Aanstaande vrijdag start de Giro d’Italia 2016 in Apeldoorn. Nederland staat natuurlijk volledig in het teken van de 99e Ronde van Italië, maar naast de drie dagen door Gelderland blijven er nog achttien koersdagen over. Hoe ziet het parcours eruit? Wat zijn de belangrijkste etappes? Wie zijn er favoriet in welke etappe? Wielervisie geeft antwoord op deze en meer vragen in deze voorbeschouwing op het parcours van de 99e Giro d’Italia.


 

1 Apeldoorn – Apeldoorn (tijdrit), 9,8 kilometer
Vrijdag 6 mei

Zoals bekend start de Ronde van Italië met een tijdrit in Apeldoorn, welke net geen tien kilometer lang is. Dit is net te lang voor de pure proloogspecialisten, maar ook weer te kort voor de tijdrijders met een lange adem. Namens Nederland is Tom Dumoulin op het biljart vlakke parcours natuurlijk de topfavoriet, maar of de kopman van Giant – Alpecin ook daadwerkelijk gaat winnen is nog maar de vraag.

Er staat namelijk ene Fabian Cancellara aan de start die bezig is aan zijn laatste seizoen, waarin hij op zoek is naar enkele mooie laatste kunststukjes. De openingstijdrit in Apeldoorn lijkt qua afstand op het lijf geschreven van de Zwitser, die dan ook topfavoriet is om de eerste roze trui te veroveren. Concurrentie zal hij vooral krijgen van Dumoulin, maar ook de Luxemburgse kampioen Bob Jungels behoort tot de topfavorieten voor winst in de Gelderse stad. Daarnaast mogen de Italiaanse hardrijders Moreno Moser en Daniel Oss niet uitgevlakt worden. Ook de Nederlander Martijn Keizer behoort tot de kanshebbers, evenals zijn land- en ploeggenoot Jos van Emden. Beide hebben natuurlijk het thuisvoordeel, wat de Nederlanders – en met name Van Emden – tijdens de Tourtijdrit in Utrecht ook al goed leek te doen.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Fabian Cancellara
** Tom Dumoulin en Bob Jungels
* Moreno Moser, Daniel Oss en Martijn Keizer
Dark-horse: Jos van Emden


2 Arnhem – Nijmegen, 190 kilometer
Zaterdag 7 mei

Ook de tweede dag verblijft de Giro in Gelderland. Ditmaal starten de renners in Arnhem voor een vlakke etappe naar Nijmegen. Onderweg krijgen de renners één obstakel in de vorm van een beklimming te verwerken: de Van Randwijckweg naar Berg en Dal, net buiten Nijmegen. Vervolgens zetten de renners koers richting de oudste stad van Nederland, waar bij de tweede passage van de finish gesprint zal worden om de overwinning.

De topfavoriet voor ritwinst in Nijmegen is natuurlijk Marcel Kittel. De Duitser van Etixx – Quick Step is op papier de snelste man in de Giro, al doet zijn landgenoot André Greipel daar niet veel voor onder. Concurrentie voor het Duitse duo komt vooral uit Italiaanse hoek. Met onder meer Elia Viviani, Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo zijn vrijwel alle topsprinters uit ‘het land van de laars’ aanwezig in hun thuisronde. Ook de Fransman Arnaud Démare behoort tot de kanshebbers. Net als Moreno Hofland, die door de Nederlandse fans wel eens naar een hoger plan getild kan worden.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Marcel Kittel
** André Greipel en Elia Viviani
* Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo en Arnaud Démare
Dark-horse: Moreno Hofland


3 Nijmegen – Arnhem, 190 kilometer
Zondag 8 mei

Etappe drie is volledig te vergelijken met etappe twee. De start- en aankomstplaats zijn gelijk, evenals het aantal af te leggen kilometers. Het belangrijkste verschil is dat de start en finish omgedraaid zijn, waardoor het peloton start in Nijmegen en finisht in Arnhem. Ook in de Gelderse hoofdstad zal er gesprint worden. Daar voorafgaand krijgen de renners één helling te verwerken: de Posbank. Verder belooft de etappe weinig spektakel op te leveren tot aan de slotkilometers. Ook in Arnhem wordt er een plaatselijke slotronde afgelegd, om vervolgens naar alle waarschijnlijkheid de etappe te zien eindigen in een massasprint.

