Aan het einde van de openingsweek van de Tour de France heeft de organisatie een mini ‘Hel van het Noorden’ ingepland. De renners krijgen op de negende dag van de Franse rittenkoers een totaal van bijna 22 kilometer verdeeld over vijftien kasseistroken voorgeschoteld, wat gegarandeerd spektakel op gaat leveren. 

Etappe 9 (zondag 15 juli): Arras – Roubaix (156,5/kasseien) 

De renners starten in deze negende etappe in Arras, ook wel bekend onder de Nederlandstalige naam Atrecht. De etappe voert over verschillende Noord-Franse landweggetjes en kasseiwegen door het platteland richting Roubaix. In het verleden kwam de Tour heel vaak in Roubaix, maar de laatste keer dat dit gebeurde was in 1983. Winnaar destijds was de Belg Rudy Matthijs. De etappe van vandaag finisht naast het legendarische Vélodrome, bekend van de Franse wielerklassieker Parijs – Roubaix. 

Deze etappe is slechts 156 kilometer lang en eindigt al rond de klok van vier uur. Dit alles heeft te maken met de finale van het Wereldkampioenschap voetbal later op de dag. Vanwege de korte afstand van deze rit bereiken de renners al vroeg de eerste kasseistrook. Al na 47,5 kilometer fietsen komt het peloton de eerste kinderkopjes tegen. Na de tweede strook volgt al snel de tussensprint in Wasnec-au-Bac. Wanneer de renners eenmaal aankomen op de vierde kasseistrook van de dag (Warlaing à Brillon van 2000 meter), volgen de kasseien zich in rap tempo op. De bekendste strook van de dag is die van Mons-en-Pévèle, één van de drie zwaarste kasseienwegen uit Parijs – Roubaix.

Tussen de voorlaatste twee stroken ligt in Wannehain de laatste bonussprint van deze eerste week en tegelijkertijd van deze gehele Ronde van Frankrijk. Hierna zijn er nog achttien kilometers en twee kasseistroken af te leggen. Allereerst komen de renners de lastige 1800 meter lange Champhin-en-Pévèle tegen. Op acht kilometer van de aankomst bevindt zich met de Willems à Hem de laatste kasseistrook van deze helletocht naar Roubaix.

Favorieten

favorieten etappe 9