Op de Franse nationale feestdag lijken de sprinters weer een kans te gaan krijgen. Deze 181 kilometer lange etappe van Dreux naar Amiens kent weinig obstakels en biedt de laatste kans op een massasprint voordat het peloton de bergen in trekt. Een ideaal scenario dus voor een gecontroleerde massasprint met waarin de turbodijen het laatste woord hebben.

Etappe 8 (zaterdag 14 juli): Dreux – Amiens (181,5 /vlak) 

De start van deze achtste etappe ligt in Dreux, waar de Tour voor het eerst te gast is. De etappe voert de renners richting het noorden van Frankrijk. De finish ligt na ruim 181 kilometer fietsen in de Middeleeuwse stad Amiens. Deze belangrijke industriestad is een graag geziene gast in de Ronde van Frankrijk. In 2015 kwam de Tour er voor het laatst aan. Destijds eindigde de etappe in een massasprint met de Duitser André Greipel als winnaar.

In het eerste gedeelte van deze etappe bevinden zich nog enkele oplopende wegen. Zodoende zijn er ook twee beklimmingen van de vierde categorie te vinden in deel één van deze rit. Nadat deze bedwongen zijn, komen de renners al na 71 kilometer fietsen aan bij de tussensprint in La Neuve-Grange. Hierna worden de wegen alsmaar vlakker en vlakker richting Amiens. Ook vandaag zou de wind een rol kunnen spelen, aangezien er over een flink aantal open wegen wordt gekoerst. Toch wordt de kans op waaiers klein geacht op ‘quatorze juilliet’.

Op ruim twintig kilometer van de aankomst passeert het peloton het kleine plaatsje Lœuilly, waar de bonusseconden voor het oprapen liggen. Hierna zetten de renners koers richting Amiens. Al op zeven kilometer van de finish komt het peloton de industriestad binnenrijden. In deze laatste zevenduizend meter liggen de nodige bochten. De laatste bocht betreft een rotonde, gelegen op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Een goede plaatsing is dus van uiterst belang voor de sprinter die hier wil winnen.

Favorieten

favorieten etappe 21