Dames en heren, we hebben een mogelijk grote ronde-winnaar in ons midden. Zijn naam is Steven Kruijswijk, een roodharige Brabander met het figuur van een kleerhanger. Hij gaat de slotweek van de Giro in als leider van het algemeen klassement. Vorig jaar hadden wij als Nederland Tom Dumoulin in de Vuelta, maar nu hebben we ‘Kruissie’ in de Giro. Wie zijn de overgebleven concurrenten van de LottoNL – Jumbo-kopman? In welke etappes schuilt het gevaar? Is zijn voorsprong groot genoeg? Is zijn ploeg sterk genoeg? Kortom: wint Steven Kruijswijk de Giro d’Italia? Wielervisie blikt vooruit op de bijzonder spannende slotweek.

 

In deze voorbeschouwing:
– Algemeen klassement
– De etappes
– De concurrenten van Kruijswijk
– Is Team LottoNL – Jumbo sterk genoeg?
– Gaat Kruijswijk de Giro winnen?
– Geschatte top 10 Wielervisie

 

Algemeen klassement

Na een fantastisch weekend in de Dolomieten staat Steven Kruijswijk er bijzonder goed voor in het algemeen klassement. De Nederlandse roze truidrager heeft met minuten gesmeten in de bergen en verdedigt nu een voorsprong van twee minuten en twaalf seconden op nummer twee Johan Esteban Chaves. De Italiaan Vincenzo Nibali staat derde op bijna drie minuten van Kruijswijk, terwijl de Spaanse vedette Alejandro Valverde op 3:29 de vierde plaats bezet.

1 Netherlands KRUIJSWIJK Steven (Team LottoNL- Jumbo) in 60:41:22
2 Colombia CHAVES Johan Esteban (Orica GreenEDGE) op 2:12
3 Italy NIBALI Vincenzo (Astana Pro Team) op 2:51
4 Spain VALVERDE Alejandro (Movistar Team) op 3:29
5 Poland MAJKA Rafal (Tinkoff) op 4:38
6 Russia ZAKARIN Ilnur (Team Katusha) op 4:40
7 Costa-Rica AMADOR Andrey (Movistar Team) op 5:27
8 Luxembourg JUNGELS Bob (Etixx – Quick Step) op 7:14
9 Belarus SIUTSOU Kanstantsin (Dimension Data) op 7:37
10 Denmark FUGLSANG Jakob (Astana Pro Team) op 7:55
11 Italy POZZOVIVO Domenico (AG2R La Mondiale) op 8:12
12 Colombia URAN Rigoberto (Cannondale Pro Cycling Team) op 8:19
13 Italy VISCONTI Giovanni (Movistar Team) op 16:31
14 Italy PIRAZZI Stefano (Bardiani – CSF) op 17:03
15 Colombia ATAPUMA John Darwin (BMC Racing Team) op 17:21
Klik hiervoor het volledige klassement

 

De etappes

Op dinsdag zullen de renners weer aan de bak moeten. Na de laatste rustdag van de Giro wordt de slotweek ingeluid met een zware bergetappe. De rit is slechts 133 kilometer lang en trekt van Bressanone naar Andolo. Na ruim veertig kilometer koers wordt de Passo Della Mendola bereikt, een niet al te lastige beklimming van de tweede categorie. De concurrenten van Steven Kruijswijk zullen zich hierop nog rustig houden, aangezien het vanaf de top van de Mendola nog vijftig kilometer is tot aan de voet van de volgende beklimming: de Paganella. Deze is alweer een stuk lastiger dan de vorige col. Met ongeveer tien kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent kan Kruijswijk hier de nodige aanvallen verwachten. Op de top van de Paganella moeten de renners een klein stukje dalen om vervolgens de korte slotklim naar Andalo aan te vatten.

Na de bergetappe naar Andalo trekken de renners richting de Alpen in het Noordoosten van Italië. Om daar te komen volgen er twee relatief eenvoudige etappes. Op woensdag wordt er gereden van Molveno naar Cassano d’Adda, waar mogelijk gesprint gaat worden om de ritwinst. Een dag later trekt het peloton van Muggiò naar Pinerolo, waar het gevaar hem in de staart zit. Op zo’n 25 kilometer van de finish beklimmen de renners een vijf kilometer lange beklimming net buiten Pinerolo. Deze is kort, maar zeker niet ongevaarlijk voor Kruijswijk. Vervolgens gaat de weg in dalende lijn richting de finish.

Op vrijdag volgt de eerste van de twee Alpenritten met daarin échte Alpenreuzen. Er wordt gestart vanuit Pinerolo en gefietst richting de Franse grens. De renners steken de grens over op de top van de Colle Dell’Agnello en bereiken daar tevens het hoogste punt van de Giro 2016. Deze beklimming is zeer lastig en zal zeker voor de nodige stress zorgen bij de favorieten. Een wanhopige Nibali zal hier zomaar een aanval kunnen plaatsen, al is het vanaf de top nog zeer ver tot de voet van de slotklim. Vanaf de Colle Dell’Agnello is het namelijk nog ruim veertig kilometer tot aan de voet van de beklimming naar Risoul, waarop de eindstreep van deze etappe ligt. Deze beklimming is een vrij regelmatige, maar na hetgeen de renners achter de rug hebben een zeer lastige.