Opnieuw lijkt Marcel Kittel dé te kloppen man, met André Greipel, Arnaud Démare en de Italiaanse topsprinters als zijn naaste belagers. In Arnhem krijgt Moreno Hofland een laatste kans om zich voor thuispubliek te laten zien in de eindsprint. Wie weet gaat de LottoNL – Jumbo renner er wel met de overwinning vandoor.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Marcel Kittel
** André Greipel en Sacha Modolo
* Elia Viviani, Arnaud Démare en Giacomo Nizzolo
Dark-horse: Moreno Hofland


4 Catanzaro – Praia a Mare, 200 kilometer
Dinsdag 10 mei

Na een rustdag, die eigenlijk als reisdag wordt geizen, komt het peloton ‘thuis’. Op dinsdag 10 mei wordt de Giro namelijk hervat in Italië, om van Catanzaro naar Praia a Mare te fietsen. De etappe kent geen steile en lange beklimmingen, maar een massasprint met pure sprinters lijkt onwaarschijnlijk. De laatste gecategoriseerde beklimming ligt op vijftig kilometer van de aankomst, maar op ongeveer tien kilometer van de streep krijgen de renners nog een lastige kuitenbijter te verwerken. Deze klim, net buiten de aankomstplaats, is een kleine twee kilometer lang aan gemiddeld 7,7%. Het steilste gedeelte ervan zit hem in de staart, waar de percentages oplopen naar een maximum van 18%. Hierna daalt de weg richting de streep in Praia a Mare, waar mogelijk gesprint gaat worden door de sprinters met explosieve klimmersbenen.

Topfavoriet voor de etappe lijkt Giacomo Nizzolo, gezien zijn topvorm in het seizoen tot nu toe. Ook Milaan – San Remo-winnaar Arnaud Démare behoort tot de kanshebbers, evenals de piepjonge en –kleine Caleb Ewan. De kans is ook aanwezig dat aanvallers op dit laatste hindernisje hun kunsten zullen vertonen. Hierbij wordt vooral gedacht aan renners als Giovanni Visconti en Diego Ulissi. Wie weet kan Tim Wellens hier een stunt uithalen zoals hij ook in de heuvelklassiekers probeerde.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Giacomo Nizzolo
** Arnaud Démare en Caleb Ewan
* Giovanni Visconti, Diego Ulissi en Sonny Colbrelli
Dark-horse: Tim Wellens


5 Praia a Mare – Benevento, 233 kilometer
Woensdag 11 mei

Ook in de vijfde etappe lijken de pure sprinters kansloos. De etappe is nergens écht vlak, al kent het maar één gecategoriseerde beklimming aan het begin van de 233 kilometer lange etappe. Het venijn zit hem echter in de staart, waar de laatste anderhalve kilometer aan 3,4% omhoog loopt.

Explosieve renners zijn hier dus in het voordeel, waarbij direct gedacht kan worden aan de nummer drie van de Amstel Gold Race: Sonny Colbrelli. Ook Caleb Ewan kan gezien worden als een gevaarlijke klant. Toch mag André Greipel ook niet uitgevlakt worden voor deze etappe. Met een goede trein in de slotkilometers kan de Duitser op de macht ook een aankomst als deze aan. Ook de Italiaanse sprinters moeten dit werk aan kunnen, evenals Arnaud Démare.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Sonny Colbrelli
** Caleb Ewan en André Greipel
* Elia Viviani, Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo
Dark-horse: Arnaud Démare


6 Ponte – Roccaraso, 157 kilometer
Donderdag 12 mei

Op donderdag 12 mei staat de eerste bergetappe van de Giro d’Italia 2016 op het programma. De eerste zware beklimming van de dag is de Bocca della Selva, een beklimming van de tweede categorie. De etappe eindigt in Roccaraso, na opnieuw een beklimming van de tweede categorie. Erg lastig is deze niet, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6% over een kleine zeventien kilometer. Het eerste gedeelte van de beklimming is het pittigst, met daarin een strook van twaalf procent. Daarna vlakt de slotklim wat af. De laatste kilometers van de beklimming lopen omhoog aan gemiddeld 3,5%. In de laatste kilometer loopt de weg weer wat steiler omhoog (ongeveer acht procent). Hiermee is de kans groot dat de ploegen van de favorieten het tempo lang hoog houden, waarna de favorieten hun gang kunnen gaat in de slotkilometer.

