De vijftiende etappe van deze Tour de France biedt de aanvallers een zeer grote kans op succes. Op het ruim 181 kilometer lange traject bevindt zich de Pic de Nore, een ruim twaalf kilometer lange beklimming waarvan de top op ongeveer 41 duizend meter van de aankomst ligt. Vrijbuiters met goede klimmersbenen er alles aan doen om een plekje in de kopgroep te bemachtigen.

Etappe 15 (zondag 22 juli): Millau – Carcassonne (181,5/heuvels)

Deze etappe start in Millau, bekend om haar beroemde viaduct over de rivier de Tarn. Dankzij de zeven enorme pijlers, waarvan de hoogste 343 meter de lucht in rijkt, is dit de hoogste brug ter wereld. Via de Tarn-regio trek het peloton vervolgens naar de voet van de 12,4 lange Pic de Nore, waar de Tour de France nog nooit overheen trok. Na de top dalen de renners af richting aankomstplaats Carcassonne, een van Frankrijks populairste plaatsen onder toeristen. In deze prachtige middeleeuwse vestingstad kwam de Ronde van Frankrijk voor het laatst aan in 2006, toen Yaroslav Popovych er vanuit de vroege vlucht wist te winnen.

Na de etappestart in Millau krijgen de renners allereerst een heuvelachtig parcours voorgeschoteld met twee gecategoriseerde beklimmingen. De top van de eerste helling ligt al na negen kilometer. De tweede beklimming is er een van de tweede categorie, waarna de renners in dalende lijn richting Mazamet koersen. Op zestig kilometer van de finish ligt hier de tussensprint.

Na de tussensprint doemt al snel de Pic d Nore op. Deze 12,4 kilometer lange beklimming van de eerste categorie kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 procent. In het midden van deze lange helling ligt het lastigste gedeelte, met een kilometer van gemiddeld zo’n 9,5 procent. Op de top van deze prachtige beklimming liggen er nog 41 kilometers in het verschiet. Deze gaan veelal over dalende wegen, terwijl de laatste pakweg vijftien kilometers vlak zijn. Al met al lijkt deze etappe dus ideaal voor de aanvallend ingestelde renners, die hun handen in de lucht willen steken vlak voor de laatste rustdag van deze Ronde van Frankrijk.

Favorieten

favorieten etappe 15