Na twee zware Pyreneeënritten zullen de klimmers en klassementsrenners in etappe achttien geen hoofdrol innemen. De etappe door het platteland aan de voet van het hooggebergte gaat over vlakke en glooiende wegen richting Pau, waar zowel sprinters als aanvallers kans maken op winst.

Etappe 18 (donderdag 26 juli): Trie-sur-Baïse – Pau (171/vlak) 1/5

De start van deze achttiende etappe ligt in Trie-sur-Baïse, waar de Tour de France voor het eerst te gast is. Vanuit dorp, met slechts ruim duizend inwoners, rijdt het peloton in noordoostelijke richting over veelal glooiende ene vlakke wegen. De finish ligt uiteindelijk in Pau. Na Parijs en Bordeaux is Pau de meest bezochte stad in de Franse rittenkoers. De Italiaan Alfredo Binda was in 1930 de eerste winnaar van een Touretappe in Pau. Vorig jaar won Marcel Kittel in deze grootste stad van de regio.

Op dit 171 kilometer lange traject liggen slechts twee obstakels in de vorm van beklimmingen. De eerste hiervan ligt op ruim 117 kilometer van het einde. De tussensprint ligt hier twintig kilometer verderop in Aurensan. Wanneer het peloton eenmaal Aire-sur-l’Adour is gepasseerd, trekken de renners zuidwaarts richting aankomstplaats Pau.

Op twintig kilometer van de aankomst ligt nog een laatste helling. De Côte d’Anos van ruim twee kilometer aan bijna vijf procent kan voor aanvallers als springplank fungeren. Mochten de sprintersploegen vandaag genoeg mankracht over hebben, hebben zij na deze heuvel nog ruim achttien kilometer de tijd om deze rit in een massasprint te laten beëindigen. De finale in Pau lijkt in ieder geval geschikt voor de sprinters, gezien het kleine aantal aan scherpe bochten en de lange rechte laatste lijn.

Favorieten

favorieten etappe 01