Op de voorlaatste dag van de Tour de France staat de enige tijdrit van deze editie gepland. De renners betwisten een parcours in het Franse gedeelte van het Baskenland waarop veel geklommen en gedaald moet worden. Het lijkt geen geschikte tijdrit voor de pure specialisten, maar eerder voor klimmers die het meest fris zijn gebleven. Zij zullen de Tour de France vandaag in een definitieve plooi leggen.

Etappe 20 (zaterdag 28 juli): Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette (31/tijdrit) 4/5

Deze tijdrit wordt volledig verreden in het Baskenland. De start ligt in Saint-Pée-sur-Nivelle, dat evenals finishplaats Espelette nog nooit in de Tour de France werd aangedaan. Het 31 kilometer lange traject, even ten noorden van de Spaanse grens, gaat over prachtige glooiende wegen. 

Vanuit de start moet er direct een zevenhonderd meter lange helling beklommen worden. Vervolgens glooien de wegen richting het eerste tussenpunt in Ustritz. Hierna loopt het parcours weer omhoog tot aan het tweede tussenpunt. Aan het einde van deze chronorace ligt nog één zware beproeving; de Côte de Pinodieta. Deze negenhonderd meter lange helling van ruim tien procent zal goed ingedeeld moeten worden. Een leeggereden renner kan hier zomaar kostbare seconden verliezen, terwijl een renner die zijn race goed ingedeeld heeft hier veel tijd kan goedmaken op zijn concurrenten. Al met al is dit een zeer lastige tijdrit waarin nog veel kan gebeuren.

Favorieten

favorieten etappe 20