Met de afwezigheid van toppers Froome en Dumoulin lijken de kansen voor Fransmannen Romain Bardet en Thibaut Pinot gestegen. Beide heren stonden al eens op het podium in Parijs en zijn de grote hoop van het Franse publiek. Wat zijn hun kansen? Wielervisie zocht het uit.

Daar waar Romain Bardet al jaren de Tour de France als hoofddoel heeft, koos Thibaut Pinot de laatste jaren vaker voor de Italiaanse grote ronde. Beide heren gaan dit jaar vol voor hun thuisronde. Het publiek kijkt vol verwachting uit naar hun prestaties. De Franse klassementsrenners lijken zeer kansrijk voor het podium, of misschien nog wel voor meer.

Romain Bardet

Bardet is al geruime tijd niet meer weg te denken uit het Tourpeloton. De kopman van AG2R rijdt dit seizoen voor het zevende achtereenvolgende jaar in de Ronde van Frankrijk. Het leverde hem al drie ritzeges op en twee podiumplekken in Parijs. In 2016 werd Bardet tweede, terwijl hij een jaar later derde werd. In 2016 was al snel duidelijk dat eindwinst er niet in zat en een tweede plaats het hoogst haalbare was, maar in 2017 deed Bardet lange tijd mee om de eindoverwinning. Tot aan de slottijdrit in Marseille stond hij op slechts 23 tellen van Chris Froome, de latere eindwinnaar.

© Dave Paterson

Bij de bekendmaking van het parcours van de komende Ronde van Frankrijk, waren de reacties niet mals. Op het internet werd de organisatie ervan beschuldigd een etappeschema op maat van Bardet te maken. Wanneer men dieper in het parcours duikt, ziet dat dit kant noch wal raakt. De 28-jarige klimmer heeft namelijk een zwakke ploeg voor de ploegentijdrit en kan zelf geen potten doen breken in ritten tegen de klok.

Met de tijdritkilometers in deze Ronde van Frankrijk lijkt Bardet het dus vooral te moeten hebben van zijn aanvallende stijl in de bergen. Zijn geluk is dat er genoeg ritten in het hooggebergte zijn die uitnodigen om aan te vallen. Wanneer Bardet het juiste moment kiest om ten strijde te trekken, kan het balletje zomaar zijn kant op vallen. Toch lijkt eindwinst met zijn beperkte tijdritkwaliteiten uitgesloten. Voor een derde keer op het podium eindigen en enkele ritten meepakken ligt meer in de lijn der verwachtingen.

Thibaut Pinot

De verhouding tussen de Tour de France en Thibaut Pinot is niet geheel vlekkeloos te noemen. Ondanks zijn etappezege in zijn debuutjaar in 2012, zijn ritzege op l’Alpe-d’Huez in 2015 en zijn derde plek in het algemeen klassement in 2014 kende de Fransman al vaak pech in zijn thuisronde. Ook de druk vanuit het Franse publiek werd hem soms te veel. Van zijn zes gestarte Rondes van Frankrijk reed hij er tot op heden slechts drie uit.

© Wikimedia Commons

Het is dan ook niet gek dat Pinot zich de voorbije twee seizoenen op een klassement in de Giro richtte, waarin hij een stuk overtuigender rondfietste. Dit jaar is de kopman van Groupama – FDJ echter weer klaar om te vlammen in Frankrijk. Binnen zijn ploeg is hij de absolute kopman en krijgt hij alle mogelijk steun in de komende Tour de France. Zijn ploegbaas laat zelfs sprinter Arnaud Démare thuis, om zodoende een extra man in steun van Pinot mee te sturen.

Voor de ploegentijdrit hoeft Pinot dan ook absoluut niet bang te zijn. Groupama – FDJ heeft enkele erkende tijdrijders binnen haar gelederen, en ook Pinot kan op een goede dag aardig uit de voeten in een chronorace. Daarnaast is 29-jarige klassementsman een buitengewoon sterke klimmer met een aanvallende stijl. Al deze feiten bij elkaar opgeteld lijken Pinot tot een Tourfavoriet te maken. Toch durft bijna niemand zo ver te gaan, aangezien de Fransman vaak een slechte dag tegenkomt. Kortom: Pinot heeft alle kwaliteiten in zich om de Tour te winnen, maar is niet constant genoeg om dit daadwerkelijk te doen.