De witte trui voor de beste jongere ging vorig jaar naar Adam Yates. Dit jaar staat zijn tweelingbroer Simon aan de start. Hij is direct een van de favorieten voor het jongerenklassement. Yates is echter niet de enige kanshebbers. Wielervisie zette de grootste favorieten voor de witte trui op een rij.

Wanneer Simon Yates daadwerkelijk de beste jongere wordt in de komende Tour de France, dan zal het voor het eerst in de Tourgeschiedenis zijn dat twee broers dit klassement op hun naam schrijven. Toch lijkt dit voor Simon een lastige opgave, aangezien hij in het hooggebergte ietwat tekort komt ten opzichte van zijn broer. Dit compenseert de Brit echter weer door in het middengebergte weer een streepje voor te hebben. Daarnaast is Simon Yates ook niet bang om de aanval te kiezen, waarmee hij zomaar alsnog het klassement van de beste renners onder de 25 jaar kan winnen.

De belangrijkste uitdager en misschien wel topfavoriet voor de witte trui is Louis Meintjes. De Zuid-Afrikaan van UAE Fly Emirates werd vorig jaar al achtste in de eindrangschikking van de Ronde van Frankrijk en was na Adam Yates de beste jongere. Meintjes staat vooral bekend om zijn constante niveau in het hooggebergte. De 25-jarige klimmer doet alweer voor de derde keer mee aan de Tour de France en maakt, aangezien hij op 1 januari van dit jaar nog 24 was, ook dit jaar kans op winst in het jongerenklassement.

In de voorbereidingskoers het Critérium du Dauphiné werd de witte trui gewonnen door de Duitser Emanuel Buchmann. De renner van Bora – Hansgrohe is nog slechts 24 lentes jong en lijkt elk jaar weer beter te gaan klimmen. Het nadeel van Buchmann is echter dat hij niet de enige klassementsrenner is binnen zijn ploeg. Ook Rafal Majka maakt deel uit van de Tourselectie van Bora, waardoor er voor Buchmann misschien slechts een knechtenrol is gereserveerd.

Foto: Ronan Caroff

Foto: Ronan Caroff

Een renner waar de hele Franse natie naar uitkijkt is Pierre Latour. De nog maar 23-jarige Franse klimmer boekte de jongste jaren al de nodige successen, met onder meer ritwinst in de laatste bergrit van de afgelopen Ronde van Spanje. Latour staat bekend als een renner die op wilskracht vooruit blijft gaan wanneer de weg omhoog loopt. Ook in tijdritten kan de jonge Fransman goed uit de voeten. Net als bij mede-jongeling Buchmann heeft ook Latour de pech dat hij in een ploeg zit met een gevestigde topper, namelijk zijn landgenoot Romain Bardet.

De Fransen hebben naast Latour ook nog Lilian Calmejane als beloftevolle renner aan de start van hun ronde. De renner van Direct Energie kende een uitstekend voorseizoen met enkele mooie resultaten op zowel vlak als heuvelachtig terrein. Of hij in het hooggebergte uit de voeten kan is nog maar de vraag, maar vast staat dat Calmejane een mooie toekomst tegemoet gaat.

Datzelfde geldt voor de Belg Tiesj Benoot. Al vroeg in zijn carrière boekte hij mooie resultaten in het Vlaamse voorjaar. De Belg bleek echter meer te kunnen dan alleen het dokkeren over kasseien en korte heuveltjes. In het middengebergte behoort hij immers al tot de betere onder de Belgen, maar ook in het hooggebergte wordt hij niet zomaar gelost. Dat bewees hij in het Critérium du Dauphiné, waar hij op de zware Alpencols bijzonder lang aan de groep der favorieten bleef hangen.