In de komende Ronde van Frankrijk staan er genoeg toptalenten aan de start. De één kan goed sprinten, de ander weer tijdrijden. In dit geval kijken we naar de allerbeste klassementsrenners onder de jongeren. Zij gaan met elkaar de strijd aan om de witte trui van het jongerenklassement. Wie volgt Simon Yates op als beste jongere?

Het jongerenklassement is bedoeld voor de beste klassementsrenners onder de jonge garde in de Tour de France. De uitslag ervan wordt bepaald dezelfde regels als die van de gele trui, waarbij de tijd doorslaggevend is. Alleen renners die na 1 januari 1993 zijn geboren doen mee aan dit nevenklassement.

Bernal is verreweg het grootste talent in deze Tour, foto: Ray Rogers

Bernal is verreweg het grootste talent in deze Tour, foto: Ray Rogers

Megatalenten

Het grootste talent dat aan de start van de Tour zal verschijnen is zonder twijfel Egan Bernal. De 21-jarige Colombiaan maakte afgelopen winter de overstap van Androni naar Team Sky en liet zien geen miskoop te zijn. Het megatalent won ogenschijnlijk eenvoudig de Ronde van Californië en werd tweede in de Ronde van Romandië. Vooral bergop lijkt de progressie van Bernal niet te stoppen.

Of Bernal ook daadwerkelijk een kanshebber is op het wit is nog maar de vraag. De Colombiaan rijdt voor Team Sky, dat met Chris Froome en Geraint Thomas twee kopmannen heeft waar de hele ploeg voor moet werken. Dit zal ten koste gaan van het klassement van Bernal en diens jonge ploeggenoot Gianni Moscon, die als allrounder veelal als knecht gebruikt zal worden.

De Spanjaard Marc Soler zit in hetzelfde schuitje als Bernal. Het Spaanse klimtalent rijdt bij Movistar, dat zelfs drie kopmannen heeft in de komende Ronde van Frankrijk. Dat wil echter niet zeggen dat Soler op papier geen kanshebber is voor de witte trui. De 24-jarige klimgeit liet zijn talent dit jaar al zien met een prachtige eindzege in Parijs – Nice. Hij kan behoorlijk goed klimmen en heeft ook nog eens een keurige tijdrit in de benen.

Ook de Franse supporters kunnen zich verheugen op enkele grote talenten, waarvan Pierre Latour de beste lijkt. De jonge Fransman won in 2016 al een etappe in de Ronde van Spanje en werd dit jaar nog derde in de Ronde van Catalonië. Bij AG2R zal hij vooral moeten knechten voor kopman Romain Bardet, maar met het jongerenklassement in het achterhoofd zal Latour tot het gaatje gaan.

Guillaume Martin is de grote man bij Wanty, foto: Georges Ménager

Guillaume Martin is de grote man bij Wanty, foto: Georges Ménager

Grote kanshebbers

Naast Soler en Bernal zijn er nog genoeg jonge talenten die wel voor hun eigen kansen mogen rijden en zodoende grote kanshebbers voor het wit zijn. Neem bijvoorbeeld de 25-jarige Guillaume Martin van Wanty – Groupe Gobert. De Fransman geldt als een groot klimtalent en was al meerdere malen succesvol op Franse bodem. Martin lijkt ook de grote reden van de verkregen wildcard voor de Belgische ploeg. De vraag is echter of de Fransman voor het klassement gaat of op jacht gaat naar ritzeges.

Ook België kan uitkijken naar een favoriet voor het jongerenklassement. Alleskunner Tiesj Benoot rijdt in juli zijn tweede Tour de France en wil zijn kwaliteiten als klassementsrenner uittesten. Vorig jaar werd de Belg al twintigste in het eindklassement. Dit jaar testte hij zijn klimkwaliteiten al uit in de Tirreno – Ariatico waarin hij als vierde eindigde. In het Critérium du Dauphiné eindigde Benoot op de veertiende stek.

Naast Guillaume Martin heeft Frankrijk met David Gaudu nog een groot klimtalent. De pas 21-jarige renner van Groupama – FDJ heeft al enkele mooie dingen laten zien in bergetappes en lijkt vrijuit te kunnen gaan nu kopman Pinot niet in de Tour verschijnt.

Outsiders

De laatste jaren lijkt er elke keer weer een nieuw Colombiaans talent tevoorschijn te komen. In de komende Tour de France zou zomaar Daniel Martinez van Team EF kunnen zijn. De klimmer zal echter te veel voor kopman Rigoberto Uran moeten knechten om kans te maken op het wit. Dat geldt eveneens voor de Nederlander Antwan Tolhoek, die met Kruijswijk, Roglic en Gesink drie renners boven zich in de rangorde ziet staan. De 24-jarige Oostenrijker Gregor Mühlberger mag ook gerekend worden tot de beter klimmende jongeren in de Tour. De renner van Bora zal echter eerder voor de aanval kiezen dan zich te richten op een klassement. Datzelfde geldt ook voor zijn landgenoot Michael Gogl van Trek – Segafredo.

Favorieten volgens Wielervisie:

witte trui favorieten