Voor wie spektakel wil zien is vandaag de dag bij uitstek om voor de televisie te gaan zitten. Deze Pyreneeënbeproeving is slechts 65 kilometer lang en trekt over drie zware beklimmingen, met aankomst op een loodzware slotbeklimming. Daarnaast zal ook de zogeheten ‘Formule-1-start’ voor het nodige spektakel gaan zorgen in deze twee uur durende ‘wielershow’.

Etappe 17 (woensdag 25 juli): Bagnères-de-Luchon – Sant-Lary-Soulan (65/bergen) 

De renners starten vandaag in de finishplaats van gisteren, in Bagnères-de-Luchon. Via de Montée de Peyragudes, waarop vorig jaar Romain Bardet nog won, en de Col de Val Louron-Azet zetten de renners koers richting de Col du Portet. Deze beklimming is het verlengstuk van de klim naar Pla d’Adet, waar in 2014 Rafal Majka nog zegevierde.

Vanuit de start, waar de renners op volgorde van hun plek in het klassement opgesteld zullen staan, gaat het parcours direct de hoogte in. Na vijftien kilometer wordt vervolgens de top van de Montée de Peyragudes bereikt. Na deze beklimming van de eerste categorie volgt een afzink richting de tussensprint in Loudenvielle. Hierna is het opnieuw klimmen geblazen, met ditmaal de Col de Val Louron-Azet, een 7,5 kilometer lange beklimming van opnieuw de eerste categorie. Eenmaal de top ervan bereikt, liggen er nog slechts 28 kilometers in het verschiet.

Op zestien kilometer van de aankomst ligt de start van de slotbeklimming naar de op 2215 meter hooggelegen streep op de Col du Portet. Dit is het hoogste punt van deze Tour de France en daarmee dus ‘het dak van de Tour’. De zestien kilometer lange beklimming kent een gemiddeld stijgingspercentage van bijna negen procent en vlakt nergens af. De laatste kilometer loopt tegen ruim tien procent omhoog. Alleen de allerbeste klimmers lijken in deze etappe kans te maken op

Favorieten

favorieten etappe 17