In een dergelijke koerssituatie is Alejandro Valverde natuurlijk de topfavoriet voor winst in Roccaraso. Zijn snelle klimmersbenen bieden hem de mogelijkheid om de laatste kilometer alles en iedereen uit het wiel te demarreren. Ook Vincenzo Nibali mag natuurlijk als kanshebber gezien worden, net als de andere klassementsrenners. Wanneer Diego Ulissi het voor elkaar krijgt om aan te blijven haken, is ook hij een man om op te letten in de laatste honderden meters.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Alejandro Valverde
** Vincenzo Nibali en Domenico Pozzovivo
* Esteban Chaves, Ilnur Zakarin en Rafal Majka
Dark-horse: Diego Ulissi


7 Sulmona – Foligno, 211 kilometer
Vrijdag 13 mei

De zevende etappe is er weer een voor de sprinters. De top van de laatste beklimming ligt op ruim veertig kilometer van de aankomst, waarna er geen hindernissen meer volgen. Wellicht zullen meerdere sprintersploegen het proberen om Marcel Kittel op deze laatste beklimming te lossen, al heeft de Duitser onlangs in de Ronde van Romandië aangetoond dat hij een heuvelachtig parcours beter kan verteren dan voorheen.

De kans bestaat dat Kittel niet mee gaat sprinten en in dat geval is André Greipel natuurlijk dé topfavoriet voor ritwinst in de etappe naar Foligno. Ook hier behoren de Italiaanse topsprinters en Arnaud Démare natuurlijk tot de kanshebbers. Ook voor het Italiaanse sprinttalent Jakub Mareczko moet men oppassen. In een etappe als deze zou de renner van Southeast zomaar eens kunnen verrassen.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** André Greipel
** Marcel Kittel en Giacomo Nizzolo
* Arnaud Démare, Sacha Modolo en Elia Viviani
Dark-horse: Jakub Mareczko


8 Foligno – Arezzo, 186 kilometer
Zaterdag 14 mei

Op zaterdag 14 krijgen de renners een zeer interessante etappe voorgeschoteld. Het eerste gedeelte van de rit is nagenoeg vlak met één beklimming van de derde categorie. Het hoogtepunt van de rit is echter de Alpe di Poti, op ongeveer 30 kilometer van de aankomst. Deze lastige beklimming van de tweede categorie is ruim tien kilometer lang en loopt onregelmatig omhoog. Vooral het eerste gedeelte is lastig, met na vier kilometer klimmen een strook van veertien procent. De top van de Alpe di Poti ligt op iets minder dan kilometer van de aankomst in Arezzo. Ook daar is het nog oppassen geblazen, want ook de laatste kilometer loopt stevig omhoog. In het begin loopt de weg aan elf procent omhoog, waarna het wegdek in de laatste honderden meters aan vijf procent omhoog gaat.

Een etappe die op het lijf geschreven lijkt van Giovanni Visconti. De aanvallend ingestelde Italiaan kan goed klimmen, dalen en sprinten. Datzelfde geldt ook voor LottoNL – Jumbo-renner Enrico Battaglin en natuurlijk Diego Ulissi. Mogelijk ziet Alejandro Valverde ook een kans voor zichzelf in deze etappe, terwijl Tim Wellens en Gianluca Brambilla ook voorin verwacht mogen worden. Een dark-horse voor deze rit? Ja, de Italiaanse heuvelspecialist Davide Formolo natuurlijk.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Giovanni Visconti
** Enrico Battaglin en Diego Ulissi
* Alejandro Valverde, Tim Wellens en Gianluca Brambilla
Dark-horse: Davide Formolo


9 Radda in Chianti – Greve in Chianti (tijdrit), 40,5 kilometer
Zondag 15 mei

De vijftiende van mei zal met rood omcirkeld staan in de agenda van Tom Dumoulin. De tijdrit in Chianti is voor de Nederlander een ideaal moment om zijn tijdrijdersbenen te testen in de aanloop naar de Olympische Spelen.

