Aan het begin van dit seizoen maakte de leiding van Astana duidelijk dat Jakob Fuglsang de absolute klassementskopman voor de Tour zou zijn. De knieblessure van Fabio Aru, die daardoor niet aan de Giro deel kon nemen, zorgde ervoor dat de Deen gezelschap krijgt van zijn Italiaanse ploeggenoot. Zij delen nu het kopmanschap, wat in de Dauphiné al voor groot succes zorgde.

In de laatste drie etappes van de voorbereidingskoers het Critérium du Dauphiné werden de renners de Alpen ingestuurd. Daar gaf het Astana-duo Fuglsang en Aru een mooi visitekaartje af. De eerste afspraak voor de klassementsrenners was op de Mont du Chat, waar beide renners aanvallend sterk voor de dag kwamen. In de afdaling lukte Chris Froome het om Aru bij te halen, al dan niet met Fuglsang in zijn wiel. In de eindsprint met Froome, Porte en de beide Astana-klimmers trok de Deen vervolgens aan het langste eind.

Een dag later op weg naar L’Alpe d’Huez toonde Fuglsang opnieuw zijn goede vorm. In de laatste kilometers was hij de enige die de venijnige versnelling van geletruidrager Porte kon volgen. In de zeer korte slotrit werd er vervolgens chaos gecreëerd door Froome, die al op de eerste beklimming aan de boom schudde. Hierdoor zaten alle kopmannen snel alleen, wat een prachtige koers opleverde. Onder meer Aru en Valverde vielen meermaals aan, maar op de slotklim was Jakob Fuglsang duidelijk de allerbeste. De Deen counterde een aanval van Daniel Martin en soleerde vervolgens naar rit- en eindwinst na een indrukwekkende beklimming.

Met deze zeer aanvallende stijl wist het Astana-duo de Dauphiné dus te beslissen, iets wat in de Tour zomaar ook kan gebeuren. Aru is van nature een aanvallend ingestelde klimmer. Daarbij komt ook kijken dat de Italiaan ietwat wisselvalliger is. Fuglsang daarentegen stond te boek als een wat meer constante renner die zich wat minder nadrukkelijk liet zien, maar als de Deen een mogelijkheid ziet schuwt ook hij de aanval niet. Wanneer beide renners en hun ploeg deze tactiek ook hanteren in de Tour de France, zouden zij een serieuze bedreiging kunnen worden voor favorieten als Froome en Porte.