Na drie jaar afwezigheid keert de Mûr de Bretagne terug in het Tourparcours. De renners trekken in deze zesde etappe zelfs twee keer over de bijna twee kilometer lange beklimming in de laatste zestien kilometer. Op de top van de tweede beklimming ligt tevens de finish.

Etappe 6 (donderdag 12 juli): Brest – Mûr de Bretagne (181 /heuvels) 

Deze zesde etappe is de laatste etappe door het wieler gekke Bretagne. Er wordt gestart in Brest, waar vanuit in 2008 de allereerste Touretappe startte. Destijds finishte de openingsrit bergop in Plumelec met Alejandro Valverde als winnaar. Vanuit de havenstad aan een van de mooiste baaien van Frankrijk gaat het traject van deze rit dwars door Bretagne om uiteindelijk op de welbekende Mûr te finishen. In 2011 wist Cadel Evans door hier te winnen zijn eerste stappen te zetten richting eindwinst in de Ronde van Frankrijk. Vier jaar later won de Franse klimmer Alexis Vuillermoz op de Mûr de Bretagne door de favorieten te verrassen.

In het eerste deel van de etappe zijn twee beklimmingen te noemen. De Côte de Ploudiry (derde categorie) en de Côte de Roc’h Trévézel zullen echter niet veel invloed hebben op het koersverloop. Op 46 kilometer van de aankomst ligt de tussensprint in Plouguernével, waarna de finale langzamerhand kan beginnen.

Het peloton begint op ongeveer achttien kilometer van de aankomst aan de eerste beklimming van de Mûr. Na een korte afdaling volgt nog een oplopende weg van één kilometer naar Saint-Mayeux. Daar bovenop ligt de streep van de bonussprint getrokken. Hierna volgen er nog dertien kilometers tot aan de finish. Hiervan is het eerste gedeelte bergafwaarts, tot aan de voet van de slotbeklimming van de Mûr de Bretagne. Deze twee kilometer lange helling kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent. De eerste kilometer kent echter uitschieters van boven de 10 procent. De finale lijkt dus zeer geschikt voor de grote kanonnen en maakt deze rit tot de koninginnenrit van Bretagne.

Favorieten

favorieten etappe 6