Met een afstand van ruim veertig kilometer en zo nu en dan een heuvel in het parcours, lijkt deze chronorace in de persoon van Dumoulin dan ook maar één echte topfavoriet te hebben. Natuurlijk kunnen Bob Jungels, Ilnur Zakarin en Fabian Cancellara ook een aardig stukje tijdrijden, maar op dit parcours lijkt niemand Dumoulin te kunnen kloppen. Een gevaarlijke outsider voor deze rit is Rigoberto Uran. In eenzelfde soort tijdrit in de Giro van 2014 wist de Colombiaan te verrassen met ritwinst. Mogelijk tovert hij ook dit jaar iets uit de hoge hoed.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Tom Dumoulin
** Bob Jungels en Ilnur Zakarin
* Fabian Cancellara, Anton Vorobyev en Stefan Küng
Dark-horse: Rigoberto Uran


10 Campi Bisenzio – Sestola, 219 kilometer
Dinsdag 17 mei

Na een dag zonder fiets is het op dinsdag 17 mei alweer snel gedaan met de rust. Een heuse bergrit van maar liefst 219 kilometer staat er op het programma, met ook nog eens aankomst bergop in Sestola. Grote hoogten worden er in deze rit niet gehaald, maar lastig is het zeker. Na twee beklimmingen van de derde categorie in de openingsfase loopt de weg in het middengedeelte alsmaar op en af. Op ruim dertig kilometer van het einde komt hier een eind aan, en zullen de renners zestien kilometer lang blijven klimmen naar de top van de Pian del Falco. Vooral het laatste gedeelte van deze beklimming is zeer lastig, met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent in de laatste vier kilometer. Vervolgens dalen de renners af richting de voet van de slotklim naar Sestola, op een kleine acht kilometer van de eindstreep. Daarna loopt de weg aan gemiddeld vijf procent omhoog tot aan de top van deze beklimming van de derde categorie.

Het lijkt een ideale etappe voor een grote groep vluchters. De beste klimmers hiervan zullen het vervolgens gaan uitmaken op de laatste twee beklimmingen. Het lijkt het ideale scenario voor Riccardo Zoidl, de Trek-renner die zijn goede vorm aantoonde met ritwinst in de koninginnenrit van de Ronde van Kroatië. Opnieuw behoort Giovanni Visconti bij de favorieten, evenals de populaire Italiaan Stefano Pirazzi. Een andere aanvalslustige Italiaanse klimmer is natuurlijk Alessandro De Marchi, die wel eens zou kunnen gaan verrassen op de slotklim naar Sestola. Mochten de favorieten gaan strijden om de dagzege, dan lijkt Mikel Landa de grootste favoriet, vlak voor Vincenzo Nibali en Rafal Majka.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Riccardo Zoidl
** Stefano Pirazzi en Giovanni Visconti
* Mikel Landa, Vincenzo Nibali en Rafal Majka
Dark-horse: Alessandro De Marchi


11 Modena – Asolo, 227 kilometer
Woensdag 18 mei

Wanneer je het profielkaartje van de elfde etappe van links naar rechts bekijkt, ga je er op een gegeven vanuit dat deze rit in een eenvoudige massasprint uit gaat lopen. Maar wanneer je lang genoeg kijkt, zie je dat de slotfase de kansen van de rappe mannen aanzienlijk verkleint. Op ongeveer 22 kilometer van de aankomst in Asolo wordt de finale ingeluid met de beklimming van de Forcella Mostaccin. Na deze lastige kuitenbijter van drie kilometer aan bijna 9 procent gemiddeld wordt het er niet gemakkelijker op. De weg loopt namelijk op en af tot aan de eindstreep, wat het voor het peloton moeilijk maakt om de rit te controleren.

Aanvallers als Ramunas Navardauskas en Alexander Kolobnev zullen hier hun kansen ruiken. Wellicht dat Adam Hansen in zijn veertiende grote ronde op rij ook eens zijn neus aan het venster steekt in deze etappe.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Ramunas Navardauskas
** Matteo Busato en Alexander Kolobnev
* Giulio Ciccone, Matteo Montaguti en Filippo Pozzato
Dark-horse: Adam Hansen


12 Noale – Bibione, 182 kilometer
Donderdag 19 mei

Vlak, vlakker, vlakst. Dat laatste geldt voor de twaalfde etappe van Noale naar Bibione. Aan de kust rondom Venetië krijgen de sprinters een ideale kans om hun snelle benen te laten spreken.

