De strijd om de gele trui belooft in 2019 spannender te worden dan in de afgelopen jaren. Topfavorieten Chris Froome en Tom Dumoulin zijn afwezig en titelverdediger Geraint Thomas kende geen ideale voorbereiding. Toch lijkt de kopman van Ineos (voormalig Team Sky) de te kloppen man. Wie zijn de grootste concurrenten van Thomas? Voor wie moet de Welshman vrezen?

 De grootste concurrentie van Thomas lijkt te komen vanuit zijn eigen ploeg. Op basis van zijn prestatie in 2018 en de kwaliteiten van zijn ploeg is de Welshman de topfavoriet, maar het kan maar zo zijn dat Thomas halverwege de Tour om moet schakelen naar een rol als meesterknecht. In de selectie van Team Ineos zit namelijk Egan Bernal; de toekomstig beste klimmer van de wereld. Blijkt Thomas toch niet goed genoeg hersteld van zijn feestjes in de winter en zijn valpartij in de Ronde van Zwitserland, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de jonge ster beter blijkt dan zijn kopman. Is dat het geval, dan rest Thomas niets anders dan knechten om de gele trui binnen de ploeg te houden.

Weet de 34-jarige titelverdediger zich te ontdoen van de druk van teamgenoot Bernal, dan zijn er nog genoeg kappers op de kust om Thomas te doen onttronen. Neem bijvoorbeeld Jakob Fuglsang. De Deense kopman van Astana kende een topseizoen met onder meer winst in Luik – Bastenaken – Luik en lijkt klaar om zijn favorietenstatus eindelijk waar te maken in de Tour.

Ook Thomas’ landgenoot Adam Yates is dit jaar in topconditie en lijkt mee te gaan strijden om Tourwinst. Hetzelfde geldt voor Fransmannen Romain Bardet en Thibaut Pinot, die hun status als podium kandidaat al lang hebben waargemaakt en uitkijken naar het hoogste treetje op het eindpodium.

Als de strijd in de bergen beslist wordt, dan heeft Thomas in Nairo Quintana een serieuze concurrent. De Colombiaan was de laatste jaren alles behalve indrukwekkend in de Tour de France, maar krijgt dit jaar de volledige steun vanuit zijn ploeg om dan eindelijk het geel te bemachtigen. Die steun krijgt ook de Nederlander Steven Kruijswijk, al zal hij zijn pijlen in eerste instantie richten op het behalen van een podiumplek.

Ook Vincenzo Nibali gaat in de Tour voor een goed eindklassement. De Italiaan reed eerder al de Ronde van Italië, maar richt zich met de afwezigheid van Froome en Dumoulin alsnog op een goede notering in de Ronde van Frankrijk. De kopman van Bahrain was van plan om te strijden voor etappes, maar lijkt dus toch een van de concurrenten van Team Ineos te gaan worden.

Naast bovenstaande kanshebbers zijn er nog flink wat renners die kans maken op een mooie eindklassering. Neem bijvoorbeeld de jonge Spanjaard Enric Mas, die zijn debuut maakt in de Tour. De nummer drie van de Vuelta van vorig jaar lijkt direct kans te maken op een dikke top tien klassering. Ook Rigoberto Uran moet, na zijn tweede plek in 2017, daartoe in staat zijn. De verrassing in de top van het klassement zou dit jaar wel eens kunnen komen van de jonge Duitser Emanuel Buchmann. De Bora-kopman is al het hele seizoen in goede vorm en is bovendien de klassementskopman van zijn ploeg. Dat is ook Daniel Martin bij zijn ploeg uit het Midden-Oosten.