
Lampre – Merida: Sacha Modolo, Roberto Ferrari
Lotto Soudal: André Greipel, Jurgen Roelandts
Movistar Team: José Joaquín Rojas
Nippo – Vini Fantini: Eduard Michael Grosu, Grega Bole
Orica GreenEDGE: Caleb Ewan, Luka Mezgec
Team Giant – Alpecin: Nikias Arndt
Team Katusha: Alexander Porsev, Alexey Tsatevich
Team LottoNL – Jumbo: Moreno Hofland
Team Sky: Elia Viviani
Tinkoff: –
Trek – Segafredo: Giacomo Nizzolo, Eugenio Alafaci
Southeast: Jakub Mareczko, Manuel Belletti, Eugert Zhupa


Tijdrijders

Foto: Cor Vos/Team Giant - Alpecin

Foto: Cor Vos/Team Giant – Alpecin

Van de absolute wereldtop is Tom Dumoulin de enige tijdrijder die aanwezig is in Italië, die vanwege de Olympische tijdrit en de start in Nederland de Giro verkoos boven de Tour. Direct op dag één heeft Dumoulin de mogelijkheid om de roze trui te grijpen in de 9,8 kilometer lange tijdrit. Verderop in de Giro is er nog één lange tijdrit en een klimtijdrit. Het meest wordt er van de Nederlander verwacht in de lange individuele tijdrit, waar de kans op ritwinst voor Dumoulin het hoogst is.

Natuurlijk behoort Fabian Cancellara ook nog bij de wereldtop, maar de laatste jaren is de Zwitser lang niet meer zo goed in de chronorace dan voorheen. Wat hij nog wel heel goed kan is het rijden van korte tijdritten. Zo won hij de afsluitende tijdrit in de Tirreno – Adriatico dit seizoen. En dat is nou net ongeveer dezelfde afstand die hij in de individuele openingstijdrit af gaat leggen. Daarmee is Cancellara gelijk de grootste favoriet voor de eerste roze trui. Of hij in de lange tijdrit ook een rol van betekenis gaat spelen is nog maar de vraag.

Een renner die in beide tijdritten weldegelijk een rol van betekenis gaat spelen is Bob Jungels. De Luxemburger stapte deze winter over naar Etixx – Quick Step, waar hij zich als ronderenner wil ontwikkelen. Zijn specialiteit is de tijdrit, welke hij dan ook graag ziet in een meerdaagse wedstrijd. Jungels kan zowel korte als lange chronoraces verteren en behoort in beide dan ook tot de favorieten. Dat geldt niet voor Mathias Brändle. De Oostenrijker van IAM lijkt zich vooral gespecialiseerd te hebben in de kortere tijdritten, waarmee ook hij een kanshebber is op winst in de openingstijdrit.

De concurrentie voor de bovenstaande renners komt vooral uit Oost-Europese landen. Zo zijn de Russen Anton Vorobyev (Team Katusha) en Artem Ovechkin (Gazprom – Rusvel) misschien geen opvallende namen, maar weldegelijk zeer sterke renners in de rit tegen de klok. Datzelfde geldt voor Tanel Kangert, die bij Astana vooral als knecht gebruikt zal worden. In de tijdritten zal de Est zijn klasse willen onderstrepen.


Overzicht: Alle tijdrijders per ploeg

FDJ - Bob Mical

AG2R La Mondiale: Patrick Gretsch
Astana Pro Team: Tanel Kangert
Bardiani CSF:
BMC Racing Team: Stefan Küng, Manuel Quinziato, Daniel Oss
Cannondale: Moreno Moser
Dimension Data: Kanstantsin Siutsou
Etixx – Quick Step: Bob Jungels
FDJ: Alexandre Geniez, Ignatas Konovalovas
Gazprom – Rusvelo: Artem Ovechkin
IAM Cycling: Mathias Brändle
Lampre – Merida:
Lotto Soudal: Lars Yitting Bak
Movistar Team: Andrey Amador, Jasha Sütterlin
Nippo – Vini Fantini:
Orica GreenEDGE: Damien Howson, Michael Hepburn, Svein Tuft, Sam Bewley
Team Giant – Alpecin: Tom Dumoulin, Tobias Ludvigsson
Team Katusha: Anton Vorobyev, Ilnur Zakarin
Team LottoNL – Jumbo: Jos van Emden, Martijn Keizer
Team Sky: Christian Knees
Tinkoff: Manuele Boaro
Trek – Segafredo: Fabian Cancellara, Jack Bobridge, Riccardo Zoidl
Southeast:


Rittenkapers

Foto: ENGIE Italia/Flickr

Foto: ENGIE Italia/Flickr

Het onderdeel rittenkapers is dan wel het laatste onderdeel van deze voorbeschouwing, maar daarmee zeker niet onbelangrijk. Tal van Italiaanse renners is er op gebrand om in de komende Giro een ritzege te boeken. Neem bijvoorbeeld Diego Ulissi (Lampre – Merida), die dankzij zijn snelle benen en klimmerscapaciteiten al vier ritzeges boekte in het verleden. Daarnaast is Giovanni Visconti eenzelfde soort renner die, wanneer hij de vrijheid krijgt bij Movistar, zomaar één of meerdere etappes kan winnen. De Italiaan heeft al twee Giro-ritten op zijn palmares staan.

Daarnaast beschikt het Italiaanse land over rasaanvallers als Alessandro De Marchi (BMC Racing Team) en natuurlijk de populaire Stefano Pirazzi (Bardiani). Of zij ook daadwerkelijk een etappe gaan winnen is nog maar de vraag, maar deze twee renners kunnen we vast en zeker vooraan verwachten in de lastige ritten. Misschien zien zij in het winnen van het bergklassement wel een mooi doel voor zichzelf. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Gianluca Brambilla (Etixx) en Davide Formolo (Cannondale), die vorig seizoen ook al een etappe wist te winnen.

Ook in vlakke etappes met lastige finales beschikt Italië over een aantal gevaarlijke renners. Neem bijvoorbeeld Sonny Colbrelli (Bardiani), die in de Amstel Gold Race liet zien over snelle benen te beschikken na een lastige koers. Ook Filippo Pozzato (Southeast) mag vooraan verwacht worden in dergelijke situaties. Ook Team LottoNL – Jumbo kan via Enrico Battaglin meerdere malen mee doen in de strijd om dagzeges. De Italiaan won in het verleden al twee Giro-ritten en lijkt de uitgesproken renner bij de Nederlandse ploeg om mee in de vroege vlucht te gaan in lastige ritten.

Foto: Flowizm .../Flickr

Foto: Flowizm …/Flickr

Ook zijn er genoeg rittenkapers aanwezig van buiten Italië. Zo start de Belg Tim Wellens (Lotto Soudal) in de Giro, met als doel om een rit te winnen. Datzelfde geldt voor Rubén Plaza (Lampre), die vorig jaar zowel in de Tour als in de Vuelta een etappe wist te winnen vanuit de vroege vlucht. Mogelijk probeert de ervaren Spanjaard hetzelfde te doen in de Giro. Zojuist werd er ook al gesproken over vlakke ritten met lastige aankomsten. Dat klinkt als muziek in de oren van Ramunas Navardauskas (Cannondale), die op meerdere manieren een rit kan winnen. De Litouwer beschikt over een goede sprint en kan tevens aardig versnellen op een korte beklimming.