De winnaar van de eerste etappe krijgt op dag twee een goede kans om zijn gele leiderstrui te verdedigen. Deze etappe van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon is opnieuw vlak. De kans op waaiers is al een stuk kleiner dus de kans op een massasprint des te groter. De laatste kilometer loopt vals plat omhoog, dus de winnaar van rit twee zal over sterke dijen moeten beschikken.

Etappe 2 (zondag 8 juli 2018): Mouilleron-St.-Germain – La Roche-sur-Yon (182,5/vlak)

Het peloton start vandaag in Mouilleron-Saint-Germain, dat voor het eerst de Tour de France op bezoek krijgt. Het kleine plaatsje is vooral bekend om twee oud-inwoners. Allereerst Georges Clemenceau, premier van Frankrijk tijdens De Eerste Wereldoorlog en ondertekenaar van het Verdrag van Versailles. Daarnaast is er Jean de Lattre, aanvoerder van het Franse leger in 1945. Na 181 kilometer ligt de finish in La Roche-sur-Yon, de hoofdstad van de Vendée.

Het eerste gedeelte van deze etappe lijkt wat heuvelachtig. De enige bergsprint in deze rit ligt dan ook getrokken na 28 kilometer. Net als gisteren gaat het ook vandaag om een beklimming van de vierde categorie. De tussensprint ligt in Beaulieu-sous-la-Roche, op ruim vijftig kilometer van de finish. De bonussprint ligt ook in deze etappe op ongeveer vijftien kilometer van het einde.

De finale van deze etappe kent het nodige bochtenwerk in finishplaats La Roche-sur-Yon, maar wat vooral interessant is, is de stijging in de laatste kilometer. Zo ongeveer de gehele laatste kilometer loopt vals plat omhoog tegen zo’n 3 à 4 procent. Voordat de renners de laatste rechte lijn opdraaien ligt er nog een rotonde. Dat betekent dat de winnaar van deze etappe zowel over een goede plaatsing als over explosieve sprintersbenen moet beschikken. Al met al kunnen we hier een totaal andere sprint verwachten dan in etappe één.

Favorieten

favorieten etappe 2