Marcel Kittel lijkt dan ook de absolute topfavoriet voor ritwinst op deze donderdag 19 mei. De logische namen van André Greipel, Elia Viviani, Sacha Modolo, Arnaud Démare en Giacomo Nizzolo vervolledigen het favorietenlijstje. Naast Kittel en Greipel rijdt er echter nog een Duitse sprinter rond in Italië. Nikias Arndt is de sprintkopman van Giant – Alpecin, die wellicht in deze biljart vlakke etappe zijn sprinterscapaciteiten aan gaat tonen.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Marcel Kittel
** André Greipel en Elia Viviani
* Sacha Modolo, Arnaud Démare en Giacomo Nizzolo
Dark-horse: Nikias Arndt


13 Palmanova – Cividale del Friuli, 170 kilometer
Vrijdag 20 mei

Vier beklimmingen en een aankomst beneden in Cividale del Friuli bieden de aanvallers grote kansen op ritwinst in de dertiende etappe. Twee van de vier beklimmingen zijn van de eerste categorie, terwijl de andere twee van de tweede categorie zijn. De laatste beklimming is die van Valle, waarvan de top op veertien kilometer van de aankomst ligt.

Een ideale etappe dus voor een renner als Davide Formolo, die vorig jaar na een lange aanval ook al eens wist te zegevieren in de Giro. Ook de klimmers Gianluca Brambilla en Carlos Betancur kunnen vooraan verwacht worden. Datzelfde geldt misschien ook wel voor Damiano Cunego, de Giro-winnaar van 2004.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Davide Formolo
** Gianluca Brambilla en Tim Wellens
* Michele Scarponi, Przemyslaw Niemiec en Carlos Betancur
Dark-horse: Damiano Cunego


14 Alpago – Corvara, 210 kilometer
Zaterdag 21 mei

Op zaterdag 21 mei staat er weer een belangrijke dag op het programma voor de klassementsrenners. Een loodzware bergetappe over onder meer de Passo Giau. De top van deze steile beklimming ligt op 42 kilometer van het einde. Daarvoor wordt al het nodige geklommen, maar ook na de Giau krijgen de renners nog een beklimming te verwerken: de Passo Valparola van de tweede categorie. Vervolgens dalen de renners in de richting van aankomstplaats Corvara. Op vijf kilometer van de eindstreep krijgen de renners nog een pukkel van een halve kilometer aan dertien procent te verwerken, waarna de weg vals plat omhoog loopt richting de finish.

Het is nog maar de vraag of de favorieten op deze dag zullen strijden om ritwinst. In dat geval lijkt Vincenzo Nibali met zijn dalerscapaciteiten en aanvallende stijl de gedoodverfde favoriet. Toch lijkt het niet ondenkbaar dat een groep vluchters hier vooruit blijft. In dat geval lijkt Ryder Hesjedal een potentiële kanshebber voor ritwinst, evenals renners als Andrey Amador en Tanel Kangert. Wie weet mag Rein Taaramäe ook eens voor eigen kansen rijden in deze etappe.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Ryder Hesjedal
** Andrey Amador en Tanel Kangert
* Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde en Mikel Landa
Dark-horse: Rein Taaramäe


15 Castelrotto – Alpe di Siusi (tijdrit), 10,8 kilometer
Zondag 22 mei

Op zondag 22 mei krijgen de klassementsrenners een laatste kans om de verschillen te vergroten voor het ingaan van de slotweek. Een dag voor de rustdag staat de klimtijdrit naar Alpe di Siusi namelijk op het programma. De afstand van de chronorace bedraagt 10,8 kilometer. De beklimming loopt vrij regelmatig omhoog, met een stijgingspercentage dat constant rond de acht procent blijft. Op deze beklimming mogen de klassementsrenners laten zien wie van hen het sterkste is.