De zaterdagetappe door de Dolomieten werd als koninginnenrit bestempeld, maar de zaterdagetappe door de Alpen doet er niet veel voor onder. Drie monsterbeklimmingen zullen het klassement definitief in een plooi leggen. De renners krijgen de Col de Vars, de Col de la Bonnette en de Colle Della Lombarda te verwerken. Op de top van de Lombarda trekken de renners overigens terug de grens over naar Italië. Halverwege de afdaling hiervan slaan de renners linksaf om drie kilometer te klimmen richting de eindstreep in Sant’Anna Di Vinadio. Een ideale etappe voor klassementsrenners die de roze truidrager onder druk willen zetten. Spektakel lijkt gegarandeerd in deze etappe, vooral wanneer Kruijswijk het roze nog steeds om zijn schouders heeft. Aanvallen vanaf het allereerste moment kunnen in dat geval worden verwacht. Ook het feit dat deze rit slechts 135 kilometer lang is zal voor het nodige vuurwerk zorgen.

Op zondag komt de Giro dan tot een einde. De renners rijden van Cuneo naar Turijn over een parcours van 163 kilometer, waarvan een groot deel wordt afgelegd in Turijn, waar de finishlijn maar liefst negen keer wordt gepasseerd. Van een klassementsstrijd zal hier geen sprake meer zijn, dus wordt het uitkijken naar de sprinters. Vorig jaar werden zij verrast in de slotrit door Iljo Keisse en Luke Durbridge, maar dat zullen zij geen tweede keer laten gebeuren. Sprinters Giacomo Nizzolo en Sacha Modolo krijgen hier nog één kans om een etappezege te boeken. Rond de klok van vijf uur zullen de renners de finish bereiken en is de Giro voorbij. Pas dan weten we zeker over Steven Kruijswijk de Giro d’Italia 2016 heeft gewonnen.

 

De concurrenten van Kruijswijk

Esteban Chaves

Op twee minuten en twaalf seconden bezet Johan Esteban Chaves de tweede plaats in het algemeen klassement. De Colombiaan van Orica GreenEDGE lijkt daarmee de voornaamste concurrent van Steven Kruijswijk. Of hij dat ook gaat worden is nog maar de vraag, kijkend naar de Vuelta van vorig seizoen. Daar was hij de sterkste op de korte steile beklimmingen, maar kon hij die vorm niet doortrekken in het hooggebergte. Toch lijkt Chaves beter dan vorig jaar, want de kleine Colombiaan won de koninginnenrit van deze Giro. Hij liet in de Dolomieten zien dat hij de enige was die Kruijswijk kon volgen. Bergop lijkt Chaves dus de gelijke aan Kruijswijk, al gaf hij in de klimtijdrit wel veel toe. De 26-jarige klimmer verloor veertig tellen op de Alpe di Siusi.

Foto: filip bossuyt/Flickr

Foto: filip bossuyt/Flickr

In de meeste grote rondes komt de ervaring om de hoek kijken in de slotweek. En ervaring hebben Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde in overschot. De Italiaan en de Spanjaard reden de gehele Giro rond als vedettes en absolute topfavorieten, tot de etappe van afgelopen zaterdag. Nadat Nibali een aanval plaatste haakte Valverde al snel af. Na de volgende tempoversnelling van Kruijswijk moest ook de Italiaan passen. De beide klimmers vallen tot dusver tegen wanneer de weg omhoog loopt. In de klimtijdrit kende Nibali weliswaar pech, maar stelde hij ook erg teleur. De Astana-kopman verloor ruim twee minuten op Kruijswijk, terwijl de Spaanse kopman van Movistar het een stuk beter deed. Valverde werd derde en verloor 23 seconden op de Nederlandse roze truidrager.

Foto: Georges Ménager

Foto: Georges Ménager

Na de drie bovengenoemde renners blijven er weinig concurrenten over voor Kruijswijk. Rafal Majka (Tinkoff) staat al op 4:38, met Ilnur Zakarin (Katusha) daar vlak achter. Beide renners – en met name Zakarin – hebben bergop al momenten van zwakte gekend en lijken geen gevaar te vormen voor de Nederlander. Ook Andrey Amador en Bob Jungels zullen alleen maar verder wegzakken in het klassement. De ex-roze truidragers hebben tot op heden alleen nog maar tijd verloren in het hooggebergte en zullen dat naar alle waarschijnlijkheid blijven doen. Ook klimmers als Domenico Pozzovivo en Rigoberto Uran zullen geen bedreiging zijn voor Kruijswijk, simpelweg omdat zij al een veel te grote achterstand hebben.

 

Is Team LottoNL – Jumbo sterk genoeg?

