Naast de strijd om het geel is de strijd om het puntenklassement en de groene trui er eentje om naar uit te kijken. Na jaren van dominantie van Peter Sagen, moest hij vorig jaar na diskwalificatie toezien hoe Michael Matthews het groen naar zich toe trok. Neemt Sagan dit jaar revanche, slaat de Australiër opnieuw toe, of gaat er een pure sprinter met het groen aan de haal? Wielervisie zet de kanshebbers op een rij.

Het puntenklassement geldt al geruime tijd als het officieuze sprintersklassement. Iedere sprinter droomt ervan om de groene trui aan te mogen trekken na de finish op de Champs-Élysées. Aan het einde van de Tour wint de renner met de meeste punten dit klassement. Deze punten worden behaald aan de finish van iedere etappe en bij de tussensprints. Alleen in de ploegentijdrit zijn geen punten te verdienen.

In de meest vlakke etappes zijn de meeste punten te verdienen. Voor de winnaar liggen er 50 punten te wachten. Vanaf de nummer twee tot en met nummer vijftien zijn er vervolgens 30, 20, 18, 16 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten te verdienen. Dit geldt voor de etappes 1, 2, 4, 7, 8 13, 18 en 21. In de heuvelritten en in de kasseienrit liggen er aan de finish 30 punten te wachten voor de winnaar. De rest van de top vijftien krijgt 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en twee punten. Dit geldt voor de etappes 5, 6, 9, 14, 15 en 16. In de tijdrit en in de bergritten verdient de winnaar 20 punten. De rest van de top vijftien verdient 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en). In elke etappe, met uitzondering van de ploegentijdrit, ligt een tussensprint. Ook daar zijn 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en) te verdienen.

Sagan gaat voor een record, foto: Brendan Ryan

Sagan gaat voor een record, foto: Brendan Ryan

Favorieten

De grote favoriet voor de eindzege in het puntenklassement dit jaar is natuurlijk Peter Sagan. De drievoudig wereldkampioen won het puntenklassement al vijf keer. Daarmee heeft Sagan één groene trui minder behaald dan recordhouder Erik Zabel. Na zijn diskwalificatie van vorig jaar heet de Slowaak dit jaar een nieuwe kans om dit record te evenaren. Aan zijn kwaliteiten en talent zal het niet liggen, want Sagan is onder de sprinters één van de beste klimmers en kan zodoende ook in de heuvelritten scoren. Ook in de kasseienrit wordt Sagan in staat geacht punten te bemachtigen. Dit seizoen won de Slowaak zelfs Parijs – Roubaix. Als sprinter komt Sagan nog wat tekort ten opzichte van de echter wereldtop, maar door zijn perfecte stuurmanskunsten weet hij zich telkens goed te plaatsen in massasprints en rijdt hij regelmatig richting de top drie.

De grootste concurrent van Sagan lijkt Michael Matthews te gaan worden. De winnaar van de groene trui van vorig jaar beschikt over dezelfde kwaliteiten als de wereldkampioen. Ook Matthews kan goed klimmen. Misschien zelfs beter dan Sagan zelf. Toch is de Australiër een minder grote kanshebber dan zijn concurrent. In massasprints weet Matthews zich vaak wat minder te plaatsen, waarmee hij veel punten verliest ten opzichte van de betere sprinters. Zo moest Matthews uiteindelijk ook veel inspanningen leveren in ontsnappingen om het groen te bemachtigen.

De beste sprinter in de Tour is automatisch ook een groot kanshebber in het ploegenklassement. De vraag luidt alleen wie die beste sprinter gaat worden in de komende Ronde van Frankrijk. Marcel Kittel zou op papier nog steeds de beste sprinter moeten zijn, al was hij dit jaar nog niet in goeden doen en won hij nog niet. Nieuwkomers Fernando Gaviria en natuurlijk Dylan Groenewegen lijken klaar om Kittel op te volgen op zijn sprinterstroon. Of dat in deze Tour al gaat gebeuren is nog maar de vraag, maar vast staat dat deze drie topsprinters in staat zijn om hoge ogen te gooien in het puntenklassement.

Ook enkele andere sprinters als Arnaud Démare, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, John Degenkolb en natuurlijk oudgedienden Mark Cavendish en André Greipel lijken in staat om top vijf te eindigen in het puntenklassement. Vooral Démare en Colbrelli kunnen met hun punchkwaliteiten een heel eind komen. Datzelfde geldt overigens voor Edvald Boasson Hagen en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey, die de laatste laat zien dat hij meer kan dan sprinten alleen.

Wanneer renners als Greg Van Avermaet, Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde zich richten op het puntenklassement, zouden zij alle drie ook heel ver moeten kunnen komen. In de heuvelachtige ritten en vlakke ritten met een lastige aankomst kunnen zij kort eindigen en veel punten vergaren. Een nadeel is dan dat zij zich ook zullen moeten mengen in massaspurts en tussensprints. De kans is groot dat deze drie topcoureurs zich richten op andere doelen.

Favorieten volgens Wielervisie:

groene trui favorieten