Een dag na de laatste rustdag trekken de renners alweer de Pyreneeën in. In deze zestiende etappe staat een 218 kilometer lange beproeving te wachten met daarin drie cols in het grensgebergte tussen Frankrijk en Spanje. Na de top van de laatste col volgt een tien kilometer lange afdaling naar de finish Bagnères-de-Luchon. Een ideale mogelijkheid voor de betere dalers om tijd te nemen op hun concurrenten. 

Etappe 16 (dinsdag 24 juli): Carcassonne – Bagnères-de-Luchon (218/bergen)

Na de finish en de rustdag verzorgt Carcassonne ook de start van de zestiende etappe. Vanuit Middeleeuwse vestingstad trekt het peloton richting de Pyreneeën, waarin de laatste week verreden wordt. Via het bekende duo de Col de Portet-d’Aspet en de Col de Menté gaat het peloton voor korte tijd de Spaanse grens over. Via de slotbeklimming over de Col du Portillon vinden zij de weg naar Frankrijk al snel weer terug, om te finishen in Bagnères-de-Luchon, dat geldt als een veel bezochte aankomstplaats in de Tour. In 2016 kende Luchon een laatste etappefinish. Destijds wist Chris Froome te winnen na een indrukwekkende afzink waarin hij iedereen uit het wiel fietste.

Vanuit Carcassonne zijn de wegen in het eerste gedeelte van deze etappe veelal vlak, met slechts twee beklimmingen van de vierde categorie. Gesprint om de punten wordt er vandaag in Saint-Girons, waar het peloton na 124 kilometer aankomt. Hierna worden al snel de serieuze beklimmingen opgezocht, te beginnen met de Portet-d’Aspet. Na deze col van de tweede categorie volgt de iets lastigere Col de Menté. De top van deze zeven kilometer lange beklimming aan acht procent gemiddeld ligt op 47 kilometer van de finish.

Na de Menté passeren de renners de Spaanse grens en trekken zij richting de voet van de laatste beklimming van de dag; de Col du Portillon. Deze eerste-categorie-klim is ruim acht kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van ruim zeven procent. Op de top rest een pijlsnelle afdaling van tien kilometer, vooraleer de finish in Luchon wordt bereikt.

Favorieten

favorieten etappe 16