Op dag drie van deze Tour de France staat de eerste belangrijke afspraak voor de eindwinst gepland. Er staat de renners namelijk een ploegentijdrit van 35,5 kilometer te wachten. Deze discipline staat voor het eerst sinds 2015 weer op het programma en kan voor de nodige verschillen gaan zorgen.

Etappe 3 (maandag 9 juli 2018): Cholet – Cholet (35,5/ploegentijdrit) 

Deze ploegentijdrit wordt verreden in en om Cholet. Deze stad, met ruim vijftig duizend inwoners, kent een rijke Tourgeschiedenis. Al drie keer kwam er een etappe aan en al vier keer vertrok er een rit vanuit Cholet. In 2008 organiseerde het een tijdrit van 29 kilometer waarin Stefan Schumacher zegevierde. Een dag later vertrok het peloton vanuit Cholet naar Châteauroux, waar Mark Cavendish winnend over de streep kwam.

Het parcours van deze ploegentijdrit lijkt veel op de individuele chronorace van 2008, al is het traject deze keer en stuk langer. Het 35,5 kilometer lange parcours gaat grotendeels over glooiende wegen met na twintig kilometer de Côte de la Séguinière als steilste pukkel. Hier bovenop wordt de laatste van de twee tussentijden gemeten.

De ploeg die deze tijdrit wil winnen zal een goede mix van tempobeulen en explosieve renners moeten hebben. Qua bochten is het parcours veelal rechttoe rechtaan, maar de glooiende wegen bieden in dezen een uitdaging voor de teams. Op de finishlijn is de tijd van de vijfde renner bepalend voor de uitslag. Dat betekent dat er per ploeg maximaal drie renners mogen afvallen onderweg.

Favorieten

favorieten etappe 3