Vincenzo Nibali lijkt hier de aangewezen man voor ritwinst, al zal hij het moeilijk krijgen om renners als Rafal Majka, Domenico Pozzovivo en Mikel Landa van zich af te houden. En wat kan Ilnur Zakarin in een klimtijdrit? De Rus is dit jaar in bloedvorm en ontpopt zich tot een van de beste klimmers van het moment.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Vincenzo Nibali
** Rafal Majka en Domenico Pozzovivo
* Alejandro Valverde, Mikel Landa en Jakob Fuglsang
Dark-horse: Ilnur Zakarin


16 Bressanone – Andalo, 132 kilometer
Dinsdag 24 mei

Na de rustdag krijgen de renners een pittige slotweek vol loodzware beklimmingen voor de boeg. Te beginnen met de zestiende etappe van Bressanone naar Andolo, met de beklimming van de Passo della Mendola als eerste zware hindernis. De top ervan ligt op op ruim zestig kilometer van de aankomst. In de slotfase beklimmen de renners de Della Paganella, een lastige beklimming van de tweede categorie over een lengte van ruim tien kilometer. Daarna krijgen de renners even rust in een afdaling richting de voet van de laatste hindernis van de dag: de beklimming naar Andalo. Lastig is deze zes kilometer lange slotfase niet, maar na het voorafgaande klimwerk mag dit niet onderschat worden.

Een topfavoriet aanwijzen lijkt lastig, maar wellicht probeert Mikel Landa zijn aanvallende stijl te gebruiken in een jacht naar ritwinst. Ook Giro-favorieten Nibali en Majka zullen hun klimmersbenen etaleren in deze etappe, maar ook vroege vluchters zijn zeker niet kansloos in deze etappe. Met Ryder Hesjedal, John Darwin Atapuma en Carlos Verona zijn er zo al drie renners die zomaar kunnen winnen vanuit een vroege vlucht. Wie weet kan de Eritreeër Merhawi Kudus dat ook.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Mikel Landa
** Vincenzo Nibali en Rafal Majka
* Ryder Hesjedal, John Darwin Atapuma en Carlos Verona
Dark-horse: Merhawi Kudus


17 Molveno – Cassano d’Adda, 196 kilometer
Woensdag 25 mei

De zeventiende etappe lijkt een relatief rustige te worden voor de klassementsrenners. Wanneer de sprintersploegen zin hebben om een hele dag te werken, wordt er vrijwel zeker gesprint in Cassano d’Adda. Met het oog op de Tour de France zullen enkele sprinters het strijdtoneel echter al hebben verlaten. De Italiaanse sprinters zullen echter nog wel aanwezig zijn en zullen hier dan ook de boventoon voeren.

Sacha Modolo lijkt de aangewezen topfavoriet voor deze etappe, met achter hem natuurlijk zijn rappe landgenoten. Mocht Kittel er bij Etixx toch voor kiezen om de Giro uit te rijden, dan is hij natuurlijk de grootste kanshebber op winst in deze rit.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Sacha Modolo
** Elia Viviani en Giacomo Nizzolo
* Jakub Mareczko, Arnaud Démare en Nicola Ruffoni
Dark-horse: Marcel Kittel


18 Muggiò – Pinerolo, 244 kilometer
Donderdag 26 mei

In de achttiende etappe mogen de klimmers weer aan de bak, al is dat pas aan het einde van de rit. Echte bergen zijn er niet te vinden in de 244 kilometer lange etappe van Muggiò naar Pinerolo, maar op ruim twintig kilometer van de aankomst wordt er weldegelijk geklommen. De beklimming van de Pramartino staat hier op het programma, waar aanvallers dankbaar gebruik van zullen maken. De klassementsrenners zullen wellicht proberen om hier hun concurrenten uit te dagen, maar de dagzege lijkt toch echt naar de aanvallers te gaan.

LottoNL – Jumbo renner Enrico Battaglin lijkt de aangewezen persoon om deze rit te winnen, gezien zijn klimmersbenen en sprintcapaciteiten. Ook renners als Manuel Bongiorno en Nicolas Roche moeten hier een rol van betekenis kunnen spelen, mits zij in de vroege vlucht plaatsnemen. Mocht Battaglin het niet bol kunnen werken, dan heeft LottoNL – Jumbo met Primoz Roglic een tweede kandidaat voor deze etappe.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Enrico Battaglin
** Manuel Bongiorno en Nicolas Roche
* Georg Preidler, Giovanni Visconti en Carlos Betancur
Dark-horse: Primoz Roglic


