Het bergklassement is elk jaar weer het moeilijkst te voorspellen klassement in de Ronde van Frankrijk. Gaat de bollentrui naar een klassementsrenner, of naar een goed klimmende aanvaller? Vorig jaar ging Warren Barguil er overtuigend met de zege vandoor. Wie grijpt dit jaar de bollen? Wielervisie blikt vooruit.

De winnaar van het bergklassement is degen met de meest behaalde punten de Tourcols. Punten zijn er te behalen op de berg- en heuveltoppen die de Ronde van Frankrijk aandoet. Deze beklimmingen zijn op moeilijkheidsgraad geordend. Op de top van cols van de vierde categorie – de makkelijkste – is slechts één punt voor de eerste renner te verdienen. Op beklimming van de derde categorie zijn voor de eerste twee renners 2 punten en 1 punt te verdienen.

Kijken we naar cols van de tweede categorie, dan verdient de eerste renner op de top 5 punten. Voor de rest liggen er 3, 2 en 1 punt(en) voor het oprapen. Bij beklimmingen van de eerste categorie verdient de winnaar 10 punten, terwijl de rest van de op zes 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en) krijgt. Op de zwaarste beproevingen, die van de buitencategorie, liggen er 20 punten klaar voor de eerste renner aan de top. Voor de nummers twee tot en met acht zijn er hier 15, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten te verdienen. Op de beklimmingen van de Col de Portillon (rit 16), Col de Portet (rit 17) en de Col d’Aubisque (rit 19) zijn dubbele punten te verdienen.

Barguil zal het dit jaar opnieuw proberen, foto: Fortuneo Samsic

Barguil zal het dit jaar opnieuw proberen, foto: Fortuneo Samsic

Favorieten

Ondanks zijn mindere vorm dit seizoen is Warren Barguil ook dit jaar weer een favoriet voor de bergtrui. De winnaar van vorig jaar kwam immers ook vorig jaar als ‘een duiveltje uit een doosje’. Naast het bergklassement won de Fransman ook nog twee etappes en eindigde hij als tiende in het eindklassement. Zijn aanvalslust en goede klimmersbenen lijken geschikt voor een rol als aanvaller. Bij zijn nieuwe werkgever Fortuneo krijgt Barguil alle vrijheid om opnieuw vol voor de bollen te gaan.

Tweevoudig bergtrui winnaar Rafal Majka behoort ook zeker tot de kanshebbers. De vraag is echter over Majka voor het bergklassement of het algemene klassement gaat. De Pool heeft nog altijd de wens om een goed klassement in de Tour de rijden, maar gezien het grote aantal topcoureurs in de komende Tour, lijkt het voor Majka verstandig om toch weer voor etappezeges en de bollen te gaan.

Maken de klassementsrenners een kans? foto: Adam Bowie

Maken de klassementsrenners een kans? foto: Adam Bowie

Mocht het bergklassement dit jaar naar een klassementsrenner gaan, wat niet eens verrassend hoeft te zijn, dan zijn er een flink aantal serieuze kanshebbers. Neem bijvoorbeeld het Movistar-duo Mikel Landa en Nairo Quintana, die beide tot de beste vijf en misschien wel beste drie klimmers van de wereld behoren. Hun aanvallend ingestelde koershouding levert bovendien extra kansen op in de strijd om de bollen, wat eveneens geldt voor de Italiaan Vincenzo Nibali. In de eerste instantie gaat de Italiaan natuurlijk vol voor de eindzege, maar met zijn kwaliteiten en aanvalslust is Nibali een geduchte favoriet voor dit nevenklassement.

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome won naast het algemeen klassement in 2016 ook het bergklassement. De Brit was destijds de allerbeste bergop en lijkt ook dit jaar weer één van de beste klimmers. Vooral wanneer hij over zijn fenomenale versnelling bergop beschikt, zal Froome de nodige bergpunten bijeen kunnen sprokkelen. Datzelfde geldt ook voor Richie Porte, die zich de laatste jaren tot de beste klimmers heeft geschaard. Ook Romain Bardet zou zomaar eens met de bollentrui naar huis kunnen gaan, aangezien ook de Fransman de aanval niet schuwt.

Aanvallers zijn er de laatste jaren genoeg in de bergritten van de Tour de France. Renners die veel in de vroege vlucht van bergetappes zitten, maken automatisch kans om mee te strijden in het bergklassement. Zo zullen renners als Thomas De Gendt, Pierre Rolland, Darwin Atapuma, Robert Gesink, Primoz Roglic, Guillaume Martin en Julian Alaphilippe veelvuldig in de aanval te zien zijn. Met hun sterke klimcapaciteiten krijgen zij dus automatisch de kans om voor de bollen te gaan.

Favorieten volgens Wielervisie:

bollentrui favorieten