Foto: Pieter van Marion/Flickr

Foto: Pieter van Marion/Flickr

Dat Kruijswijk wordt aangevallen door renners als Valverde, Nibali en Chaves lijkt een zekerheid. Daarom is het van groot belang dat Kruijswijks ploeg scherp blijft. De knechten van de Nederlander moeten rustig blijven en zijn min of meer verplicht om de koers in handen te nemen. Of de Nederlandse formatie sterk genoeg is, is nog maar de vraag.

Wat we uit de voorgaande etappes hebben geleerd is dat Enrico Battaglin in topvorm verkeert. In de bergrit van afgelopen vrijdag pareerde hij twee tempoversnellingen van Nibali, terwijl hij in de koninginnenrit zeer lang bij Kruijswijk kon blijven. Maar één knecht is niet genoeg om de roze trui te verdedigen. Daarom zal de Brabander ook hopen op steun van Primoz Roglic, die tot op heden ook goed rondreed in de bergen, al was dat nog lang niet van het niveau dat Battaglin kon halen.

Roglic wist vorige week zondag al de lange individuele tijdrit te winnen, waarmee het met de moraal in de ploeg ook goed moet zitten. Ook met Maarten Tjallingi had de ploeg al succes in het openingsweekend. Daarnaast beschikt Kruijswijk ook over de ‘stille’ kracht Bram Tankink. De ervaren Nederlander staat ‘gewoon’ in de top zestig van het algemeen klassement. Men ziet hem in bergetappes niet veel in beeld rijden, maar Tankink kan weldegelijk ‘een aardig stukkie’ bergop rijden. Datzelfde geldt natuurlijk voor Martijn Keizer, die samen met Tjallingi, Jos van Emden en Twan Castelijns vooral hun werk op zullen knappen op de vlakkere wegen.

Of de ploeg sterk genoeg is natuurlijk nog maar de vraag, maar met de moraal in de ploeg zit het meer dan goed. Daarnaast weten de ploegleiders natuurlijk ook dat Kruijswijk in de vorm van zijn leven verkeert, wat het een stuk relaxter maakt om een plan uit te stippelen.

 

Gaat Kruijswijk de Giro winnen?

Er zijn maar twee antwoorden mogelijk op deze vraag en daarop zegt Wielervisie: ‘Ja!’ Gemakkelijk wordt het niet voor Kruijswijk, maar dit is dé kans om de Giro te winnen. Vooral in de wetenschap dat hij alsmaar beter wordt in een grote ronde, met de slotweek als hoogtepunt.

Kruijswijk is bergop de sterkste samen met Chaves. De Colombiaan voelt echter de hete adem van Nibali en Valverde in zijn nek en zal daardoor geen vroege aanval proberen te plaatsen. Chaves zal het moeten hebben van zijn versnelling op één van de slotbeklimmingen, waarmee een gat van ruim twee minuten dichtrijden onwaarschijnlijk lijkt.

Het grootste gevaar lijkt dan toch echt te komen van Vincenzo Nibali. De Italiaan heeft met Astana een beresterke ploeg om zich heen en durft aan te vallen. Ook vorig jaar in de Tour viel de Italiaanse klimmer tegen, totdat hij in de derde week plots bij de beste renners hoorde. Ook in deze Giro kan Nibali zomaar ineens flink verbeteren, maar zijn achterstand ten opzichte van Kruijswijk lijkt te groot voor de eindwinst. Het gat naar Alejandro Valverde is nog groter, maar net als Nibali heeft ook hij de beschikking over een topploeg. Toch lijkt de Spanjaard lang niet sterk genoeg bergop om het Kruijswijk lastig te maken.

Het wordt hoe dan ook een spannende slotfase van de Giro. In de laatste bergetappe wordt de Giro hoogstwaarschijnlijk beslist. De concurrenten van de Brabander – en dan vooral Nibali – zullen een alles-of-niets poging doen om hem uit het roze te rijden. Desalniettemin heeft Wielervisie, net als vele Nederlandse wielerliefhebbers, het volste vertrouwen in Kruijswijk en in Team LottoNL – Jumbo. Nog zes etappes en dan weten we of Steven Kruijswijk de Giro d’Italia 2016 heeft gewonnen.

 

Voorspelling top 10 Wielervisie:

1 Netherlands KRUIJSWIJK Steven (Team LottoNL – Jumbo)
2 Italy NIBALI Vincenzo (Astana Pro Team)
3 Colombia CHAVES Johan Esteban (Orica GeenEDGE)
4 Poland MAJKA Rafal (Tinkoff)
5 Spain VALVERDE Alejandro (Movistar Team)
6 Russia ZAKARIN Ilnur (Team Katusha)
7 Colombia URAN Rigoberto (Cannondale Pro Cycling Team)
8 Italy POZZOVIVO Domenico (AG2R La Mondiale)
9 Denmark FUGLSANG Jakob (Astana Pro Team)
10 Costa-Rica AMADOR Andrey (Movistar Team)