19 Pinerolo – Risoul, 162 kilometer
Vrijdag 27 mei

Het loodzware tweeluik door de Alpen wordt op vrijdag 27 mei ingeluid met een etappe van Pinerolo naar het skioord Risoul. Hierbij trekt het peloton op de top van de loodzware Colle dell’Agnello over de grens van Italië naar Frankrijk. Deze beklimming fungeert tevens als ‘het dak van de Giro’. Vervolgens dalen de renners richting de voet van de slotklim naar Risoul. Op ruim twaalf kilometer van de streep beginnen zij hieraan. De beklimming van de eerste categorie loopt vrij regelmatig omhoog, waarbij het stijgingspercentage constant rond de zeven procent blijft hangen.

Rafal Majka won op Risoul al eens een Touretappe (2014). Hij kent hier dus de weg en is dan ook topfavoriet voor deze etappe. Steven Kruijswijk wordt in een grote ronde alsmaar beter en is op zijn best in de derde week. Wie weet kan de Nederlander verrassen in deze etappe. Natuurlijk zal ook Vincenzo Nibali vooraan te vinden zijn, net als klimmers Mikel Landa en Alejandro Valverde. Een dark-horse in deze etappe? Jazeker. Ook Alessandro De Marchi won al eens in Risoul. Dat deed hij in het Critérium du Dauphiné van 2013.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Rafal Majka
** Vincenzo Nibali en Steven Kruijswijk
* Mikel Landa, Alejandro Valverde en Rigoberto Uran
Dark-horse: Alessandro De Marchi


20 Guillestre – Sant’Anna di Vinadio, 134 kilometer
Zaterdag 28 mei

De voorlaatste etappe biedt de klimmers een laatste kans om het klassement nog eens overhoop te gooien. Nadat de renners vanuit de start de beklimming van Guillestre hebben volbracht, krijgen zij de 22 kilometer lange Col de la Bonnette te verwerken. Vervolgens dalen de renners af naar Isola, waarna zij de Colle della Lombarda beklimmen. Op de top hiervan steken de renners de grens weer terug over naar Italië. Op dat moment ligt de aankomst nog maar ruim tien kilometer verderop. Om deze te bereiken wordt er eerst afgedaald, waarna de laatste twee kilometers omhoog gaan aan gemiddeld bijna tien procent. De finishlijn is getrokken in Sant’Anna di Vinadio, welke de renners bereiken na een loodzware bergetappe van 134 kilometer.

Zoals in de vorige etappe al werd gezegd, blijft Steven Kruijswijk alsmaar groeien in een grote ronde. Dat bewees hij onder meer in de Ronde van Italië van een jaar geleden. In deze laatste bergetappe krijgt de Nederlander misschien wel een kans om voor het eerst te zegevieren in zijn geliefde Giro. Hij moet natuurlijk wel oppassen voor pure klimmers als Mikel Landa. Natuurlijk is het ook mogelijk dat er enkele vluchters vooruit blijven. In dat geval kan onder meer Ilia Koshevoy vooraan verwacht worden.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Steven Kruijswijk
** Mikel Landa en Vincenzo Nibali
* Domenico Pozzovivo, Rafal Majka en Alejandro Valverde
Dark-horse: Ilia Koshevoy


21 Cuneo – Torino, 163 kilometer
Zondag 29 mei

Op zondag 29 mei eindigt de Giro met een vlakke etappe van Cuneo naar Turijn. Vorig jaar werden de sprinters verrast door Luke Durbridge en de latere ritwinnaar Iljo Keisse, maar dat zullen zij zich geen tweede keer laten gebeuren. Er wordt natuurlijk een massasprint verwacht, met de Italiaanse sprinters die het onder elkaar uit gaan vechten.

Elia Viviani lijkt de grootste favoriet, met vlak achter hem Sacha Modolo. Ook Moreno Hofland behoort tot de kanshebbers van deze slotrit. Twee Italiaanse sprinters die nog niet genoemd zijn in deze voorbeschouwing zijn Matteo Pelucchi in Manuel Belletti. Ook zij zullen hier hun kansen ruiken.

Favorieten volgens Wielervisie:
*** Elia Viviani
** Sacha Modolo en Matteo Pelucchi
* Giacomo Nizzolo, Jakub Mareczko en Moreno Hofland
Dark-horse: Manuel Belletti