Waar de doortocht door de Alpen werd besloten met een klassieke etappe, heeft de organisatie ook voor de laatste Pyreneeënrit een klassieke route uitgestippeld. Deze negentiende etappe stuurt de renners over beklimmingen als de Col du Tourmalet en de Col d’Aubisque, om vervolgens bergaf te finishen in Laruns.

Etappe 19 (vrijdag 27 juli): Lourdes – Laruns (200,5/bergen) 

De start van deze laatste bergetappe van de Tour de France ligt in de katholieke bedevaartsplaats Lourdes. In 2011 kwam de Franse ronde er voor het laatst aan. Destijds voerde Thor Hushovd in zijn wereldkampioentrui een waar kunststukje op door de bergetappe over onder meer de Col d’Aubisque te winnen. De etappe trekt vervolgens over onder meer de Col du Tourmalet, de meest beklommen col in de Ronde van Frankrijk. De finaleklim van de dag, de Col d’Aubisque is ook een graag geziene beklimming in La Grande Boucle. De laatste keer dat de Aubisque op hoog niveau werd aangedaan was in de Ronde van Spanje van 2016, toen Robert Gesink er wist te zegevieren.

In het eerste gedeelte van deze etappe bevinden zich twee beklimmingen van de vierde categorie en de tussensprint in Sarrancolin. Vervolgens beginnen de renners aan de bekende Col d’Aspin, een twaalf kilometer lange beklimming welke geldt als flinke opwarmer voor de Col du Tourmalet. Deze beklimming van de buitencategorie vindt haar top terug op ruim negentig kilometer van de aankomst.

Na de Tourmalet dalen de renners af richting de Col d’Aubisque, waarvan de beklimming trapsgewijs omhoog loopt. Allereerst rijden de renners naar de top van de Col des Bordères, een beklimming van de tweede categorie. Hierna passeren de klimmers de top van de niet-gecategoriseerde Col du Soulor, waarna er nog zo’n negen kilometer in het verschiet liggen tot de top van de Col d’Aubisque. Hierna volgt er nog een afdaling van twintig kilometer tot aan de aankomst in Laruns, waar zowel aanvallers als klassementsrenners een laatste kans krijgen om een bergrit op hun naam te schrijven.

Favorieten

favorieten etappe 19